Hikaye tarzı oyunlarda oynadığım için çevre ve mekanın kaliteside benim için çok önemli o yüzden IPS ile VA arasında kaldım.Bütçemde Max. 600 olduğundan TN yi neredeyse tamamen kafadan sildim.Ancak viewsonic olan 800 TLden düşmüş.Bir tek o sitede 570 TL.Ben normalde BenQ VA tercih ediyordum.Ta ki bu indirimi görene kadar.Beni kararsız yapanda bu indirim zaten anlayacağınız.Ne alacağım hala kararsızım.Oyun için VA daha mantıklı bir seçim olur diyorsunuz yani ? Ancak arada 3" fark da var IPS olan 24" [emoji21]Oyun baya yüksekmiş, sana TN panel de olur ama "kaliteli TN" panel olmak kaydıyla ki onlar 2000 liradan başlıyor.Bu durumda işin içinde iş olmadığı ve oyunun yanında film olduğu için VA panel derim.
Harbiden bak bu da izleme zevki açısından önemli. Bak şimdi o indirimdeki IPS monitör "6-bit" ama diğeri 8-bit. IPS'in avantajı daha büyük olması ve renkleri "tam doğruluğa" en yakın şekilde vermesi. Diğer monitöre göre dezavantajı; düşük kontrast ve IPS glow olması. IPS glow oyunlarda sorun değil ama karanlık filmlerde adamı hasta edebilir. Bu bütçede "75Hz 1ms" TN panel tuzaklarına da aman düşme, yok gamingmiş mamingmiş.Ancak arada 3" fark da var IPS olan 24"
Hemen hemen gördüğüm hiç bir yayıncı va panel kullanmıyor. Bu teknoloji gerçekten çok karışık biri gelip bildiğini sandığın her şeyi 1 postla yerlebir edebiliyor.Harbiden bak bu da izleme zevki açısından önemli. Bak şimdi o indirimdeki IPS monitör "6-bit" ama diğeri 8-bit. IPS'in avantajı daha büyük olması ve renkleri "tam doğruluğa" en yakın şekilde vermesi. Diğer monitöre göre dezavantajı; düşük kontrast ve IPS glow olması. IPS glow oyunlarda sorun değil ama karanlık filmlerde adamı hasta edebilir. Bu bütçede "75Hz 1ms" TN panel tuzaklarına da aman düşme, yok gamingmiş mamingmiş.Şu an sana VA olur ama diğeri "renk doğruluğu" yüzünden pahalı ve bu indirim seni cezbediyor. İndirim cezbetmesin ama boyut farkı edebilir. Ancak aynı çözünürlükte panel boyutu büyüdükçe piksel boyutu da büyüyor. Bu da piksellerin daha kolay görülebilmesi neticesinde pürüzsüz seyir imkanını yok ediyor, tabii daha uzaktan bakarsan o başka. Sen o IPS'i ele diğerini al, ya da diğerini de alma 50-100 lira daha biriktir sonra beni etiketle.
Şuan etiketledim sayınHarbiden bak bu da izleme zevki açısından önemli. Bak şimdi o indirimdeki IPS monitör "6-bit" ama diğeri 8-bit. IPS'in avantajı daha büyük olması ve renkleri "tam doğruluğa" en yakın şekilde vermesi. Diğer monitöre göre dezavantajı; düşük kontrast ve IPS glow olması. IPS glow oyunlarda sorun değil ama karanlık filmlerde adamı hasta edebilir. Bu bütçede "75Hz 1ms" TN panel tuzaklarına da aman düşme, yok gamingmiş mamingmiş.Şu an sana VA olur ama diğeri "renk doğruluğu" yüzünden pahalı ve bu indirim seni cezbediyor. İndirim cezbetmesin ama boyut farkı edebilir. Ancak aynı çözünürlükte panel boyutu büyüdükçe piksel boyutu da büyüyor. Bu da piksellerin daha kolay görülebilmesi neticesinde pürüzsüz seyir imkanını yok ediyor, tabii daha uzaktan bakarsan o başka. Sen o IPS'i ele diğerini al, ya da diğerini de alma 50-100 lira daha biriktir sonra beni etiketle.
