Rehber İnternetten Alışverişte Dikkat Etmemiz Gerekenler

TurkoyuncuNET

Hectopat
Katılım
24 Kasım 2020
Mesajlar
51
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Böyle bir içerik hazırlamıştım. Sizinlede paylaşmak istedim.

Günümüzde pandemi süreciyle birlikte insanlar büyük oranda alışverişlerini internet ortamına kaydırdı. Hatta market harcamalarımızı bile internet üzerinden yapmaya başladık. İnternet ortamında yapılan alışverişler birçok zaman sorunsuz gerçekleşebiliyor. Fakat bazen karşımıza sorunlarda çıkabiliyor. Bu yazımızda da sizlere internetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz, nerelerden alışveriş yapmalıyız, alışveriş yaparken kart güvenliğimizi nasıl sağlayabiliriz şeklinde sorulara cevap vermek istiyoruz.
bnQ0SPYgvRATFCMVjTCFupvcmoPXu5JHmPhkRjQwcbqtlWUscL9XS-MtskSzZwCjMvdGsn4XOL6O3kopyKI49cCI5WRvNiWP8SXCZHa5EEVuaWAvNERut47rV9bMyiMNbPeotEDl


Öncelikle internetten alışveriş yaptığımız siteleri belli başlı gruplar halinde inceleyelim. İnternet üzerinden satın alım yapmanızı sağlayan Pazar Yerleri, doğrudan alışveriş yapabileceğiniz Satıcı Firmalar, sosyal medya üzerinden satış yapan Marketingler karşımıza çıkan en önemli alışveriş yerlerinin başında geliyor.
Şimdi sırayla bu yerlere yakından bakalım.

1) Pazar Yerleri​

İnternet alışverişlerinde birçoğumuzun karşısına çıkan ve en çok alışveriş yaptığımız yerler bu pazar yerleridir. Evvelinde birçok internet sitesi doğrudan kendisi temin edip bizzat kendisi gönderirken yakın zamanda bu platformların tamamı Pazar Yeri formatına geçiş yaptı ve birçok satıcıyı bünyesinde barındırmaya başladı. Pazar Yerlerine örnek vermek gerekirse Amazon, Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor, N11, ÇiçekSepeti vb. platformlar Gittigidiyor ve N11 hariç diğer siteler öncesinde ürünleri bizzat kendileri temin edip gönderirken günümüzde kendilerinden hariç birçok satıcıya da ev sahipliği yapıyor.
Pazar Yerleri Mobil Uygulamaları
Birçok pazar yerinin mobil uygulaması mevcut olup birçok zaman bu uygulamalarda indirimler yer almaktadır. Bu yüzden indirmenizi tavsiye ederiz.
Amazon Mobil Uygulaması
Trendyol Android UygumalasıTrendyol IOS Uygulaması
Gittigidiyor Mobil Uygulaması
ÇiçekSepeti Mobil Uygulaması
N11 Android Uygulaması
N11 IOS Uygulaması
1-a) Pazaryeri Alışverişlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Madde 1.
Pazar yerlerinden alışveriş yaparken öncelikle fiyat karşılaştırması yapmamız gerekiyor. Alacağınız ürünün hangi pazar yerinde daha ucuz olduğu, hangi pazar yerinde indirim olduğu gibi konularda araştırma yapmadan doğrudan bir yerden ürün almanızı kesinlikle önermiyoruz.
Madde 2.
Pazar yerinde satış yapan mağaza hakkında yorumları mutlaka okuyun. Amazon, Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor, N11 vb. pazar yerlerinde alışveriş sonrası mağaza hakkında yorum yapan birçok kullanıcı bulunuyor. Mağaza ile yaşadıkları alışveriş tecrübelerini buralarda açıkça yazıyorlar. Bu yüzden buralardan alışveriş yapmadan önce mağaza hakkında yorumları mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.
Madde 3.
Pazar Yeri satıcısının puanlarına ve işlem sayılarına mutlaka göz atın. Daha önce o mağazadan kaç kişinin alışveriş yaptığını ve yapılan alışveriş ve ürünle ilgili puanlama sistemleri mevcut. Bu puanları ve satış sayılarını mümkün olduğunca değerlendirmeye alın.
x_nJl4BM_mjEtERX9pCKHySh29eCOx14MSkFBxJNuTVxCt7ZVcpjlbQK10ayvlGcP3-3xuQwTauYFi69nzah17iyytwFrWNAHb073rUkeBNJuS7xTidAXhhTiNM3rIwMh8hRah4C

Görselde göreceğiniz üzere ürün Trendyol üzerinde satılmakta fakat satıcısı DSM Teknoloji olarak gerçektedir. Yani satın aldığınız ürünün gönderimi Trendyol değil DSM Teknoloji tarafından sağlanacak ve faturalandırılacaktır. Ürünle ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda ise muhtabbanızı DSM Teknoloji olacak ve çözüm aracı olarak Trendyol ‘u kullanacaksınız.
Madde 4.
Aynı satıcının birçok Pazar Yerinde mağazası olabilir. Yani ürünü hangi siteden alırsanız alın gönderimi yine aynı satıcı tarafından sağlanacaktır. Örnek vermek gerekirse;
Arttablo isimli satıcının birçok pazar yerinde mağazası bulunmaktadır.
Arttablo Ürünleri, İndirim ve Kampanyaları - Trendyol
Arttablo Kampanya, İndirimleri ve Fiyatları - GittiGidiyor
ArtTablo - n11.com
Alışveriş yaparken bu hususu şu şekilde avantajımıza kullanabiliriz. Örneğin A Pazar Yerindeki satıcı ile B pazar yerindeki satıcı aynı ise ve B pazar yerinde indirim, indirim kuponu mevcut ise B pazar yerini tercih etmek bizim için daha karlı olacaktır.
Yani ürünü almadan önce özellikle fiyat araştırması düzgünce yapılmalı, uygun satıcı bulunmalı ve hangi pazar yerinde uygun fiyata geliyor ise oradan alınmalıdır.
Madde 5.
Aldığınız ürün ile ilgili hangi pazar yerinden almış olursanız olun tamamında kanun gereği Geri İade Hakkınız bulunmaktadır. Bir ürünü iade etmek istediğiniz zaman ilgili pazar yerinden talep oluşturduğunuzda hangi pazar yeri olursa olsun size kesinlikle yardımcı olunacaktır. Eğer yardımcı olunmadıysa ŞikayetVar benzeri sitelerde gönderi oluşturabilirsiniz. Eğer çözüme yine kavuşmazsa Tüketici Hakem Heyetine e-Devlet üzerinden başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz.

Doğrudan Satış Yapan Satıcılar​

İnternet üzerinden alışveriş yaparken biz oyuncular olarak pazar yeri haricinde ürün alabileceğimiz birçok internet sitesi bulunuyor. Bu siteler ürünleri bizzat kendileri temin ediyor ve doğrudan gönderimi kendileri sağlıyorlar. Bu mağazalardan alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken hususları sırayla anlatmak istiyoruz.
Madde 1.
Öncelikle alışveriş yapacağınız mağazanın bilinirliğinden ve kullanıldığından emin olun. Emin olmadığınız sayfalardan alışveriş yapmaktan mümkün olduğunca uzak durun. Bunun için Google üzerinden araştırma yapabilir daha önce alışveriş yapan ve sorun yaşayan kullanıcıların yorumlarını okuyabilirsiniz. Tabiki şunu da unutmamak gerekir ki birkaç kullanıcının yaşamış olduğu sorunu sizin de yaşayacağınız anlamına gelmiyor. Ama bu yorumlar mağaza hakkında fikir sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.
Madde 2.
Alışveriş yapacağınız internet sitesinin iletişim bilgileri, vergi numaraları, ticaret sicil kayıtları gibi bilgileri sayfalarında yayınlamaları kanunen zorunludur. Yani girdiğiniz sitede iletişim bilgisi (telefon numarası, açık adres gibi) bilgiler bulunmuyorsa bu tür mağazalardan mümkün olduğunca alışveriş YAPMAMAYA özen gösterin. Yaşayacağınız sorunlarda herhangi bir çözüm bulamayacağınız gibi, şikayet etme noktasında da sorun yaşayabilirsiniz.
Örnek sayfa;
k3nhgTZ9Fo7vXemAOuYJhXIl9_3yexyQoA4rM182Ipc1EQjF9OhjvTqkfQpS3FYZOQY4uz0h7e116hsGkzxxo24Kt110bJbdr03Idld_DwEq_RPP_AmZl-ZvDy-SCeLMviSxCLx5

Alışveriş yapacağınız doğrudan satıcılarda iletişim sayfasında İletişim Numaraları, Mersis Numarası, Ticaret Sicil Numarası gibi bilgilerin yer aldığından kesinlikle emin olun. Ayrıca müşteri hizmet numaraları olmayıp Whatsapp üzerinden destek sağlayan satıcılardan da mümkün olduğunca uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Doğrudan satış yapan ve güvenilirliği bilinen internet sitelerinden birkaçını paylaşmak istiyoruz;
En Ucuz Teknoloji Fiyatlarını arayanlara incehesap.com
Gaming Ürünler ve Bilgisayar Bileşenlerinin Yeni Dünyası | ITOPYA
Hazır Sistemler ve Oyun Bilgisayarı için Sinerji Bilgisayar, Sinerji
QP | Profesyonel Oyuncu Ekipmanları
Gaming.Gen.TR - Oyuncuların Yeni Adresi
Bu sitelerden daha önce birçok kullanıcı sorunsuz alışveriş yapmıştır.
Ayrıca şunu da belirtmek isteriz ki hiçbir firmanın kalıcılık garantisi yoktur. Yakın zamanda belki duyduğunuz İstanbul Bilişim isimli firma uzun yıllardır sorunsuz bir şekilde hizmet vermesine rağmen iflas etmiş ve birçok kullanıcıyı da mağdur etmiştir.

Sosyal Medya Üzerinden Alışveriş​

Son birkaç yıldır özellikle instagram üzerinden satış yapan birçok sayfa karşımıza çıkmaktadır. Bu sayfaların birçoğu orjinal adı altında taklit ürün satışı yapmakta ve birçoğu fatura kesmeyi ihmal etmektedir. Sosyal medya üzerinden alışveriş yaparken alacağınız ürünün faturalı olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Fatura kesmemek satıcı için sorun teşkil etsede alıcının da hakkını aramasına engel teşkil etmektedir.
Instagram üzerinden alışveriş yaparken özellikle MAĞAZA özelliği bulunan sayfalardan alışveriş yapmaya özen göstermenizi tavsiye ederiz. Bu sayfalar Instagram tarafından incelenmiş ve mağaza olabilir şeklinde sonuca varılmış mağazalardır. Ayrıca alışveriş yaparken destek hattı olarak WhatsApp kullanan sayfaların numaralarında +1, +7, +390 gibi yurt dışı numaraları olmamasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

İnternet Alışverişlerinde Kart Güvenliğini Nasıl Sağlamalısınız?​

İnternet üzerinden alışveriş yaparken birçok site güvenli ödeme araçlarını kullansa da bilgisayarınız veya telefonunuzda bulunabilecek olası virüsler sizin kart bilgilerinizi görüntüleyip illegal kişilerle paylaşabilir. Bunun gibi tatsız bir durumla karşılaşmamak için alabileceğiniz birkaç tedbirden bahsetmek istiyoruz.
Madde 1.
Antivirüs yazılımlarını mutlaka lisanslı olarak kullanın. Özellikle bilgisayarınızda antivirüs yazılımı mevcut değilse internet alışverişlerinizi bilgisayardan yapmamaya özen gösterin. Günümüzde mobil cihazlar içinde birçok firmanın antivirüs uygulamaları bulunmakta. Özellike Android kullanıcısı iseniz bu yazılımları mutlaka cihazınıza yüklemenizi tavsiye ediyoruz.
Madde 2.
Eğer cihazlarınızda antivirüs yazılımı mevcut değilse alışveriş yapmadan önce bankanız üzerinden Sanal Kart oluşturarak sanal kartınızı kullanabilirsiniz. Sanal Kart size özel tanımlanan ve dilediğiniz miktarda limit girebileceğiniz kartlardır. Bu kart bilgileriniz çalınsa dahi alışveriş için yeterli limit olmayacağından harcama yapılamaz.
Madde 3.
Özellikle Pazar Yeri hesaplarınıza 2 Adımlı Doğrulama dediğimiz ve cihazlara gelen onay kodu ile giriş yapabildiğimiz sistemin açık olması başkalarının bu hesaplara erişmesini tamamen engelleyecektir.
 
Peki antivirüs programlarının kart şifresini çalma olasılığı nedir? Yabancı insanlar yerine virüs programının eline geçmesi iyidir bilgilerin ama meraktan soruyorum. Çünkü geçenlerde Avast'a böyle bir iftira atılmıştı. Gerçek de olabilir.
 
