Merhaba hocam. 17 Pro'nun önemli farklarını sayayım sizin için:
1- 12 GB RAM olması. 17'de bu durum 8 GB. Eğer 11'de yaptığınız gibi uzun yıllar kullanacaksanız özellikle 3. veya 4. seneden itibaren gelecek güncellemelerle ve yapay zeka özelliklerinin ağırlaşmasıyla da bu kendini fark ettirecek en önemli detay. Ek olarak 17 Pro'nun işlemcisi daha iyi. Hâliyle hem RAM hem işlemci artısından ötürü gelecek yıllarda 17 Pro daha performanslı kalacak yani ömrü bir nevi 1-2 yıl daha uzun olur bu sayede. Ama bu demek değil ki daha fazla yazılım güncellemesi alacak. İşlemciler aynı olduğundan ötürü çok yüksek ihtimalle günü geldiğinde destekleri aynı anda bitecek.
2- telefoto kamera. 17'de direkt telefoto kamera yok. 17 Pro'da ise 4X'te 48 MP ve 12 MP'de 8X'e kadar optik yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. Fotoğrafta Total'de 40 kata kadar Zoom, videoda ise 24 kata kadar Zoom atabiliyorsunuz. 17'de ise fotoğrafta 10 kata Zoom, videoda ise 6 kata kadar Zoom atabiliyorsunuz. Yani özetle telefoto fotoğrafçılık şart değilse, ayda yılda bir Zoom yaparım derseniz 17 de sizi üzmez.
3- pil konusunda da 17 Pro sadece 1 çıt daha iyi.
Başka da kayda değer bir fark bulunmuyor. 1 aydan fazla süredir 17 Pro kullanıyorum ancak ben telefoto fotoğrafçılığı sevdiğim için tercih ediyorum. Onun dışında inanın uzun yıllar düz 17 de çok performanslı bir şekilde sizi götürecektir zaten. Aralarında 30.000 TL gibi fark var. Bence çok ciddi bir fark. 2. madde sizi ilgilendirmiyorsa uzun ömür mevzularına takılmayın derim. Aradaki 30.000 TL farkı yatırım yapsanız zaten 3-4 sene içinde iPhone 22 Pro parasını çıkartır. Hâliyle 2. madde önemli değilse ben düz 17 öneriyorum.