İşlemci değişiminden sonra bilgisayar açılmıyor

FrontierSentinel

Femtopat
Katılım
27 Kasım 2022
Mesajlar
12
Merhaba, öncelikle kullandığım sistem hakkında bilgi vermek isterim.

Anakart: Gigabyte GA-A320M-DS2
Bellek: G.Skill F4-2400C15S-8GVR
İşlemci: AMD Ryzen 3 1200 3.1GHz
Grafik: ASUS GTX-1050 Ti Expedition 4 GB
Sabit disk: WD10EZEX 1TB 7200RPM
Kasa: Everest Range-7 MidT ATX
Güç kaynağı: Everest 650W

Yeni satın aldığım Ryzen 5 4500 işlemciyi sistemime takmadan önce anakart üreticisinin web sitesinde belirtmiş olduğu şekilde F51D BIOS sürümüne güncelledim.

Ardından yeni işlemcinin montajını yapıp sistemi başlattım. İlk olarak "New CPU installed, fTPM-PSP NV corrupted or fTPM-PSP NV structure changed." yazan bir ekran ile karşılaştım.

Bu yazının hemen altında bana iki seçenek sunuyordu, bunlardan ilki "Press Y to reset fTPM." seçeneğiydi. İkinci seçenek ise "Press N to keep previous fTPM record and continue System boot." yazısıydı.

Zaten "N" tuşuna bastığımda bilgisayar yeniden başlatılıyor ve tekrar aynı uyarı karşıma çıkıyordu. Ben de bu nedenle "Y" tuşuna bastım ve bilgisayar yeniden başlatılıyormuş gibi bir davranış sergiledi ancak maalesef bir daha görüntü gelmedi.

Sayın Recep Baltaş'ın hazırlamış olduğu bir rehberi izlediğimde "Y" tuşuna bastıkdan sonra BIOS ekranının açılması gerekiyordu, fakat ben görüntü alamadım.

Bir süre bekledim ancak bilgisayar hiçbir tepki vermediği için gücü keserek bilgisayarı kapattım. Sistemi tekrar başlattığımda bu kez BIOS ekranı kendiliğinden açıldı.

BIOS sıfırlanmıştı, ardından ayarları kaydedip çıktım. Bilgisayar yeniden başlatıldı fakat hep Windows logosu göründüğü zaman sistem görüntü vermeyi kesti.

Boot edilebilir bir USB bellek ile format atmayı denedim ancak aynı şekilde USB boot edilirken sistem görüntü vermeyi kesiyor. Bu nedenle format atamıyorum.

Eski işlemciyi geri taktığım zaman bilgisayar sorunsuz bir şekilde açılıyor, fakat yeni işlemciyle hiçbir şekilde sistem açılmıyor. Windows boot olurken bilgisayar görüntü vermeyi kesiyor, fanlar dönmeye devam ediyor fakat başka hiçbir tepki yok.

Daha yeni bir BIOS sürümünü denedim fakat işe yaramadı. BIOS sıfırlamak sonuç vermedi. Belleğin takılı olduğu slotu değiştirmeyi denedim ama olmadı. Şu an sadece BIOS ekranına erişebiliyorum ama Windows açılmıyor.
 
Biosu F51g versiyonuna güncelle. Windows'u sıfırdan yeniden kurmak daha mantıklı ama illa çalışan windowsu kullanmak istiyorsan cmd ile manuel driverleri sıfırlaman gerekir.
 
İşlemciyi sıfır mı aldınız? İkinci el mi?
Arızalı olma ihtimali ilk aklıma gelen. Eski işlemci ve BIOS güncellemesi ile açıldığını görüyorsunuz sonuçta. Eski işlemci ile ayarları BIOS'ta sıfırlayıp yeni işlemci ile bir deneyin ilk açılmasını. Son çıkan BIOS versiyonu F51g olarak gözüküyor bunu deneyin.
 
@alperi F51g sürümü ile denedim fakat değişen bir şey olmadı. Zaten format atmayı denedim ancak USB boot olurken sistem görüntü vermeyi kesiyor, bu nedenle yeni işlemciyle birlikte format atamıyorum.

@BeyazAslan işlemciyi Vatan Bilgisayar'dan dün sıfır olarak satın aldım. Ayrıca BIOS ayarlarını sıfırlamayı denedim ancak durum aynı.

Eğer sorunu kendim çözemezsem maalesef bilgisayarı servise götürmek durumunda kalacağım.

Eski anakartım arızalı olduğu için sanırım açılmıyordu, bu nedenle Gigabyte B450M-H anakartını satın aldım ve Vatan Bilgisayar ekibine BIOS güncellemesini yaptırıp kendim evde montajını yaptım. Şu an yeni işlemciyle birlikte sistem sorunsuz bir şekilde çalışıyor, yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim.

Bu arada bir sıkıntım daha var aslında. Yeni anakart ile XMP profilini açıp RAM frekansını 2400MHz yapmak istediğimde sistem görüntü vermeyi kesti. Ben de BIOS pilini çıkartıp yeniden takarak sistemi açabildim. Sizce neden böyle bir sorun yaşıyorum? Şu an 2400MHz belleği 2133MHz kullanıyorum ve günlerdir bilgisayarla uğraştığım için artık ayarları kurcalamaya korkuyorum.
 
Son düzenleme:
Bios içinde Advanced memory setting altında Extreme memory profile: profile 1 yazar o ayarı disable yap.
Hemen altında system memory multiplier kısmından manuel olarak 2400mhz yap
 

Yeni konular

Geri
Yukarı