İnceleme iPhone 14 Pro Max uzun kullanım incelemesi

1.5 yıldır kullandığım iPhone 14 Pro Max 256 GB Mor rengi cihazımın uzun kullanım deneyimlerimi aktarmak istiyorum. Cihaz yurt dışı 28.5 bin fiyatına satın almıştım.

Tasarım:
iPhone'un yıllardır kullandığı klasik tasarım, şahsen benim hoşuma gidiyor. İncelik olarak bir amiral gemisi için gayet iyi 7.9 mm kalınlığında. Ağırlık olarak ise ağır olduğunu belirtmek de fayda var. 6.7 inç boyutunda büyük bir cihaz ayrıca. Uzun süre tek elle kullanıldığında eli yoruyor açıkçası. Dinamik Ada tasarımı da bana güzel geliyor. İşlevleri daha da iyileştirilebilir. Face ID çok hızlı çalışıyor. Ancak gözlük taktığımda ilginç şekilde telefon beni tanıyamıyor, diğer arkadaşlarımda öyle değil, bende neden öyle oluyor çözemedim. Sert kılıflarla kullanıldığında yan tarafları aşınabiliyor buna dikkat etmek gerekiyor. Cihaz IP68 sertifikasına da sahip.

Ekran:

6.7 inç Super Retina XDR OLED 120 Hz, Dolby Vision, HDR10, 1290 x 2796 pixels, 19.5:9 ratio, 460 ppi bir ekran kullanıyor. ProMotion panel dinamik olarak Hz değeri kendisi ayarlıyor, 10 Hz'ye kadar düşüyor, AOD açıkken ise 1 Hz değerine kadar düşebiliyor. Ekran çok canlı ve renkler çok iyi, ekranından çok memnunum açıkçası. Parlaklık olarak da çok iyi. HBM yani tepe parlaklık olarak 2000 nite kadar çıkabiliyor, HDR içeriklerde de 1600 nit değerine ulaşabiliyor. Otomatik parlaklık ayarında HBM değerine ulaşıyor. Manuel parlaklık ayarında 800-900 nit civarı takılıyor. Bu cihazı kullanıp ekranından memnun olmayan olacağını sanmam. 14 PM modellerinin ekranlarını Samsung ve LG firması üstleniyor. Belki ekran olarak eleştirebileceğimiz tek nokta S24 Ultra modelindeki gibi yansıtma önleyici bir ekran değil, o zaman çıktığında rakip modellerde de böyle bir özellik yoktu, bu yüzden eleştirmek pek doğru değil. Cam koruması olarak da Corning Ceramic Shield glass kullanıyor.

Kamera:
1734989825188.png

Ana kamera Sony IMX803 sensörünü kullanıyor. 48 MP, f/1.8, 24mm (wide), 1/1.28", 1.22µm, dual pixel PDAF, sensor-shift OIS.
Ultra geniş açı kamerası ise IMX633 sensörüne sahip. 12 MP, f/2.8, 77mm (telephoto), 1/3.5", 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom.
Telephoto kamerası ise 13 PM ile aynı IMX713 kullanıyor. 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF.
TOF sensörü ise IMX 590 kullanıyor.
Video: 4K@24/25/30/60fps, 1080p@25/30/60/120/240fps, 10-bit HDR, Dolby Vision HDR (up to 60fps), ProRes, stereo sound rec.
Ön kamera olarak ise Sony IMX714 kullanıyor. 12 MP, f/1.9, 23mm (wide), 1/3.6", PDAF, OIS. 4K@24/25/30/60fps, 1080p@25/30/60/120fps, gyro-EIS.

IMG_6134(1).JPG, IMG_6119.JPG, IMG_6119(1).JPG, IMG_6127.JPG, IMG_6127(1).JPG, IMG_6134.JPG, IMG_6227.JPG, IMG_6229.JPG, IMG_6338.JPG, IMG_6338(1).JPG, IMG_6972.JPG, IMG_6972(1).JPG, IMG_7053.JPG, IMG_7090.JPG, IMG_7090(1).JPG, IMG_7092.JPG, IMG_7092(1).JPG, IMG_7605.JPG, IMG_7605(1).JPG, IMG_7613.JPG, IMG_7613(1).JPG

Kamera performansı son derece iyi, çok memnunum genel olarak. Eksi diyebileceğim iki nokta var zoom performansı yetersiz ve de sıcak havalarda video çekerken ekran parlaklığını bazen çok kısıyordu o da normal sıcaklıklardan dolayı. Video performansını, fotoğraf performansından daha çok seviyorum.

Batarya:
4323 MAH Lion bataryaya sahip. 20 Watt veya daha yüksek hızlı şarj desteğine sahip. MagSafe ile kablosuz olarak 15 Watt, diğer kablosuz şarj stantlarıyla da 7.5 Watt şarj ediyor. Batarya sağlığı kullandığım süre boyunca çok dikkat etmeme rağmen pil sağlığı %84 seviyesine geldi, mobil veriyle yoğun kullanımda artık yetmiyor bana. Wi-Fi ile hala yeterli bir performans veriyor. Pil sağlıklı durumdayken çok iyi bir batarya performansı sağlıyordu cihaz.

Performans:
A16 Bionic ve 5 çekirdekli bir GPU'ya sahip. Dönemin CPU bazında en güçlü işlemcisiydi, performansına diyecek laf yok. Isınma olarak da gayet başarılı bir yonga. Oyun oynayan birisi değilim, o yüzden oyun deneyimi hakkında bir şey diyemem ama her oyunun altından kalkacak bir yonga. Bazen yazın nadiren de olsa mobil veride sıcaklıktan dolayı cihaz ısınabiliyordu, bu da neredeyse her cihazda görülebilecek bir durum.

Depolama:
256 GB modelini kullanıyorum. Depolama birimi olarak 14 PM modelinde NVME var.

Arayüz ve Yazılım:

Nadiren de olsa uygulama kaynaklı donma yaşasam da genel olarak arayüz yağ gibi akıyor, herhangi bir sorun yok. Android'den geçen biri olarak ilk etapta biraz zorlansam da alıştım ama Android'in özelleştirme konusundaki esnekliğini hala özlüyorum.

Ses kalitesi:
Stereo hoparlöre sahip, deneyimlediğim en iyi ses performansı sunan cihaz, mükemmel hakikaten.

Bağlantı seçenekleri:
BT 5.3 ile geliyor. 5G desteğine sahip elbette. Wi-Fi özellikleri ise 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, hotspot. Uydu üzerinden arama özelliği de mevcut.

Artıları:
Kamera
Ekran
Batarya
Performans
Hoparlör
Arayüz

Eksileri:

Zoom performansı
20 Watt şarj desteği

Genel değerlendirme:

Telefondan genel olarak çok memnunum, bir Android sever olarak ilk defa bu kadar uzun süreli IOS deneyimim oldu. Deneyimlerimi aktarmak istedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok alaka. Kullandığım için olabilir mi?

İlk batarya sorunu sonra ise yazılım, erişim vb.
Yazılım, erişim konusunda ne gibi sorunlar yaşadınız? Yanlış anlamayın merak ettiğimden soruyorum çünkü durup dururken bir cihaza kullanılacak bir cihaz olmadığını söylemek garip.

@The Real Ferid Boş yapma birader. Ben Appleci falan değilim, hoşlanmam da ayrıca. Cihazı beğenmeyebilirsin, gerekçelerini sunarsın oldu bitti bu kadar basit. Mesajı yazdığımda mesajın yoktu. Ayrıca sunduğun gerekçelere bir anlam veremedim. Batarya ve yazılım konusunda da ne gibi sorun yaşadın mesela? Batarya olarak çok iyi telefon, pil sağlığı çabuk düşebiliyor, onu diyorsan doğru. Yazılım konusunda anca Android kadar özelleştirme sunmuyor onu diyebilirsin o da zaten herkes biliyor.

@The Real Ferid Boş yapma birader. Ben Appleci falan değilim, hoşlanmam da ayrıca. Cihazı beğenmeyebilirsin, gerekçelerini sunarsın oldu bitti bu kadar basit. Mesajı yazdığımda mesajın yoktu. Ayrıca sunduğun gerekçelere bir anlam veremedim. Batarya ve yazılım konusunda da ne gibi sorun yaşadın mesela? Batarya olarak çok iyi telefon, pil sağlığı çabuk düşebiliyor, onu diyorsan doğru. Yazılım konusunda anca Android kadar özelleştirme sunmuyor onu diyebilirsin o da zaten herkes biliyor.
Yazılım konusunda Android’e karşı herhangi bir artısı yok, daha basit ve animasyonları daha iyi bir işletim sistemi sadece.

Apple, kullanıcısının özgürlüğünü kısıtlayıcı hareketler yapmayı seviyor. Güvenliğe de herhangi bir katkısı yok bu arada… Yıllarca Android kullandım, bir tane APK dosyasından sadece bir kere pop-up virüsü yedim o da sadece bir kere. Bunun olması da Android’in değil benim suçumdu. Yıl oldu 2024, teknoloji ilerledi. Gerekli özgürlük kullanıcıya verilmeli. Kullanıcı bilinçli olmalı, işletim sistemi kısıtlayıcı olmamalı.
Ayrıca iOS güvenlidir diye bir şey yok, Android’de yaptığının aynısını iOS’ta yapsan bir şey değişmeyecek.
Telefonuna deli gibi oradan buradan APK dosyalar yükleyip saçma sapan sitelere giriyorsan işletim sistemini suçlamayacaksın, suç sende. iOS daha güvenli olayı sadece bir bahane. Apple uygulamalarına kısıtlı kalmanı istiyorlar çünkü bundan daha çok şey kazanıyorlar.

Pil konusuna gelecek olursak pil sağlığının hızlı düşmesi çoğu 14 serisi cihaz sahibi olan kişilerde olmuş sanırım çünkü bayağı kişi gördüm.
Benim pil sağlığım 1.5 senede %87 oldu ve birkaç aydır 87’den düşmüyor.
Batarya konusunda ben de memnunum.

Telefonuna deli gibi oradan buradan APK dosyalar yükleyip saçma sapan sitelere giriyorsan işletim sistemini suçlamayacaksın, suç sende. iOS daha güvenli olayı sadece bir bahane.
Aynen öyle.

Pil konusuna gelecek olursak pil sağlığının hızlı düşmesi çoğu 14 serisi cihaz sahibi olan kişilerde olmuş sanırım çünkü bayağı kişi gördüm.
Evet çoğu kişide bu sorun var zaten kronik.

Yazılım konusunda Android’e karşı herhangi bir artısı yok, daha basit ve animasyonları daha iyi bir işletim sistemi sadece.
Evet, zaten Android daha gelişmiş bir OS.

Apple, kullanıcısının özgürlüğünü kısıtlayıcı hareketler yapmayı seviyor.
IOS'un olayı o ya.

Yıllarca Android kullandım, bir tane APK dosyasından sadece bir kere pop-up virüsü yedim o da sadece bir kere. Bunun olması da Android’in değil benim suçumdu.
Ben hiç virüse denk gelmedim ama saçma sapan yerlerden APK yüklersen elbette virüs bulaşabilir ve bu da senin sorunun elbette.

BERWAR hocam ile aynı telefonu kullandığımı bilmiyordum. Ben alalı 2 sene oldu, büyük ihtimalle bir 3 sene daha kullanırım ardından da şirket telefonu olarak devam ederim. Yoğun kullanıyorum, işim için de sürekli fotoğraf çekip editlediğim için aynı zamanda fotoğraf makinem olur kendisi.

Ufak bir düzeltme/katkı olarak 30W PD destekli şarj aletleri ile ( örnek olarak bu şarj aleti mesela) 27W ile şarj oluyor. Sürekli 27W ile olmuyor tabi ama mesela %20'de taktınız, 27W ile başlıyor ve %80 civarına kadar 25-27W devam ediyor, sonrasında şarj hızı düşüyor.

Eksi olarak benim söyleyebileceğim şey ise fotoğraf çekerken şarjın çok hızlı azalması. Fotoğraf çekimi dışı kullanımda batarya performansından gayet memnunum.

BERWAR hocam ile aynı telefonu kullandığımı bilmiyordum. Ben alalı 2 sene oldu, büyük ihtimalle bir 3 sene daha kullanırım ardından da şirket telefonu olarak devam ederim. Yoğun kullanıyorum, işim için de sürekli fotoğraf çekip editlediğim için aynı zamanda fotoğraf makinem olur kendisi.

Ufak bir düzeltme/katkı olarak 30W PD destekli şarj aletleri ile ( örnek olarak bu şarj aleti mesela) 27W ile şarj oluyor. Sürekli 27W ile olmuyor tabi ama mesela %20'de taktınız, 27W ile başlıyor ve %80 civarına kadar 25-27W devam ediyor, sonrasında şarj hızı düşüyor.

Eksi olarak benim söyleyebileceğim şey ise fotoğraf çekerken şarjın çok hızlı azalması. Fotoğraf çekimi dışı kullanımda batarya performansından gayet memnunum.
Kesinlikle hocam aynı problemi yaşıyorum kamera açıkken cihaz çok ısınıyor ve pili hızlı bitiyor.
Bunun dışında pili iyi yani %87 pil sağlığıyla bile.

@Eryd Evet kamera kullanımında pil tüketimi fazla, normal bir durum o da.

Ben 20 Watt Baseus adaptör ile şarj ediyorum, 80’e kadar iyi şarj ediyor, elbette diğer amiral gemileri kadar hızlı olmuyor ama kötü değil. Pil sağlığı için de yüksek hızlı şarj daha zararlı ama elbette hepsi yüksek hızlı şarj destekliyorken Apple’nin de bu yapması gerekiyor, bu bir bahane olamaz. Muhtemelen Apple bataryayı korumak için daha fazla Watt değeri sunmuyoruz zırvalıkları bahane eder.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı