Işık Hızını Geçmek

Nocstar Prime

Centipat
Katılım
25 Kasım 2019
Mesajlar
194
Çözümler
2
Otobüslerde örneğin arkadan öne yürürken dışarıdaki ortama göre daha araçtan hızlı ilerlemiş oluyoruz.

Işık hızında ilerlerken bir aracın içerisinde koşarsak ışık hızından hızlı mı olmuş oluruz?

Birden aklıma geldi.
 
Ben de tam bunu söylemeye çalışmıştım :)
Aynen yani hıza erişebilmek bir yana bir de tek parça kalabilmek de ayrı bir matematik ve fizik gerektirir yani. Öbür türlü hıza ulaşırsın belki ama onu sen görebilir misin bilemem🤣
 
Böyle biuv biuv diye ses cikarta cikarta ışık hızında gider artık :)
Sonunda da zaten tahminimce😎🤣:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Bununla ilgili bir belgelesel izlemiştim, adam önce topu atıyor ardından bisikletle giderken atıyordu. Sonra aynısını ışık için denediler, ışık hızında bunun bir etkisi olmuyor, yine aynı hizla gidiyor, bisikletin hizi onu etkilemiyor.
 
Stephen Hawking'in bir belgeselinde dünya çevresinde zamanda yolculuk yapmak için ışık hızında hareket eden bir tren yapsak ve o tren tüm dünyayı saniyede 7 defa dönecek şekilde hareket etse, o sırada yolculardan biri kalkıp ileri doğru koşsa o kişi aslında ışık hızını geçmezmiş ve onun hareketi trenin hareketine eklenirmiş şeklinde bir açıklaması vardı.
 
Arkadaşlar teorik olarak mümkün değil. Öncelikle otobüsünüzün hızı ışık hızı olamaz. O hıza ulaştığınızda artık o şet otobüs olmaz, enerjiye dönüşür (E=mc2). Otobüsün hareketi yönünde ilerlediğinizde ışık hızına biraz daha yaklaşırsınız ama hızınız yine ışık hızı olamaz. Bunu izafiyet teorisinde geçen denklemlerle hesaplayabilirsiniz. Bu teoriyi günlük hayatla karşılaştırmayın. Günlük hayattaki gözlemlerimize dayanan bu olaylar sadece düşük hızlarda geçerlidir ve klasik fizik olarak adlandırılır. Çok yüksek hızlarda bu olaylar ve kurallar başka bir hal alır.
 
Isik hızı için evrenin hız sınırıdir demek yanlış olmaz. Eğer ki ışık hızına ulasirsaniz bu defa da uygulayacaginiz enerji hızı arttirmaya yetmeyecektir.

Işık hızına yaklaşınca zaman yavaşlar, eğer tam ışık hızına ulaşırsa da zaman durur. Tabii bu bahsettiğim şeyler fotonlar için geçerli. Fotonsanız zaman sizin için bir anlam ifade etmez.

Bir foton için zamanin olmamasi bizimde ayni durum olacağı manasina gelmez. Bizim kütlemiz var ve ışık hızında ilerlemiyoruz. Bunlari yapabilme imkanimiz olsaydi biz diye bir şey de olmayacakti, foton olurduk.😊 Fotonlarında kütlesi yoktur.

Işık hızına yaklaşınca zamanin yavaşlaması ve tam ışık hızına ulaşınca ise zamanin durmasi da ışık hızının aşılamıyor olmasının kanitidir. Çünkü bir siz bir nesneyi durdurdugunuzda o nesneyi daha da yavaşlatamazsiniz.

Işık hızını geçmek için saniye 300 bin kilometre hiza ulasmaniz gerekiyor, evrende bu hiza ulaşabilen bir şey yok.

Işık hızını niye geçemiyoruz? Çünkü evrenin yasalari böyle.

Belki Yildizlararasi filmindeki gibi Albert Einstein meşhur Özel Görelilik(Izafiyet) Teorisinin dediği gibi karadeliklerle başka paralel evrenlere geçiş yapılırsa ancak o zaman ışık hızı geçilebilir. Diğer paralel evrenlerinde belli sınırları olur. Karadelikten geçip bir bütün halde kalmakta ayrı bir sorun.
 
Son düzenleme:
Böyle bir şey zaten mümkün değil, diyelim ki neredeyse ışık hızına yakın bir hızda bir taşıtın içerisinde koşuyorsun sen o taşıttan hızlı olmuş olmuyorsun o taşıt tarafından taşınan olmuş oluyorsun yani onun sınırları içerisinde kendi hızını oluşturmuş oluyorsun, 1. taşıtın hızı 2. taşınanın hızı.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı