İşlemci güç yönetimi ayarları işe yaramıyor

Alper_ozkn_06

Hectopat
Daha fazla  
İşlemci güç yönetiminde bilgisayarın sıcaklığını azaltmak için ayarlamalar yaptım ama bilgisayarım bu komutları dinlemiyor. Örneğin en yüksek işlemci durumunu %83 yaptım ama oyun sırasında %100'e kadar çıkıyor.

Sistemim:
  • MX250 GB.
  • i5 10210u.
  • 2x4 GB 2400 MHz RAM.
  • 512 GB SSD.
2021-08-10.png

Son düzenleyen: Moderatör:
En yüksek işlemci gücünü düşürdüğünüz zaman stres testi gerçekleştirin. Stres testi sırasında işlemci frekansı düşüyorsa güç ayarları sonuç veriyor demektir. En azından bendeki R7 4800H bu şekilde çalışıyor. Bu durumda performans kaybı yaşamanız da olası. Ben direkt Turbo Boost'u kapatarak ısınmayı önlüyorum. Onu da güç seçeneklerinden işlemci performansı arttırma modu seçeneğinden yapıyorum, diğer türlü en yüksek işlemci gücünü 99 yapsam bile 2.9 olan temel frekans 1.70'e falan düşüyor.

@erengore hocam dilerdeniz undervolt konusunda size yardımcı olabilir. İşlemci performansı arttırma modu ayarının Ryzen mobil işlemcilerde nasıl aktif edildiğini biliyorum ancak Intel yönünde ne yazık ki bilgim yok.

Hocam tam göremedim SS atar mısnız?
Hocam gene olmadı neden olduğunu bilmiyorum:(
Sıcaklık 100 dereceye kadar çıktı bulunduğum ortamdan dolayı mı bilmiyorum.
Windows 11 kulandığınız için olabilir. Daha tam optimize değil.

Hocam Windows 10'da da böyleydi.

Son düzenleme:
Başlat - CMD(Komut İstemi) - Yönetici olarak çalıştırın.
powercfg.exe -attributes sub_processor perfboostmode -attrib_hide
komutunu girin ve enter tuşuna basın. Ardından güç seçeneklerine gelin. Plan ayarını değiştir - gelişmiş güç ayarlarını değiştir yolunu izleyin. "İşlemci güç yönetimi" başlığı altında "İşlemci performansı arttırma modu" ayarının görünüp görünmediğini kontrol edin.

Başlat - CMD(komut istemi) - yönetici olarak çalıştırın.
powercfg.exe -attributes sub_processor perfboostmode -attrib_hide
Komutunu girin ve enter tuşuna basın. Ardından güç seçeneklerine gelin. Plan ayarını değiştir - gelişmiş güç ayarlarını değiştir yolunu izleyin. "işlemci güç yönetimi" başlığı altında "işlemci performansı arttırma modu" ayarının görünüp görünmediğini kontrol edin.

Hocam CMD'ye kodu girdim ama çıkmadı.
Yapmanın başka yöntemi var mı?

Kayıt Defterine Girin;
Başlat - Çalıştır - regedit
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00\be337238-0d82-4146-a960-4f3749d470c7
Yolu izledikten sonra Attributes anahtarına çift tıklayın, değer verisi kısmını 2 yapın ve çıkın. İşlemci performansı arttırma modu görünmezse yeniden başlatıp tekrar kontrol edin.

regedit.png powerplan.png

Sıcaklık 100 dereceye kadar çıktı bulunduğum ortamdan dolayı mı bilmiyorum.

Hocam Windows 10'da da böyleydi.
3600 MHz'de çalışmadı mı? Yani kıstıkta biraz. Yani oyunda hangi frekansta çalışıyor sisteminiz onu da bilmiyorum.

3600 MHz'de çalışmadı mı? Yani kıstıkta biraz. Yani oyunda hangi frekansta çalışıyor sisteminiz onu da bilmiyorum.

Hocam 4.2 GHz de çalışıyor.
Kayıt defterine girin;
Başlat - çalıştır - regedit.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00\be337238-0d82-4146-a960-4f3749d470c7
Yolu izledikten sonra attributes anahtarına çift tıklayın, değer verisi kısmını 2 yapın ve çıkın. İşlemci performansı arttırma modu görünmezse yeniden başlatıp tekrar kontrol edin.

Eki Görüntüle 1133526Eki Görüntüle 1133527

Hocam 96Cli dosya bende yok.
Hocam 4.2 GHz de çalışıyor.

Hocam 96cli dosya bende yok.

Tamam hocam buldum şimdi.

Hocam işlemci performans modunu buldum şimdi ne yapacağım.
Devre dışı değil mi?
5453325 ile başlayan klasör yok mu? Belki Windows 11 ile alakalı olabilir. Windows 10 kullanan Intel işlemcilerde işe yaramıştı.

Edit: Tamamdır hocam, güç seçeneklerine eklenmesi durumunda belirtin.

Buldum hocam.

Hocam işlemci performans modunu buldum şimdi ne yapacağım.
Devre dışı değil mi?

Buldum hocam.
Merhaba dostlar. MSI 5600M ekran kartı için 20.10.23.15 sürümünü duyurdu. Biraz oluyor ancak görmeyen arkadaşlar için belirtmekte fayda var. Önceki sürücü 20.10.23.14 sürümüne sahip. Sitede yeni sürücü için sürüm numarası 27.20.11023.15001 olarak paylaşılmış. Önceki sürücü gibi Radeon Software yazılımını içermediğini belirtmekte fayda var.

Bu linkten indirip yükleyebilirsiniz.

Alpha 17 ile ilgili sıcaklık sorunu yaşayan kullanıcı olduğunu düşünmüyorum ancak daha düşük sıcaklıklarda kullanmak isterseniz işlemcinin turbo frekansını kapatmak için;

Başlat - Çalıştır - regedit komutunu çalıştırın. Ardından

yolunu izleyin. Tam yol olarak bulamazsanız(Çok yüksek ihtimal aynı yol olacak) koyu olarak yazdığım şekilde izleyin.

Buradan Attributes anahtarına tıklayıp Değer Verisi kısmını 2 yapıp Tamam butonuna basın ve kayıt defterini kapatın. Ardından Güç Seçenekleri kısmına gelip sol taraftan Güç Planı Oluştur kısmına tıklayın.

Eki Görüntüle 1130733
Güç planı oluşturduktan sonra Plan Ayarını Değiştir yolunu izleyin ve resimdeki gibi ayarlama yapın.

Eki Görüntüle 1130736
Bu güç planında işlemcim daha serin çalışsın ama FPS değerlerim de çok düşmesin diyorsanız diğer ayarlamaları alttaki resimdeki gibi yapın(Resimdeki ayarları ayrıca Yüksek Performans güç planınız için de yapmanızı öneririm).
Eki Görüntüle 1130738
İşlemin sonunda Uygula - Tamam butonlarına tıklayın. Dilediğiniz zaman oluşturduğunuz Güç Planına geçerek işlemciyi 2.9 Ghz hızına sınırlamış olacaksınız, dolayısıyla daha serin çalışacak. Önceki ve sonraki FPS değerlerinizi karşılaştırarak istediğiniz güç planını kullanabilirsiniz. Güç planı değiştiği an işlemci maks. saat hızı da değişmektedir. İşlemci performansı arttırma modu ile ilgili yapabileceğiniz ayarlamalar aşağıdaki resimdedir. Performans için Agresif, soğutma için Devre Dışı olmasını öneriyorum. Diğer modlarla ilgili internette yeterince bilgi yok. Detaylı test gerçekleştirirsem sonuçları paylaşırım.

Eki Görüntüle 1130740

Not: Normalde Rehber şeklinde bir konuda paylaşmayı düşünüyordum ancak sonradan vazgeçtim. Bu arada güç planı ile ilgili ayarlamalar 4000 serisi mobil işlemcilerin tümünde bu şekilde yapılıyor. Diğer seriler hakkında net bilgim yok. Umarım bu bilgiler işinize yarar.

Kırmızı renkli yazıdan sonrasını uygulayın. İşlemci performansı arttırma modunu devre dışı yaptıktan sonra stres testi altında işlemci frekansını kontrol edin. Mesajda da bahsettiğim gibi diğer modlarla ilgili test yapmadım. Duruma göre değiştirebilirsiniz. Şimdilik devre dışı konumda sıcaklıklara bakın.

Edit: Ayrıca en düşük işlemci durumu %5, en yüksek %100 yapın. O kısmı düşürmeyin.

Kırmızı renkli yazıdan sonrasını uygulayın. İşlemci performansı arttırma modunu devre dışı yaptıktan sonra stres testi altında işlemci frekansını kontrol edin. Mesajda da bahsettiğim gibi diğer modlarla ilgili test yapmadım. Duruma göre değiştirebilirsiniz. Şimdilik devre dışı konumda sıcaklıklara bakın.

Hocam CPU 85-90 derece arası 2.0 GHz 2.5 GHz arasında çalışıyor.
Bu frekansta bu sıcaklık normal mi sizce?
Hocam size şöyle anlatayım CPU 1.0 GHz ile 2.5 GHz arasında ama 2.5 GHz'yi geçmiyor. Sıcaklık 90'dan bir anda 80'e düşüyor sonra 2 saniye sonra 85 oluyor. Nadir 80'in altına düşüyor.
Hocam bulunduğum ortam balkon güneş görmüyor.
Hocam sanki işlemci komutları uygulamıyor gibi.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı