Peki sana soru, insanlar sınav için yaratıldı ise neden ilk önce cennette olsun? İlk önce dünyaya gelir daha sonra ise sınanmasına göre cennete ya da cehenneme gider ancak ilk önce cennette olmaz. Bir de şeytan cennete giremez.
Ve bir de cennet maddeden oluşmadığı için cennete bir şey yiyemezsin yani cennette beslenme ihtiyacı yoktur.
Şeytan zaten cennete girdi demedim fark edersen. Paylaştığım ayetleri ve hadisleri tekrar oku.
Diğer soruna gelecek olursak bunun nedeni aslında belli. Burada imtihan devreye giriyor. Allah en üstün varlık olduğu için yarattıklarına karşı adaletle hükmeder.
İnsanların tamamı imtihana tabi olmadan cennete girseydi Salih amel işleyenler ile işlemeyenler bir tutulmuş olacaktı. Haşa ve haşa Allah abesle iştigal etmez. Her şeyde bir sınav varken imtihanın olmaması akla yatar bir şey değildir.
Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım.
(Zayiat Suresi 56. Ayetler / Diyanet İşleri Başkanlığı Meali)
“Eğer siz günah işlemeseydiniz, Allah sizi helak eder ve yerinize, günah işleyip, peşinden tövbe eden kullar yaratırdı.” (Müslim, Tevbe, 9, 10, 11).
Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele!
(Bakara Suresi 155. Ayet / Diyanet İşleri Başkanlığı Meali)
İkinci soruna cevap verecek olursak yine burada Kur'an okumanın önemini görüyoruz. Kur'an her çağa indiği için bu tarz sorular soranlara çok güzel tokat gibi bir cevap vermiş.
Cennette bir şey yemeye ihtiyacın olmayacak fakat bir şeylerden zevk alma duygun hep olacak. Nitekim, aşağıdaki ayette de Allah'ın buyurduğu gibi dünya lezzetlerinin ve saadetlerinin sadece numune olduğu ve bu lezzetlerin gerçek farkına yanlızca cennette ulaşacağız.
İman eden ve iyi işler yapanlara, kendileri için zemininden ırmaklar akan cennetler bulunduğu müjdesini ver. Onlara cennetteki meyvelerden biri rızık olarak her sunulduğunda, “Bu daha önce de bize rızık olarak verilendir” derler. O kendilerine, benzer şekilde verilmiştir. Ayrıca orada kendileri için tertemiz eşler de vardır ve orada onlar sonsuza kadar kalıcıdırlar.
(Bakara Suresi - 25 . Ayet / Diyanet İşleri Başkanlığı Meali)
﴾41﴿ Onlar için belirli bir rızık vardır:
﴾42﴿ Türlü meyveler… Onlara nice ikramlarda bulunulacaktır;
﴾43﴿ Nimetlerle dolu cennetlerde;
﴾44﴿ Karşılıklı oturdukları tahtlar üzerinde.
﴾45﴿ Aralarında, kaynaktan doldurulmuş kadehler dolaştırılır;
﴾46﴿ Bembeyaz; içenlere lezzet verir.
﴾47﴿ İçenlere dokunmaz, ondan sarhoş da olmazlar.
(Saffat Suresi 41 ve 47. Ayetler / Diyanet İşleri Başkanlığı Meali)
En doğrusunu elbette Allah bilir.