Çözüldü IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL mavi ekran hatası

• Konuyu başlatan Lata
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 87
  • Görüntüleme 4.896
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
İşletim sistemi
Windows 10

Lata

Hectopat
Daha fazla  
Genelde masaüstündeyken ya da video izliyorken yahut bilgisayar başından kalktığımda ben daha göremeden mavi ekran yiyip bilgisayar resetleniyor. İşlemci RAM ve yeni SSD taktırdım 2 gün önce ve o günden beri arada bir mavi ekran yiyorum durup dururken.

Bilgisayar özelliklerim:
  • Windows 10,
  • Ryzen 5 3500X,
  • GTX 1050 Ti,
  • 2 adet Kingston HyperX 8 GB 3200 MHz,
  • 1 TB wdblue HDD,
  • 500 GB SanDisk Ultra SSD.
  • ASUS Prime A320M-K anakart.
Minidumplarım da bunlar:

Umarım yeterince bilgi vermişimdir. Gerekirse daha çok bilgi paylaşabilirim. Yardımlarınızı bekliyorum, saygılar.

Çözüm
Ryzen 5 3500X'imi servise götürdüm ve parasını iade ettiler. Ben de yerine gidip Ryzen 3600 aldım ve bir haftadır hiçbir hata almadım sanırsam sorun çözüldü yardım eden herkese teşekkürler.
Biraz Realtek ağ sürücüsü sorun çıkartmış. Neden çıkarttı anlayamadım gerçekten. Önceden Realtek ağ sürücüsü sorun çıkartıyor idi.

Denetim masasından ağ sürücüsünü kaldırın.

BIOS sürümünü 2807 sürümüne güncelle.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Genel olarak biraz sürücü hataları gördüm ama değişik bir sorun var.

Ekran kartı sürücüsü ile ilgili birkaç hata kodu gördüm ama güncel olduğunu düşünüyorum. Ekran kartı sürücünü kaldır ve tekrar kur.

Uyumsuz bir sürücü yüzüne aldığını düşünmekteyim ama yanılmış olabilirim.

Tekrar "sfc /scannow" ve "DISM" rehberlerini uygulayabilirsin.

Uygulamaktan bıktınız biliyorum. Sıkıldınız. Direkt sorunu oluşturan şeylere gitmek istiyorsunuz.

Windows korsan mı peki?

Malwarebytes ile sistemi taratın.

Sisteme dışardan USB ile ilgili bir şey bağlanmasın. Klavye, fare, kulaklık harici. Bunlar takılı kalabilir.

Dediklerini tek tek uyguladım USB zaten başka bir şey takmıyorum. Windows'um lisanssız korsan sayılıyor sanırım. Malwarebytes'ten ise bunlar çıktı ve karantinaya aldım.

Aylardır bu tarz sorunlar insanı bilgisayardan bıktırır gerçekten.
Umarım çözersiniz...

Ayrıca eski RAM'lerin duruyor mu?

Eski RAM'lerim duruyor şu anki takılan geçiciydi eskilerini geri takacağım yakında.

Dosya Ekleri

• 1613440979460.png
    1613440979460.png
    38,7 KB · Görüntüleme: 48
Dediklerini tek tek uyguladım USB zaten başka bir şey takmıyorum. Windows'um lisanssız korsan sayılıyor sanırım. Malwarebytes'ten ise bunlar çıktı ve karantinaya aldım.

Eski RAM'lerim duruyor şu anki takılan geçiciydi eskilerini geri takacağım yakında.
Ben ramlerden dolayı olduğunu düşünüyorum.

Konu çorba olmuş iyice, hepsini okudum ama o kadar uzamış ki unutabilirim😁
Konu sahibi öncelikle sorunlu HDD'yi bilgisayardan komple sök ve takma.
Ayrıca 2 tane RAM var demişsin ve bunlar kit değil. Senin anlayacağın 1 tane RAMI doğru slota tak. Diğerini sök.
Bunları yaptıktan sonra BIOS'a gir ve optimize defaults save yap.
DDU ile Nvidia kaldır ve güncel sürüme geç. Güncel sürüm dersen dosyalarda öyle görünmüyor.
Son olarak BIOS sürümünü belirt.

Konu çorba olmuş iyice, hepsini okudum ama o kadar uzamış ki unutabilirim😁
Konu sahibi öncelikle sorunlu HDD'yi bilgisayardan komple sök ve takma.
Ayrıca 2 tane RAM var demişsin ve bunlar kit değil. Senin anlayacağın 1 tane RAMI doğru slota tak. Diğerini sök.
Bunları yaptıktan sonra BIOS'a gir ve optimize defaults save yap.
DDU ile Nvidia kaldır ve güncel sürüme geç. Güncel sürüm dersen dosyalarda öyle görünmüyor.
Son olarak BIOS sürümünü belirt.
HDD'siz de bilgisayar mavi ekran vermişti,
Bir haftadır tek bir RAM takılı kit olmasını geç ona rağmen hata aldım,

1613648456146.png

Driverları her hafta aynı versiyonlarına güncelleyip DDU ile silmekten sıkıldım.
Götürdüğüm bilgisayarcı en son işlemciden şüphelendi yarın işlemciyi garantiye götüreceğim.
BIOS'umu daha geçen gün 2807'ye yükselttim.
Ben RAM'lerden dolayı olduğunu düşünüyorum.

3 farklı RAM'ı ikisi Dual biri tek, farklı slotlarda veya tek tek denedik olmadı.
yenibiosdump.rar bu da BIOS'u güncelleştirdikten sonraki aldığım hata.

Son düzenleme:
Geçemem kusura bakmayın. Dediklerimin hepsini eksiksiz yaptıktan sonraki dosyaları gönderin.

Geçin derken şu an tekli 4 GB RAM takılı 2'li değil anlamında dedim. Sürücü ve BIOS hakkında dediklerini uyguladım fakat kasayı açıp içinde bir şeyleri değiştirmek istemiyorum çünkü en son ellediğimde mis gibi çalışan anakartım arızalandı ve değiştirmek zorunda kaldım. Zaten sürekli bilgisayarcıya götürüyorum 12 yıldır yapan birisiymiş RAM'i yanlış yere taktığını düşünmüyorum.

Dediklerini yaptım onların üstüne bir de Memtest86 yaptım ve internetten araştırdığım kadarıyla driver verifier çalıştırıyorum şu an.

Memtest sonuçlarını ve driver verifier çalışırken ki aldığım minidumpları paylaşıyorum.

Kendimce minidumplara baktım ve bütün nedenler ntoskrnl.exe'ye işaret ediyor gerisini bilmiyorum.

Dosya Ekleri

• 1614013936224.png
    1614013936224.png
    1,2 MB · Görüntüleme: 46
  • 1614014028209.png
    1614014028209.png
    1 MB · Görüntüleme: 40
Detaylıca baktım dosyalarına. PSU veya anakartta sorun var. Eğer sağlam bir PSU ile test ettiysen anakart değişimi yaptır. Servise söyle değişsinler.

Önceki anakartımda sıkıntı var denmişti o yüzden A320M-K'dan B450M-K'ya geçiş yaptım, ikisi de arızalı olma ihtimali olabilir ama sanmıyorum o kadarını. Kısacası iki anakartta da aynı hataları aldım. PSU'dan ben de şüpheleniyorum ama CPU ile ilgili olma ihtimali yok mu hiç? Şimdiye kadar HDD, SSD, RAM, belki anakart ve ekran kartının sıkıntısız olduğundan eminim.

Bu arada bilgisayarım boştayken yani hiçbir zorluk altında değilken alıyorum bu hatayı 100% eminim bundan. Arkada günlerce oyun açık tuttum veya oynadım bir kere bile hata vermedi fakat YouTube'da gezinirken ya da sosyal medyada gezerken mavi ekran alıyorum bir tek. C state Control'u disable etmem de sanki bir yardımı dokundu gibi.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı