iPhone Air vs iPhone 17

Bütçe
80.000 - 100.000
Teşekkür ederim hocam, konuşmaların ardından sabahına MediaMarkt'tan gidip iPhone 17 aldım hemen, beyaz renk.

Şimdi yazacaklarım hem bu konuşmalar için deneyimimi hem de iPhone 17 alacak ama aklında soru işareti kalan arkadaşlarımıza gelsin umarım bu konuyu bulduğunuzda işinize yarar :)

Şunu söyleyebilirim abartı gelecek ama inanın doğru, daha önce telefon kullanmamışım dedim. 2018'den beri iPhone kullanan biri olarak 120 Hz bir IPhone'a geçmek benim için aşırı iyi oldu, farkı net hissediyorsun. Cihaz aşırı akıcı, insanın gözü alışınca eski telefonlara bakası gelmiyor.

AOD özelliği de çok hoşuma gitti. Arka planı bulanık kullanıyorum, diğer her şey açık. Kamera tuşu konusunda herkes gömüyor ama ben bayağı sevdim. Zoom, pozlama gibi ayarları oradan daha rahat yapabiliyorum. Ses açma tuşunun deklanşör olarak kullanılabildiğini biliyorum ama bu tuşun hissiyatlı olması çok daha keyifli, kullanırken fark yaratıyor.

Bir de şu kamera tuşu meselesi var; aslında 16 lansmanında “yapay zeka tuşu olacak” diye anlatılan olayı 17'de gerçekten anladım. Basılı tutunca Apple Intelligence açılıyor ve etrafı yorumlayabiliyor. Google Lens mantığı gibi ama bana göre daha efektif çalışıyor.

Apple Intelligence konusu da iPhone tarafında ciddi seviye atlamış. MacBook'ta zaten kullanıyordum. iPhone 12'de Siri'yi direkt kapalı kullanıyordum çünkü bir işe yaramıyordu. Ayarlardan ChatGPT+ hesabımı bağlayınca Siri resmen seviye atladı. Artık gerçekten kullanılabilir hale gelmiş.
IPhone'lar için şunu net söyleyebilirim: 17 serisiyle birlikte Apple yapay zeka konusunda ciddi bir atılım yapmış. Android'in gerisinde kalma muhabbeti bence bu seriyle bitmiş. Sihirli silgi gibi özellikler de gayet iyi çalışıyor, günlük kullanımda hem 120Hz hem Apple Intelligence farkını görüyorsun.

Kamera ve şarj performansı konusunda ilk izlenimleriniz nelerdir? Hocam. Zoom yapmam genel olarak, arada 0.5X kullanırım sürekli olmasa da.

Kamera ve şarj performansı konusunda ilk izlenimleriniz nelerdir? Hocam. Zoom yapmam genel olarak, arada 0.5X kullanırım sürekli olmasa da.

Hocam sizin için üşenmedim yazıyorum hepsini umarım faydalı olur. :)

Zoom'u bende çok kullanan biri değilim genelde 1X takılıyorum. Bu kullanımda kamera beni fazlasıyla tatmin etti. 2X Zoom günlük kullanım için bana yetiyor. Ama genel olarak kamera performansından memnunum.

Şarj tarafında ise gün içinde çok rahat 7–8-9 saat ekran süresi gördüğüm oluyor bazen geçiyor çok sağlıksız ama hep masada açık şekilde düşünün YouTube, ChatGPT vs. olarak oyun, Instagram olarak düşünmeyin daha çok iş amaçlı kullanım diyebilirim hep açık yani telefon ve masamda duruyor ikinci ekran gibi, AOD özelliği de açık kullanıyorum.

Buna rağmen pil performansı gayet iyi dün bu kullanım 7 saat 45 dk ekran açık 2 saat 26dk ekran boştayken sadece yüzde 130 seviyesinde pil kullanmış bu çok iyi bir değer.

Şarj süresi olarak da 45W belkin boostcharge adaptör kullanıyorum. Merak ettiğim için dün akşam şarj süresini kronometreyle ölçtüm, değerler şöyle:

• 22:04 → %27
  • 22:24 → %66
  • 22:58 → %90
Hızlı şarj performansı gerçekten tatmin edici. En beğendiğim iki özellik açık ara ekran ve şarj hızı oldu. Ekran çok canlı, 16 Pro kullanan arkadaşımın telefonu ile yan yana koyup baktık, benim ekranda renkler daha canlı duruyordu onun telefonun ekranı soluk kaldı. Bu yüzden fotoğraflar bana biraz daha iyi çekilmiş gibi göründü ama bu tamamen ekran farkından da kaynaklanıyor olabilir, kamera kıyasını bu açıdan net yorumlamak zor.

Herkese merhaba, önce kendimi özetleyeyim. 2019'da iPhone X aldım ve 22 bin TL'de emekliye ayırıp 12'ye geçiş yaptım. Şu an da Air ve 17 arasında çok kaldım. Yarın satın alacağım. Sizden ricam buna göre tutarlı yorum yapın. 12'de 0.5X olayını sadece birkaç kez kullanmıştım. Benim için çok önemli değil. iPhone Air'de A19 Pro ve 17'de ise A19 çip kullanılması beni Air'e doğru yönlendiriyor. Şu şekilde söyleyeyim, bugün canlı olarak TROY'dan da baktım ve Air tutuş, önden görünüş vs. olarak bana göre 17 Pro'dan bile daha güzel. Benim neciyimle aralarındaki tek fark 2 kamera eksik ve buhar odası yok. Bana gerçek bir iPhone kullanıcısı olarak yorum yapın. Şunu da belirteyim, S25 Ultra falan düşünmüyorum çünkü Apple ekosistemim var (MacBook Pro M4 ve M.2, AirPods Pro, MagSafe, 4 AirTag). Bu nedenle iPhone almak istiyorum. Benim için önemli olan en az 5 yıl gitmesi. 17 Pro'ya da çıkabilirim ama istemiyorum. O benim için gösterişten başka bir şey olmaz ve ben gösterişinde değilim çünkü Pro özelliklerini kullanmayacağımı biliyorum. 120Hz ekran ve güçlü bir telefon olması benim için yeterli. Kullanmayacağım özellikler için para vermek istemem. Air 89 bin TL'den 76 bin TL'ye düşmüş. 17 ise 78-79 bin TL ve şunu da sormak istiyorum: Air daha da düşer mi yoksa artık artmaya mı başlarlar? Yani Air alsam zarar eder miyim? Ve Air çok ısınır mı? 17 almamı mı önerirsiniz ve neden?
16 pro veya 16 pro max almayı düşünür müydünüz

Peki gerçekten kararımı değiştirdim bir de listeye S25 ultrayı koyalım.

Objektif cevap vereceğim. Sosyal medya optimizasyonu var Apple'da, 4K fotoğraf veya video çekip Instagram'a, TikTok'a video attığında kalite bozulmuyor. Aylar sonra bile cam gibi duruyor profilimde.

Fakat aynısını Samsung cihazlarda yaptığında kalite uçabiliyor. S24 Ultra var bende de, kamera çok çok kaliteli, yapay zeka bambaşka zaten. Apple'cı kız kardeşim bana fotoğraf atıp arkadan kamyonu falan sildiriyor genelde, sonra ona geri atıyorum.

Yani S25 Ultra çok iyi, kalemi avantaj, büyük olması avantaj, yapay zekası efsane, kullanımı inanılmaz rahat, kamerası çok profesyonel, bir de ana ekranda orta tuşa basılı tutunca Google asistan açılıyor ekranda istediğin şeyi anında çeviri yapabiliyorsun, anında Google Lens ile aratabiliyorsun inanılmaz hızlı.

Şahsen ben çözümü iki cihaz, bir tane yurt dışı S24 Ultra, bir tane yurt dışı iPhone 15 Pro Max ile çözdüm.

Dışarı 15 Pro Max ile çıkarım fakat S24 Ultra'nın bin kat kullanışlı olmasından dolayı post atma harici IPhone'yi fotoğraf çekme harici neredeyse hiç kullanmıyorum.

Bunlara göre karar ver. Apple 17'de kaliteli, S25 Ultra'da.

Bu arada bir defa Samsung'un o özelliklerini kullandıktan sonra Apple cihazlar sana boş gelecek.

Geçen ay paylaştığım fotoğrafım profilimde birkaç gün önce kontrol ettiğimde kalitesi çamur olmuştu. Kalitesi sonradan düştü fotoğrafın çöp oldu diyebilirim. Samsung cihazdan paylaşınca yaşıyorum bunu.

Sosyal medya profili falan ilgilenmiyorsan S25 Ultra alırdım.

Objektif cevap vereceğim. Sosyal medya optimizasyonu var Apple'da, 4K fotoğraf veya video çekip Instagram'a, TikTok'a video attığında kalite bozulmuyor. Aylar sonra bile cam gibi duruyor profilimde.

Fakat aynısını Samsung cihazlarda yaptığında kalite uçabiliyor. S24 Ultra var bende de, kamera çok çok kaliteli, yapay zeka bambaşka zaten. Apple'cı kız kardeşim bana fotoğraf atıp arkadan kamyonu falan sildiriyor genelde, sonra ona geri atıyorum.

Yani S25 Ultra çok iyi, kalemi avantaj, büyük olması avantaj, yapay zekası efsane, kullanımı inanılmaz rahat, kamerası çok profesyonel, bir de ana ekranda orta tuşa basılı tutunca Google asistan açılıyor ekranda istediğin şeyi anında çeviri yapabiliyorsun, anında Google Lens ile aratabiliyorsun inanılmaz hızlı.

Şahsen ben çözümü iki cihaz, bir tane yurt dışı S24 Ultra, bir tane yurt dışı iPhone 15 Pro Max ile çözdüm.

Dışarı 15 Pro Max ile çıkarım fakat S24 Ultra'nın bin kat kullanışlı olmasından dolayı post atma harici IPhone'yi fotoğraf çekme harici neredeyse hiç kullanmıyorum.

Bunlara göre karar ver. Apple 17'de kaliteli, S25 Ultra'da.

Bu arada bir defa Samsung'un o özelliklerini kullandıktan sonra Apple cihazlar sana boş gelecek.

Geçen ay paylaştığım fotoğrafım profilimde birkaç gün önce kontrol ettiğimde kalitesi çamur olmuştu. Kalitesi sonradan düştü fotoğrafın çöp oldu diyebilirim. Samsung cihazdan paylaşınca yaşıyorum bunu.

Sosyal medya profili falan ilgilenmiyorsan S25 Ultra alırdım.
Hocam aldım ben tüm mesajları okumamışsınız galiba ekosistemi bozmak istemedim ve arkadaşların yazdığı mesaj ile de iPhone 17 tercih ettim.

16 Pro veya 16 Pro Max almayı düşünür müydünüz.

Düşündüm hocam ama iPhone 17 çok daha mantıklı geldi dediğim gibi 3000 net parlaklık sadece gün ışığında değil genel panel parlaklığı olarak da çok daha net görüntü veriyor 17 hem bu yüzden hem batarya performansı ve işlemci modelinin daha yeni olması sebebi ile daha mantıklı idi ve 3. kamera olan telefoto lens benim ihtiyacım dışı bir özellik burada kendi kullanımınıza göre tercih yapmalısınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

• Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
    Yukarı