Peki antivirüs programlarının kart şifresini çalma olasılığı nedir? Yabancı insanlar yerine virüs programının eline geçmesi iyidir bilgilerin ama meraktan soruyorum. Çünkü geçenlerde Avast'a böyle bir iftira atılmıştı. Gerçek de olabilir.

Yani olabilir. Buna karşıda sanal kart kullanmak yine mantıklı olacaktır.
 
Böyle bir içerik hazırlamıştım. Sizinlede paylaşmak istedim.

Günümüzde pandemi süreciyle birlikte insanlar büyük oranda alışverişlerini internet ortamına kaydırdı. Hatta market harcamalarımızı bile internet üzerinden yapmaya başladık. İnternet ortamında yapılan alışverişler birçok zaman sorunsuz gerçekleşebiliyor. Fakat bazen karşımıza sorunlarda çıkabiliyor. Bu yazımızda da sizlere internetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz, nerelerden alışveriş yapmalıyız, alışveriş yaparken kart güvenliğimizi nasıl sağlayabiliriz şeklinde sorulara cevap vermek istiyoruz.
bnQ0SPYgvRATFCMVjTCFupvcmoPXu5JHmPhkRjQwcbqtlWUscL9XS-MtskSzZwCjMvdGsn4XOL6O3kopyKI49cCI5WRvNiWP8SXCZHa5EEVuaWAvNERut47rV9bMyiMNbPeotEDl


Öncelikle internetten alışveriş yaptığımız siteleri belli başlı gruplar halinde inceleyelim. İnternet üzerinden satın alım yapmanızı sağlayan Pazar Yerleri, doğrudan alışveriş yapabileceğiniz Satıcı Firmalar, sosyal medya üzerinden satış yapan Marketingler karşımıza çıkan en önemli alışveriş yerlerinin başında geliyor.
Şimdi sırayla bu yerlere yakından bakalım.

1) Pazar Yerleri​

İnternet alışverişlerinde birçoğumuzun karşısına çıkan ve en çok alışveriş yaptığımız yerler bu pazar yerleridir. Evvelinde birçok internet sitesi doğrudan kendisi temin edip bizzat kendisi gönderirken yakın zamanda bu platformların tamamı Pazar Yeri formatına geçiş yaptı ve birçok satıcıyı bünyesinde barındırmaya başladı. Pazar Yerlerine örnek vermek gerekirse Amazon, Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor, N11, ÇiçekSepeti vb. platformlar Gittigidiyor ve N11 hariç diğer siteler öncesinde ürünleri bizzat kendileri temin edip gönderirken günümüzde kendilerinden hariç birçok satıcıya da ev sahipliği yapıyor.
Pazar Yerleri Mobil Uygulamaları
Birçok pazar yerinin mobil uygulaması mevcut olup birçok zaman bu uygulamalarda indirimler yer almaktadır. Bu yüzden indirmenizi tavsiye ederiz.
Amazon Mobil Uygulaması
Trendyol Android UygumalasıTrendyol IOS Uygulaması
Gittigidiyor Mobil Uygulaması
ÇiçekSepeti Mobil Uygulaması
N11 Android Uygulaması
N11 IOS Uygulaması
1-a) Pazaryeri Alışverişlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Madde 1.
Pazar yerlerinden alışveriş yaparken öncelikle fiyat karşılaştırması yapmamız gerekiyor. Alacağınız ürünün hangi pazar yerinde daha ucuz olduğu, hangi pazar yerinde indirim olduğu gibi konularda araştırma yapmadan doğrudan bir yerden ürün almanızı kesinlikle önermiyoruz.
Madde 2.
Pazar yerinde satış yapan mağaza hakkında yorumları mutlaka okuyun. Amazon, Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor, N11 vb. pazar yerlerinde alışveriş sonrası mağaza hakkında yorum yapan birçok kullanıcı bulunuyor. Mağaza ile yaşadıkları alışveriş tecrübelerini buralarda açıkça yazıyorlar. Bu yüzden buralardan alışveriş yapmadan önce mağaza hakkında yorumları mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.
Madde 3.
Pazar Yeri satıcısının puanlarına ve işlem sayılarına mutlaka göz atın. Daha önce o mağazadan kaç kişinin alışveriş yaptığını ve yapılan alışveriş ve ürünle ilgili puanlama sistemleri mevcut. Bu puanları ve satış sayılarını mümkün olduğunca değerlendirmeye alın.
x_nJl4BM_mjEtERX9pCKHySh29eCOx14MSkFBxJNuTVxCt7ZVcpjlbQK10ayvlGcP3-3xuQwTauYFi69nzah17iyytwFrWNAHb073rUkeBNJuS7xTidAXhhTiNM3rIwMh8hRah4C

