İon şarjını nasıl yapabilirim?

GhosTr00

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, elimde 3 adet TP 4056 ve 3 adet ion pil var. Ben bu pilleri seri bağlayıp ayrı ayrı şarj etmek istiyorum ancak sürekli pilleri söktak yapmak istemiyorum. Aklıma bir fikir geldi size danışmak istedim. TP 4056LARI seri veya paralel bağlayıp 3 ünüde aynı anca şarj edebilir miyim? Aşağıda şemaları vereceğim.
- Burada girişleri paralel pile giden uçları seri bağladım. Girişleri seri veya paralel bağlamak neye sebep olur bilmiyorum. Anlatırsanız çok sevinirim.

serişarj.jpg

- Bana en mantıklı gelen bu çünkü piller de seri bağlı. Burada girişleri de seri bağladım, sizce ne olur hangisini yapmalıyım?

seri giriş seri şarj.jpg

Bunların haricinde bir de giriş ve çıkışı paralel olan bağlantı var.

Pilleri şarj etmek için balans devresi kullanmanız gerektiğini düşünüyorum.

Birine fazla voltaj şar olursa bu sefer pil ölme ihtimali çok yüksek ve patlamada riski de o şekilde.

Kısaca internete li ion pil balanslı şarj etme devreleri diye aratarak belki aradığınıza ulaşabilirsiniz.

Merhaba. Hocam; yukarıdaki linklerden 1. linkte 3 adet li-ion pilin seri bağlı haldeki olması gereken (ideal) şarj işleminden, 2. linkte ise TP4056 ile 3 ayrı pilin ayrı TP4056 ile şarj edilme uygulaması yer alıyor. Linkleri çok detaylı incelerseniz size bu konuda epeyce yardımcı olabilir.

Sizin yaptığınız şekildeki uygulamayla TP4056'ları seri veya paralel bağlama işlemi genellikle solar sistemlerde voltajı veya amperi daha fazla artırmada tek TP4056'nın çıkış değerlerini değiştirmede kullanılıyor, ancak seri bağlı 3 adet li-ion pilin balanslı şekilde (ilk linkteki gibi) veya 3 adet hazır li-ion hazır şarj cihazlarında şarj edilmesi daha sağlıklıdır.

Ayni doluluk oranında, şarjdan sonra voltaj değerleri ayni veya birbirlerine çok yakın olan li-ion pillerin seri bağlı olarak gevv. hocam balanssız şarjından da ayrıca bu yazıda bahsetmiş, yani ayni doluluk ve ayni voltaj çıkış şartını uzun süre devam ettiren 3 adet li-ion pilin bu şarjda bir istisnai durumla balanssız şarj devresi olmadan da kullanılabileceğinden bahsedilmiştir. Ben ise geçen zaman içinde, sn. gevv'in biraz aksine düşünüp, seri bağlı olan pil şartları ne olursa olsun bu şekildeki balansız pil şarj işleminin yine de sakıncalı olabileceğini düşünüyorum. Zaten sn. gevv balansız devreli şarj olacak bu 3 pil için "şansınız uzun süre devam ederse" diyerek çok sağlıklı olabilecek şarj işlemini kuvvetle devam eden şansa bırakmış oluyor. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Merhaba. Hocam; yukarıdaki linklerden 1. linkte 3 adet li-ion pilin seri bağlı haldeki olması gereken (ideal) şarj işleminden, 2. linkte ise TP4056 ile 3 ayrı pilin ayrı TP4056 ile şarj edilme uygulaması yer alıyor. Linkleri çok detaylı incelerseniz size bu konuda epeyce yardımcı olabilir.

Sizin yaptığınız şekildeki uygulamayla TP4056'ları seri veya paralel bağlama işlemi genellikle solar sistemlerde voltajı veya amperi daha fazla artırmada tek TP4056'nın çıkış değerlerini değiştirmede kullanılıyor, ancak seri bağlı 3 adet li-ion pilin balanslı şekilde (ilk linkteki gibi) veya 3 adet hazır li-ion hazır şarj cihazlarında şarj edilmesi daha sağlıklıdır.

Ayni doluluk oranında, şarjdan sonra voltaj değerleri ayni veya birbirlerine çok yakın olan li-ion pillerin seri bağlı olarak gevv. Hocam balanssız şarjından da ayrıca bu yazıda bahsetmiş, yani ayni doluluk ve ayni voltaj çıkış şartını uzun süre devam ettiren 3 adet li-ion pilin bu şarjda bir istisnai durumla balanssız şarj devresi olmadan da kullanılabileceğinden bahsedilmiştir. Ben ise geçen zaman içinde, sn. gevv'in biraz aksine düşünüp, seri bağlı olan pil şartları ne olursa olsun bu şekildeki balansız pil şarj işleminin yine de sakıncalı olabileceğini düşünüyorum. Zaten sn. gevv balansız devreli şarj olacak bu 3 pil için "şansınız uzun süre devam ederse" diyerek çok sağlıklı olabilecek şarj işlemini kuvvetle devam eden şansa bırakmış oluyor. Kolay gelsin.

Çok teşekkür ederim bilgilerinizden dolayı linkleri inleceleyeceğim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı