İşlemci arızası

Bugyilmaz

Femtopat
Daha fazla  
RAM
8gb 3000
Anakart
Birçok anakart ile denendi
Arkadaşlar merhaba arızanın işlemciden olduğuna %100 eminiz sorunumuz şöyle:

Bilgisayara Windows kuruyoruz çalışıyor sıkıntı yok. Güncelleme alıyor sorun yok. Ama herhangi bir web tarayıcı açınca hiç hata vermeden kendi kendine kapanıyor. Aynı şekilde hangi pencereyi açarsak açalım atıyorum bilgisayarıma girelim bazen 40-50 sn saniye sonra bazen hemen hiç hata vermeden pencereyi kapatıyor.
Bir de ekrandaki görüntülerde kayma oluyor örnek videolardaki gibi:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Örnek 2:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Tüm parçalar tek tek test edildi sorunun işlemci kaynaklı olduğu %100 Windows temiz kurulum defalarca yapıldı virüs kaynaklı değil.

@Mansion muhalefet olmuyorum. Yanlış bilginizi düzeltmeye çalışıyorum hocam.
Pin sorunu olursa da çalışır. Bazen bir RAM slotunu görmez, bazen PCI-e slotlarından bazıları çalışmaz. Bazen de hiçbir şey olmaz.

Arkadaş bunu dediği için diğer ihtimalleri eledim. Ekran kartı olsaydı tüm ekran bozulmaz mıydı hocam?

Orası doğru ama bazı pinler sorunlu ise hiç çalışmaz. Dediğim gibi işlemci tek blok zaten bozulsa direkt bozulur. Ancak APU birimi bozulmuş ise çalışabilir diye biliyorum.

@Mansion muhalefet olmuyorum. Yanlış bilginizi düzeltmeye çalışıyorum hocam.
Pin sorunu olursa da çalışır. Bazen bir RAM slotunu görmez, bazen PCI-e slotlarından bazıları çalışmaz. Bazen de hiçbir şey olmaz.

Arkadaş bunu dediği için diğer ihtimalleri eledim. Ekran kartı olsaydı tüm ekran bozulmaz mıydı hocam?

Tüm ekran bozulmaz. Ekran kartında sürücü kurarken belki de bir dosya bozulduğundan veya direk ekran kartı sıkıntılı olarak bu şekilde olması olabilir. Çünkü o görüntüleri ekran kartı çiziyor. İşlemci çizmeleri çok karıştığını hatırlamıyorum. Prime 95 testi yapın hata veriyorsa sıkıntı vardır. Vermiyorsa sıkıntı yoktur.

Arkadaşlar sorunun işlemciden olduğuna yüzde yüz eminim. dediğim gibi aynı işlemciye sahip sapa sağlam bilgisayardan kendi işlemcisini çıkarıp bu bahsettiğim işlemciyi takınca aynı sorunlar o bilgisayarda da oluyor.

Orası doğru ama bazı pinler sorunlu ise hiç çalışmaz. Dediğim gibi işlemci tek blok zaten bozulsa direkt bozulur. Ancak APU birimi bozulmuş ise çalışabilir diye biliyorum.
Sorun çıkması için spesifik pinlerin bozulması lazım. Reserved, Ground vb. pinler bozulursa genellikle sistemin tamamı etkilenmez. Bazen hiçbir şey olmaz, bazen belirli bir bölüm devre dışı kalır. Eğer sorun pinlerde ise Reserved, Ground vb. pinlerden birindedir. Onun dışında pinlerden biri ise zaten sistem hiç açılmaz. APU birimi bozulduğu zaman çalışacağını sanmam.
Arkadaşlar sorunun işlemciden olduğuna yüzde yüz eminim. dediğim gibi aynı işlemciye sahip sapa sağlam bilgisayardan kendi işlemcisini çıkarıp bu bahsettiğim işlemciyi takınca aynı sorunlar o bilgisayarda da oluyor.
Rica etsem AIDA64 testi yapar mısınız?
(Amacı ne diye soracak olursanız sisteme yük bindirmek. Ayrıca Test yüzünden sisteme gelebilecek zararlardan sorumlu değilim.)

Testleri ve olay günlüklerini hazırlamaya çalışıyorum burada paylaşacağım ilginenlere çok teşekkür ediyorum.
10 dakikalık stress test yaptım hiç bir sıkıntı olmadı. Stress testi ekran görüntüsünü paylaştım bilgisayarı kullanamadığım için resimleri telefondan çekebildim kalite biraz bozuk olabilir.
Örnek bir olay günlüğü paylaştım edge kapanınca çıkan.
Hala saçma sapan sorunlar devam ediyor mesela örnek video :

yükleme barları gibi şeyler sürekli böyle ileri geri sapıtıyor. Bilgisayar sesleri sürekli cızırtılı Tekrar söylüyorum işlemciyi çıkarıp başka sağlam bilgisayara takınca o bilgisayarda aynı böyle oluyor.

Dosya Ekleri

• 529F901A-292B-4F3D-AC00-57C4D36642E2.jpeg
    529F901A-292B-4F3D-AC00-57C4D36642E2.jpeg
    421,8 KB · Görüntüleme: 49
  • EEDEBC7E-ED08-4EAB-B164-280482B3231C.jpeg
    EEDEBC7E-ED08-4EAB-B164-280482B3231C.jpeg
    250,9 KB · Görüntüleme: 44
Son düzenleme:
Testleri ve olay günlüklerini hazırlamaya çalışıyorum burada paylaşacağım ilginenlere çok teşekkür ediyorum.
10 dakikalık stress test yaptım hiçbir sıkıntı olmadı. Stress testi ekran görüntüsünü paylaştım bilgisayarı kullanamadığım için resimleri telefondan çekebildim kalite biraz bozuk olabilir.
Örnek bir olay günlüğü paylaştım Edge kapanınca çıkan.
Hala saçma sapan sorunlar devam ediyor mesela örnek video:

Yükleme barları gibi şeyler sürekli böyle ileri geri sapıtıyor. Bilgisayar sesleri sürekli cızırtılı Tekrar söylüyorum işlemciyi çıkarıp başka sağlam bilgisayara takınca o bilgisayarda aynı böyle oluyor.

Sistemde kapanma oluyor mu yoksa sadece tarayıcı mı kapatıyor kendini?

Aynı problemi AMD sistemimde yaşadım. Tarayıcı değil sistemi kapatıyordu. Olay günlüğüne donanımsal arıza kaydı bırakıyordu. İşlemciyi değiştirmek durumunda kaldım çünkü cache bellek alınımında problem yaşamıştım büyük ihtimal. O işlemcide problem olmaz diyen arkadaşları aldırmayın. Fakat pin değişimi dışında işlemci tamiri mümkün değil. Mecburen yeni işlemci arayışına geçmeniz gerekecek.

Aynı problemi AMD sistemimde yaşadım. Tarayıcı değil sistemi kapatıyordu. Olay günlüğüne donanımsal arıza kaydı bırakıyordu. İşlemciyi değiştirmek durumunda kaldım çünkü cache bellek alınımında problem yaşamıştım büyük ihtimal. O işlemcide problem olmaz diyen arkadaşları aldırmayın. Fakat pin değişimi dışında işlemci tamiri mümkün değil. Mecburen yeni işlemci arayışına geçmeniz gerekecek.
Benimde çarem işlemciyi değiştirmek farkındayım ama kimsenin başına gelmemiş olması çok ilginç geliyor. Gerçekten çok enteresan bir sorun.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı