Hayır, hemen hemen aynı.
Karanlıkta değil, filmlerdeki karanlık sahnelerde demek istedim.
Ben keyifli film izleyeceğim, güzel görmek istiyorum dersen VA. Yok ben "yönetmenin" göstermek istediği şeyi "kayıpsız" görmek istiyorum dersen IPS. Ancak sen oyun+film amacı ile kullanacağın için VA iyi gider. Oyunlarda yüksek kontrastın, güzel görüntünün tadını çıkarırsın. Ben böyle deyince sanki IPS panel güzel değil de kötü ama kayıpsız gösteriyor anlamına gelmiyor. Bak IPS panel ile VA panelin arasındaki farkı çok basit şekilde şöyle izah edeyim. IPS panel = iPhone 8 ekranı. VA panel = Samsung S8 ekranı.
Üst seviye Samsung telefonlarda VA benzeri AMOLED ekran kullanılır. Bu ekran doğru göstermez ama güzel gösterir. iPhone'larda ise AH-IPS panel kullanılır. Bu da neredeyse tam doğrulukta gösterir, bu da güzeldir ama diğeri kadar çekici değildir. Panel farkından bi:haber bazı insanlar iki telefonun fotoğraf kalitesini kıyaslarken şöyle yapar. Telefonları "yan yana" getirir. Haliyle AMOLED ekran daha "çekici" geldiği için daha iyi fotoğraf çekiyormuş izlenimi yaratır, kullanıcı "yanılır." Bak ne güzel kavradın şimdi demi?