Görselde göreceğiniz üzere ürün Trendyol üzerinde satılmakta fakat satıcısı DSM Teknoloji olarak gerçektedir. Yani satın aldığınız ürünün gönderimi Trendyol değil DSM Teknoloji tarafından sağlanacak ve faturalandırılacaktır. Ürünle ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda ise muhtabbanızı DSM Teknoloji olacak ve çözüm aracı olarak Trendyol ‘u kullanacaksınız.
Madde 4.
Aynı satıcının birçok Pazar Yerinde mağazası olabilir. Yani ürünü hangi siteden alırsanız alın gönderimi yine aynı satıcı tarafından sağlanacaktır. Örnek vermek gerekirse;
Arttablo isimli satıcının birçok pazar yerinde mağazası bulunmaktadır.
Arttablo Ürünleri, İndirim ve Kampanyaları - Trendyol
Arttablo Kampanya, İndirimleri ve Fiyatları - GittiGidiyor
ArtTablo - n11.com
Alışveriş yaparken bu hususu şu şekilde avantajımıza kullanabiliriz. Örneğin A Pazar Yerindeki satıcı ile B pazar yerindeki satıcı aynı ise ve B pazar yerinde indirim, indirim kuponu mevcut ise B pazar yerini tercih etmek bizim için daha karlı olacaktır.
Yani ürünü almadan önce özellikle fiyat araştırması düzgünce yapılmalı, uygun satıcı bulunmalı ve hangi pazar yerinde uygun fiyata geliyor ise oradan alınmalıdır.
Madde 5.
Aldığınız ürün ile ilgili hangi pazar yerinden almış olursanız olun tamamında kanun gereği Geri İade Hakkınız bulunmaktadır. Bir ürünü iade etmek istediğiniz zaman ilgili pazar yerinden talep oluşturduğunuzda hangi pazar yeri olursa olsun size kesinlikle yardımcı olunacaktır. Eğer yardımcı olunmadıysa ŞikayetVar benzeri sitelerde gönderi oluşturabilirsiniz. Eğer çözüme yine kavuşmazsa Tüketici Hakem Heyetine e-Devlet üzerinden başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz.

Doğrudan Satış Yapan Satıcılar​

İnternet üzerinden alışveriş yaparken biz oyuncular olarak pazar yeri haricinde ürün alabileceğimiz birçok internet sitesi bulunuyor. Bu siteler ürünleri bizzat kendileri temin ediyor ve doğrudan gönderimi kendileri sağlıyorlar. Bu mağazalardan alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken hususları sırayla anlatmak istiyoruz.
Madde 1.
Öncelikle alışveriş yapacağınız mağazanın bilinirliğinden ve kullanıldığından emin olun. Emin olmadığınız sayfalardan alışveriş yapmaktan mümkün olduğunca uzak durun. Bunun için Google üzerinden araştırma yapabilir daha önce alışveriş yapan ve sorun yaşayan kullanıcıların yorumlarını okuyabilirsiniz. Tabiki şunu da unutmamak gerekir ki birkaç kullanıcının yaşamış olduğu sorunu sizin de yaşayacağınız anlamına gelmiyor. Ama bu yorumlar mağaza hakkında fikir sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.
Madde 2.
Alışveriş yapacağınız internet sitesinin iletişim bilgileri, vergi numaraları, ticaret sicil kayıtları gibi bilgileri sayfalarında yayınlamaları kanunen zorunludur. Yani girdiğiniz sitede iletişim bilgisi (telefon numarası, açık adres gibi) bilgiler bulunmuyorsa bu tür mağazalardan mümkün olduğunca alışveriş YAPMAMAYA özen gösterin. Yaşayacağınız sorunlarda herhangi bir çözüm bulamayacağınız gibi, şikayet etme noktasında da sorun yaşayabilirsiniz.
Örnek sayfa;
k3nhgTZ9Fo7vXemAOuYJhXIl9_3yexyQoA4rM182Ipc1EQjF9OhjvTqkfQpS3FYZOQY4uz0h7e116hsGkzxxo24Kt110bJbdr03Idld_DwEq_RPP_AmZl-ZvDy-SCeLMviSxCLx5

Alışveriş yapacağınız doğrudan satıcılarda iletişim sayfasında İletişim Numaraları, Mersis Numarası, Ticaret Sicil Numarası gibi bilgilerin yer aldığından kesinlikle emin olun. Ayrıca müşteri hizmet numaraları olmayıp Whatsapp üzerinden destek sağlayan satıcılardan da mümkün olduğunca uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Doğrudan satış yapan ve güvenilirliği bilinen internet sitelerinden birkaçını paylaşmak istiyoruz;
En Ucuz Teknoloji Fiyatlarını arayanlara incehesap.com
Gaming Ürünler ve Bilgisayar Bileşenlerinin Yeni Dünyası | ITOPYA
Hazır Sistemler ve Oyun Bilgisayarı için Sinerji Bilgisayar, Sinerji
QP | Profesyonel Oyuncu Ekipmanları
Gaming.Gen.TR - Oyuncuların Yeni Adresi
Bu sitelerden daha önce birçok kullanıcı sorunsuz alışveriş yapmıştır.
Ayrıca şunu da belirtmek isteriz ki hiçbir firmanın kalıcılık garantisi yoktur. Yakın zamanda belki duyduğunuz İstanbul Bilişim isimli firma uzun yıllardır sorunsuz bir şekilde hizmet vermesine rağmen iflas etmiş ve birçok kullanıcıyı da mağdur etmiştir.

Sosyal Medya Üzerinden Alışveriş​

Son birkaç yıldır özellikle instagram üzerinden satış yapan birçok sayfa karşımıza çıkmaktadır. Bu sayfaların birçoğu orjinal adı altında taklit ürün satışı yapmakta ve birçoğu fatura kesmeyi ihmal etmektedir. Sosyal medya üzerinden alışveriş yaparken alacağınız ürünün faturalı olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Fatura kesmemek satıcı için sorun teşkil etsede alıcının da hakkını aramasına engel teşkil etmektedir.
Instagram üzerinden alışveriş yaparken özellikle MAĞAZA özelliği bulunan sayfalardan alışveriş yapmaya özen göstermenizi tavsiye ederiz. Bu sayfalar Instagram tarafından incelenmiş ve mağaza olabilir şeklinde sonuca varılmış mağazalardır. Ayrıca alışveriş yaparken destek hattı olarak WhatsApp kullanan sayfaların numaralarında +1, +7, +390 gibi yurt dışı numaraları olmamasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

İnternet Alışverişlerinde Kart Güvenliğini Nasıl Sağlamalısınız?​

İnternet üzerinden alışveriş yaparken birçok site güvenli ödeme araçlarını kullansa da bilgisayarınız veya telefonunuzda bulunabilecek olası virüsler sizin kart bilgilerinizi görüntüleyip illegal kişilerle paylaşabilir. Bunun gibi tatsız bir durumla karşılaşmamak için alabileceğiniz birkaç tedbirden bahsetmek istiyoruz.
Madde 1.
Antivirüs yazılımlarını mutlaka lisanslı olarak kullanın. Özellikle bilgisayarınızda antivirüs yazılımı mevcut değilse internet alışverişlerinizi bilgisayardan yapmamaya özen gösterin. Günümüzde mobil cihazlar içinde birçok firmanın antivirüs uygulamaları bulunmakta. Özellike Android kullanıcısı iseniz bu yazılımları mutlaka cihazınıza yüklemenizi tavsiye ediyoruz.
Madde 2.
Eğer cihazlarınızda antivirüs yazılımı mevcut değilse alışveriş yapmadan önce bankanız üzerinden Sanal Kart oluşturarak sanal kartınızı kullanabilirsiniz. Sanal Kart size özel tanımlanan ve dilediğiniz miktarda limit girebileceğiniz kartlardır. Bu kart bilgileriniz çalınsa dahi alışveriş için yeterli limit olmayacağından harcama yapılamaz.
Madde 3.
Özellikle Pazar Yeri hesaplarınıza 2 Adımlı Doğrulama dediğimiz ve cihazlara gelen onay kodu ile giriş yapabildiğimiz sistemin açık olması başkalarının bu hesaplara erişmesini tamamen engelleyecektir.
Rehber faydalı olmuş ancak telefon üzerinden okuması çok zor oluyor. Masaüstü sitesinden yazdınız sanırım. Bazı kısımları "sürprizbozan" ile eklemeniz daha iyi olur.
 

Geri
Yukarı