Merhaba arkadaşlar,
Yaklaşık 3-4 yıldır masaüstü bilgisayar kullanıyorum. Bu süre boyunca hiç termal macun yenilemedim. Yani muhtemelen şu an tamamen kurumuş durumda. Ayrıca kasayı da doğru düzgün hiç temizlemedim. Sadece bir kere açıp temizlemiştim, o zaman farkını görmüştüm; sıcaklıklar bayağı düşmüştü, boşta 50 derecelere inmişti.
Şu anda Core Temp kullanıyorum ve işlemcim boşta bile 60-70 derecelerde geziyor, bazen 80'i bile görüyor. Oyun oynarken ise 90-100 derece arası oluyor. Bir süredir bu şekilde oyun oynadım. Umarım işlemciye bir zarar gelmemiştir ama gelse bile herhalde sistem açılmazdı diye düşünüyorum. Oyun sırasında fanlar inanılmaz bir ses çıkarıyor, resmen uçak gibi çalışıyor. Sadece boşta beklerken veya film/dizi izlerken biraz olsun sessizleşiyor.
Bugün arkadaşlarla Valorant'a tekrar başlamak istedik. Oyunu indirdim ama çalıştırmak için Secure Boot'u açmam gerekti. BIOS'a girip ayarı açtım, Valorant'a girdim ama PC yine aşırı sesli çalışmaya başladı. Neyse oynadık ettik oyunu kapattım, bir süre her şeyi kapadım bekledim birkaç dakika fan sesi hemen kesilmedi kapatana kadar çalıştı yine aynı sesle. Bazen yeniden başlatınca bile CPU over temperature hatası veriyor.
Şimdi aklıma takılan şu: Valorant mı? Mi bu hale getiriyor, yoksa zaten uzun süredir temizlik ve bakım yapılmadığı için mi bu durumdayım? Fanlar sistem soğuduktan sonra mı sessizleşiyor? Yoksa tamamen bozulmaya mı başladı bir şeyler?
Tahminimce termal macun tamamen kurudu, işlemci ısıyı düzgün iletemiyor. Ayrıca kasa içi tozla dolu olduğu için hava akışı da iyi değil. Fanlar sürekli yüksek devirde çalışıyor çünkü sıcaklık düşmüyor. Uzun vadede işlemciye zarar veririm diye korkuyorum.
Yakın zamanda termal macunu yenilemeyi ve detaylı kasa temizliği yapmayı düşünüyorum. Bu sorunların nedeni gerçekten sadece bakım eksikliği midir? Benim gibi bu durumu yaşamış olan varsa ya da önerisi olan, yazarsa sevinirim.