Bana sorarsanız tüm panel tipleri karışık neredeyse, hele bir de önünüze büyük bir indirim geldiği zaman, seçenekleriniz çoğalıyor ve daha fazla karışıyor [emoji31]Hemen hemen gördüğüm hiç bir yayıncı va panel kullanmıyor. Bu teknoloji gerçekten çok karışık biri gelip bildiğini sandığın her şeyi 1 postla yerlebir edebiliyor.
Yayıncının hobisi ve uzmanlık alanı oyundur. Bazıları sponsorlar tarafından monitörlerini bedava elde eder. Kısaca kafayı donanıma yormazlar, öyle kulaktan dolma bilgiler işte, yayıncılar da muhtemelen başka yayıncıların bilgisine kulak asmıştır. Böyle bir kısır döngü işte.Hemen hemen gördüğüm hiçbir yayıncı VA panel kullanmıyor. Bu teknoloji gerçekten çok karışık, biri gelip bildiğini sandığın her şeyi 1 postla yerle bir edebiliyor.
Bir ara 699 liraydı.Şu an etiketledim sayın.Biraz zorladım bütçeyi, 700 oldu diyelim. O zaman ne önerirsiniz?
Vardır ama bu direkt panel türü ile alakalı değildir. Giriş gecikmeleri(input lag) farklıdır. MPRT tepki süreleri, ortalama GtG tepki süreleri ve en yüksek GtG tepki süreleri farklıdır. Ancak herhangi bir fark hissedemezsin, çünkü var olan farklar hissedilemeyecek seviyede olur. Hiç oralara takılma geç oraları geç.Bir de VA ile IPS arasında gecikme, tazeleme gibi hız faktörleri arasında gözle görülür fark var mıdır? İkisi de 5ms 60hz olduğu takdirde tabii.
Hayır, hemen hemen aynı.IPS panellerin kontrastı ve karanlıkta görüntüsü TN den demi kötü?
Karanlıkta değil, filmlerdeki karanlık sahnelerde demek istedim.karanlıkta görüntüsü
ViewSonic VA2419-SH 24" 5ms (VGA+HDMI) Full HD IPS Monitör FiyatıHayır, hemen hemen aynı.
Karanlıkta değil, filmlerdeki karanlık sahnelerde demek istedim.
Ben keyifli film izleyeceğim, güzel görmek istiyorum dersen VA. Yok ben "yönetmenin" göstermek istediği şeyi "kayıpsız" görmek istiyorum dersen IPS. Ancak sen oyun+film amacı ile kullanacağın için VA iyi gider. Oyunlarda yüksek kontrastın, güzel görüntünün tadını çıkarırsın. Ben böyle deyince sanki IPS panel güzel değil de kötü ama kayıpsız gösteriyor anlamına gelmiyor. Bak IPS panel ile VA panelin arasındaki farkı çok basit şekilde şöyle izah edeyim. IPS panel = iPhone 8 ekranı. VA panel = Samsung S8 ekranı.
Üst seviye Samsung telefonlarda VA benzeri AMOLED ekran kullanılır. Bu ekran doğru göstermez ama güzel gösterir. iPhone'larda ise AH-IPS panel kullanılır. Bu da neredeyse tam doğrulukta gösterir, bu da güzeldir ama diğeri kadar çekici değildir. Panel farkından bi:haber bazı insanlar iki telefonun fotoğraf kalitesini kıyaslarken şöyle yapar. Telefonları "yan yana" getirir. Haliyle AMOLED ekran daha "çekici" geldiği için daha iyi fotoğraf çekiyormuş izlenimi yaratır, kullanıcı "yanılır." Bak ne güzel kavradın şimdi demi?