İş Fikri İçin Patent Alınabilir Mi?

Emirhan KSKN

Kilopat
Daha fazla  
Tutacağını, geleceği olduğunu düşündüğüm bir iş fikrim var. Henüz piyasada olmayan, benzeri bulunmayan bir iş. Hem sanal hem de fiziksel kısımları var. Bu işi başkası yapmaması için patent alabilir miyim? Ya da fikrimi nasıl koruyabilirim?

Tutacağını, geleceği olduğunu düşündüğüm bir iş fikrim var. Henüz piyasada olmayan, benzeri bulunmayan bir iş. Hem sanal hem de fiziksel kısımları var. Bu işi başkası yapmaması için patent alabilir miyim? Ya da fikrimi nasıl koruyabilirim?
İşinizi anlatır mısınız biraz ?

Fikrinizi kimseye anlatmayarak koruyabilirsiniz.

Bu işi yapan firmalar var onlara danışabilirsin. Alınabiliyorsa patentini de alabilirsin. Kendi araştırmanla var olmadığını zor bulursun.
Benim bildiğim kadarıyla mesela bir ürün var diyelimki direk ve bu direk patentli. Sen diyelim monitörlü direk yapacaksın yani işlevi farklı. Birşeyi dik tutmak için değil direkle monitörü taşıyıp görüntü almak için. Eğer direğin patentine sahip kişi direğe priz de koymuşsa buna monitör bağlanabildiği için senin yaptığın ürün de onun patentine takılıyor ve patent alamıyorsun.
Neyse karışık işler bunlar profesyonel destek lazım dediğim gibi patenti alırkende lazım mesela direğin sahibi priz koymasaydı bilmeseydi bu numarayı o zaman sen monitörlü direk yapıp bir adım öteye taşıyabilirdin.

Böyle bişey varsa, ben de uzay taksi, galaksi durakları ve ışınlanma esnasında sarsıntıyı azaltacak tabanlık iş fikirleri hakkında patent alayım. Ortada ticari sır, teknik çizimler, özgün proje ya da ürün olmadığı sürece sadece fikirle bence olabilecek bir şey değil.

Edit : Ayrıca telepatik yolla temassız ödeme, evde kolay botoks makinesi, anında sixpack çıkaran aşı fikirlerinin de patentlerini almak istiyorum. :)

Patent alabilmeniz için bildiğim kadarı ile işin Fikir aşamasından daha ötede olması gerekiyor.

Yoksa soğuk füzyon ile gezegenler arası seyahat fikrim için patenti alır ve torunlarımın torunlarını zengin ederdim.

Bildiğim kadarıyla işlerin değil ürünlerin patenti olur. Yani siz X ürününü satmanın pantentini değil X ürününün patentini alabilirsiniz. Başka bir örnek verecek olursam bir web sitesinin patentini değil o web sitesi için yeni bir teknoloji bulursanız o teknolojinin patentini alırsınız, ama başkaları başka bir teknoloji ile sizinki ile aynı işi yapacak bir web sitesi yapabilir.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı