İşlemci fanını SYS fana takmak

elvishak

Femtopat
Katılım
3 Aralık 2021
Mesajlar
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese merhabalar. MSI Z490-A Pro anakart ve Intel Core 10700F işlemcim var. Bir sene önce kadar kendim topladım sistemi ve stok fan kullanıyorum. Dün akşam Steam'de bir oyuna girer girmez kasmalar hissedince Afterburner'ı açıp kontrol ettiğimde işlemci sıcaklığı 100 dereceye vuruyordu. Hemen bilgisayarı kapatıp kasamı açıp resetle kontrol edince işlemci fanının dönmediğini fark ettim. Yedek fanım vardı onu denedim durum aynıydı. Kasamda toz namına bir şey yok, gayet temiz ve BIOS vs. de güncel. CPU fanının takıldığı soket de, SYS fanların takıldığı boşta soketler de 4 pinli anakartta. CPU fan yerine SYS fana takınca işlemci fanı dönmeye başladı. Sorun nedir bilmiyorum, anakarttaki bu CPU fan soketi kısa devre yapmış ya da bozulmuş olabilir. Anakartımın garantisi var ama bugün yollasam muhtemelen 2-3 haftaya geri alamam. Kısacası sorum şu; işlemci fanını SYS fana takıp böyle kullanmak uzun vadede sorun çıkarır mı? İşlemci gayet stabil çalışıyor çünkü ve herhangi bir fark göremedim, sıcaklık değerleri güzel. Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bugün sorun olmayabilir ama satmaya kalkarsan müşteri bulmakta zorlanırsın yol yakınken hemen gönder, direkt kendin servise yollarsan işlem süresi daha az olur. Dilersen servisi arayıp durumu belirt süre istemeye çalış.
 
Sorun çıkarmaz ancak referans noktasını CPU sıcaklığına göre ayarlamanı öneririm. Böyle yaparsan tam olarak CPU_fan kısmına takmış gibi çalıştırıyor olursun.

Default ayarda bırakırsan anakarttaki bir "system" sensörünün okuduğu sıcaklığına göre çalışacaktır ve işlemcinin ani sıcaklık değişikliklerine cevap veremeyecektir.
 
Direkt olarak garantiye göndermeni tavsiye ederim. İlk fanı bozan anakart ikincisini de bozacaktır. Üstüne yukarıdaki arkadaşın dediği gibi alıcı bulamazsın satacağın zaman ve de SYS fanı anakarta zarar verecek olursa garanti ile sıkıntı yaşaman söz konusu olur.
 
Anakartın BIOS CPU fan ayarını kontrol et, kullanıyorsan MSI Center fan ayarını kontrol et, eğer boşta ya da kasanda 4 pinli fan varsa bir de onu takıp dene garantisi olan bir şeyi ileri bir tarihte hallederim deme paranı ziyan eyleme.
 
Sorun çıkarmaz ancak referans noktasını CPU sıcaklığına göre ayarlamanı öneririm. Böyle yaparsan tam olarak CPU_fan kısmına takmış gibi çalıştırıyor olursun.

Default ayarda bırakırsan anakarttaki bir "system" sensörünün okuduğu sıcaklığına göre çalışacaktır ve işlemcinin ani sıcaklık değişikliklerine cevap veremeyecektir.

Size ve cevap veren diğer arkadaşlara teşekkürler. Sys fanın referans noktasını mı cpu'ya göre ayarlamam lazım acaba, tam anlamadım. Bios'ta ise bu ayar kısaca anlatırsanız yapabilirim.

Bu arada işemci fanımı bozmadı anakart, kesin olarak çalışmayan tek şey cpu fan yazan 4 pinli soket. Sorun belki direkt stok fandadır diye değiştirdim yedek olanla ama sys fan soketi ikisini de döndürdü cpu fan soketi tepki vermiyorken. Servise yollamam gerektiği hakkındaki fikirleriniz mantıklı ve doğru ama bir kaç popüler yabancı kaynak da yeni nesil anakartların sys fan soketlerinin de cpu fanını sorunsuz beslediğini söylüyor. Bu görüşlerde de doğruluk payı varsa ve şu an anakartımda boşta 2 adet 4 pinli soketim daha varken servise yollayıp bilgisayarsız kalmak da istemiyorum tek soket tamiri için. 3 saat Rdr2 gibi ağır bir oyunda da test ettim ve min. 54 max 72 sıcaklık ile genel ortalama 64-65 gibi oldu. Ani bir yükseliş de görmedim. Sanırım bu normal görünen durumun uzun vadede devam etmesini umma riskini alıcam şimdilik. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler, saygılar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı