İşe yarayan program yapmak

The_Türk

Hectopat
Katılım
3 Şubat 2020
Mesajlar
294
Çözümler
1
Yer
Türkiye
Ödevlerde gösterdikleri kodlar dışında işe yarayan program nasıl yazılır mantığını pek anlayamadım. Daha doğrusu normalde kullandığımız gibi programları kastediyorum. Bir fikri olan var mı?
 
Normalde kullandığımız programlar form arayüzü üzerinden yapılmakta. Mesela form 1'de 2 adet textbox ve 1 adet buton eklersin. Butonun bloğuna girerek TB1 ve TB2 değerlerinin doğruluğunu sorgularsın; değer doğru ise form 2'ye değil ise msgbox ile hatalı yazdırırsın.
 
Software geliştirmenin adımları vardır. Hadi yazılım yapıyoruz diyerek klavyeye abanılmaz.
Öncelikte sorun belirlenir. Sorununun çözümü için nelere ihtiyaç var neler isteniyor analiz edilip. Bir taslak tasarım oluşturulur. Tasarımın feasible(yapılabilir, mümkün) olup olamadığına göre tekrardan yeni bir tasarım modeline gidilebilir veya yeterli görülürse kodlama kısmına geçilir. Testler yapılır. Yapılan yazılım sorunu çözüyor mu ve doğru şekilde mi çözüyor diye bakılır. Eğer her şey yolunda ise yazılım piyasaya çıkabilir.
Yazılım geliştirme methodları vs ile bayağı derin bir konu. Yazılım Mühendisleri bu alanda çalışıyor.

Yazılım bir mühendislik ürünü olduğu için diğer mühendislik ürünleri gibi asıl amacı bir sorunu çözmek veya sorunu olduğundan daha kolay çözülebilir hale getirmektir.
 
Bir yazılım dilini öğrenmek sizi hiçbir şey yapmaz. Bir program geliştirmek istiyorsanız geliştirmek istediğiniz alanı ve kullanacağınız tool'ları derinine öğrenmelisiniz. Bir modelleme oluşturabilmelisiniz öncelikle.
 
Çırağı sormuş duvarcı ustasına, ustam, bu tuğlaları üst üste koyarak nasıl bölye bir işe yarayacak bina inşa edeceğiz biz?
 
İşe yarayan programlara proje denir. Bir projeye başlanmadan önce ne tür bir ihtiyaç olduğu, bu ihtiyaca uygun programın nasıl olması gerektiği (yani tasarımı), hangi platform ya da platformlar için geliştirileceği (dektop, mobile, web gibi), bu platforma uygun programlama dilleri ve geliştirme ortamları gibi konular belirlenir ve ardından projenin geliştirilme aşamalarına geçilir.

Ek olarak belli durumlarda (örneğin proje belli bir karmaşıklığın üzerinde ise) proje yönetiminin daha iyi anlaşılması için UML diyagramları, programın algoritmasının anlaşılması için de flowchart çizimleri kullanılabilir. Bir projeyi tek bir kişi geliştirebilir. Eğer çok complex bir proje değilse. Fakat büyük projelerde grup çalışması yapılır.

Daha detaylı bilgi edinmek için Ian Sommerville´ın “Software Engineering” kitabı okunabilir. Internet sitelerinden baktığıma göre kitabın Türkçe çevirisi ve satışı mevcut.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı