İş kazasında ne kadar tazminat alınır?

Babamın ayağı kırıldığı yerde fotoğrafı yoktu bu sorun çıkarır mı?
Bu konu hakkında bilgim yok. Ama hukukta suçluluk ispatlanmadıkça ortada bir suç yoktur ilkesi vardır. Ayağının orada kırıldığına dair en azından şahitler gerekebilir.
Herkes kendi tarafından bakar konuya. Buna en iyi karar verecek mahkemedir. Firma ihmali sonucu ayağı kırıldıysa varsa alamadığı maaşı, tazminat ve ameliyat masrafı alır. Eğer kendi ihmali ise aleyhine sonuçlanabilir.
En doğru cevap bu.
 
Firma olayda suçlu mu? Herhangi bir ihmal var mı?
İşyerinde olduysa zaten firma suçudur.

İş güvenliği nedir?

Kısaca iş güvenliği, işyerinde, çalışanlara sağlıklı ortam sağlamak, çalışma ortamının olumsuz etkilerinden çalışanları korumak, iş ve işçi arasında mümkün olan en iyi uyumu temin etmek, oluşabilecek riskleri tamamen ortadan kaldırmak veya zararları en aza indirgemek, oluşabilecek maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmak, çalışma ve üretim verimini artırmaktır.

Bir çalışan işyerinde bir sandalyeyi kaldırırken belini incitirse bu bir iş güvenliği sorunudur ve işyerinin sorumluluğu altındadır.
 
Bu o kadar değişkene bağlı bir durum ki;
-Firma babanızı işten çıkardı mı yoksa tedavisi bitene kadar maaş ödemeye devam edecek ve tedavi bittikten sonra işe devam etmesini sağlayacak mı?
-Firmanın bariz şekilde kusurlu olduğunu söylemişsiniz, fakat firma yapacağı bir çakallıkla bu durumu tersine çevirebilir. Örneğim firma işçilere güvenlik ekipmanlarını sağladığını fakat işçilerin kullanmadığını söyler-kanıtlarsa babanızın tazminatsız işten kovma hakkı kazanır.(iş güvenlik ekipmanlarının işçi tarafından bilerek kullanılmaması işveren açısından haklı fesih sebebidir)
-Yaşanan kazanın nasıl yaşandığı önemli. Bir şey taşırken düşüp kırdıysa ayrı, bir makinenin bakımı yapılmadığı için yaşanan sorundan kırıldıysa ayrı, yüksek bir yere ekipmansız çıktıysa ayrı değerlendirilir. Son 2 olayda da firma kusurlu olsa da ikisi için ödenecek tazminat tutarı farklıdır.

Son olarak şunu söyleyeyim, mahkemeler %99 işçinin yanında olur, patronlar bunu bildiği için davadan caydırmak için çeşitli yöntemlere başvurur, işte mahkeme 4 yıl sürer biter harap olursun en iyisi şu parayı al şikayetini çek, Bizim bir sürü avukatımız var biz zenginiz, güçlüyüz mahkeme bizden yana olur gibi yalanlara başvurur bunlara kanmayın. İşçi haklıysa %99 kazanır. Ülkemizde doğru düzgün çalışan son birkaç kurumdan biridir bunlar :D.
Bir çalışan iş yerinde bir sandalyeyi kaldırırken belini incitirse bu bir iş güvenliği sorunudur ve iş yerinin sorumluluğu altındadır.

Çalışanın o sandalyeyi kaldırması görev tanımında yoksa ve bunu kendi isteği ile yaptıysa iş yeri hakllı olur.
Çalışanın o sandalyeyi kaldırırken giymesi gereken ekipman sağlandıysa ve işçi giymediyse yine iş yeri haklı olur.
 
Arkadaşlar, babam özel bir firmada çalışırken ayağını kırdı. Bu durumda ayağından ameliyat olup 5 ay boyunca raporlu oldu. Babam, çalıştığı firmaya dava açtı dava 5 ay sonra açıklanacağını söylediler. Çalıştığı firma da aylık yaklaşık 7500-8000 TL kazanıyordu. Babam davadan ne kadar kazanır?

Merhaba,
İş güvenliği gerektiren bir imalatçı firma sahibiyim.
Babana gerekli koruyucu ekipmanlar verildiyse davayı kazanamayabilirsiniz ama babana gerekli koruyucu ekipmanlar verilmediyse davayı %100 kazanırsınız.
Davadan ne kadar kazanacağı belli olmuyor. Mahkeme babanın 5 aylık zararının ödenmesi için karar bile alabilir o belli olmuyor. Bir daha çalışamayacak konumda olsaydı dilediğiniz tazminatı temin ederdiniz ama kırık için çok yüksek bir rakam beklemeyin.
 
Öncelikle geçmiş olsun. Herkes kafasından uydurmuş bir şeyler yine. İnsanların bilgisi yok ama fikri var maşallah. Bu tarz forumlarda güvenilir ve doğru bilgiyi bulmanız imkansız gibi bir şeydir çünkü herkes kendince yorumda bulunur. Hukuk matematik gibi net değildir. Somut olaya göre farklı olgular, sonuçlar ortaya çıkar. O yüzden doğru ve güvenilir bilgi için bir avukata başvurunuz ki dava açtığınıza göre avukat ile yola çıkmışsınızdır diye düşünüyorum. Şayet avukat tutmadıysanız mutlaka ama mutlaka bir avukatla anlaşıp davanızın avukatla takip edilmesini sağlayın ki hukuki teknik ve usul gibi konularda hataya düşmeyiniz.

İş kazası tutanağı tutulmuş mu? tutulduysa nasıl tutulmuş? İşveren iş yerinde alması gereken güvenlik önlemlerini almış gerekli eğitimleri vermiş mi? Bu vb bir çok sorunun cevabı gerekiyor. İşçi-işveren arasındaki uyuşmazlıklar da arabuluculuk zorunlu şartı da mevcut. dava açmadan önce arabulucuya başvurmuşsunuzdur umarım. Arabuluculuk aşamasında anlaşamadığınızı varsayarsak dava aşamasının kesinlikle 5-6 ayda sonuçlanacağını düşünmeyin. Çok daha uzun bir süreç alacaktır bu. Dava aşamasında öncelikle tarafların dilekçelerinde iddialara bakılır. Sornasında taraflarda dinlenilmesi talep edilen tanıklar dinlenir. Daha sonra hangi tarafın ne derece kusurlu olduğunu tespit edebilmek için kusur hesabı bilirkişice yapılır. Kusur hesabı yapıldıktan sonra bilirkişice maddi hesaplama yapılır. Mevzu bahis kazanın babanın hayatını ne derece etkileyeceği (İleriki iş hayatında çalışmasında engel olacak mı? olacaksa ne kadar olacak? Kalıcı bir hasar söz konusu mu?) dava aşamasında önem teşkil etmektedir.

Kısaca ve özet şekilde faydalanmanız için ben yazdım ama tekrar yineliyorum. Forumdan hukuki bilgi alınmaz. Hak kaybına uğramamak adına lütfen bir avukata danışınız.​
 
Çalışanın o sandalyeyi kaldırması görev tanımında yoksa ve bunu kendi isteği ile yaptıysa iş yeri hakllı olur.
Çalışanın o sandalyeyi kaldırırken giymesi gereken ekipman sağlandıysa ve işçi giymediyse yine iş yeri haklı olur.
Hiç fark etmez hocam. Personelin görev tanımında olmasa dahi bunun bir önemi yok. Görevini yaptığı kontrol edilmek zorunda olduğu gibi eğer biri bir sandalyeyi kaldırırsa belini inciteceği düşünülerek kaldırılmaması için her türlü önlem alınmış olmalıdır. İşyeri kişisel koruyucu donanımları sağlamaktan ziyade bunların doğru şekilde kullanıldığını da denetlemek zorundadır.
 
Hiç fark etmez hocam. Personelin görev tanımında olmasa dahi bunun bir önemi yok. Görevini yaptığı kontrol edilmek zorunda olduğu gibi eğer biri bir sandalyeyi kaldırırsa belini inciteceği düşünülerek kaldırılmaması için her türlü önlem alınmış olmalıdır. İş yeri kişisel koruyucu donanımları sağlamaktan ziyade bunların doğru şekilde kullanıldığını da denetlemek zorundadır.

Tam emin değilim akşam abime sorayım fakat bildiğim kadarıyla işçi kendi kafasına göre gidip iş tanımında olmayan bir hareketle kendine zarar verirse bu işveren için haklı fesihe sebep olur diye biliyorum.
 

Geri
Yukarı