İşlemci Güç Yönetimi Ayarları Nasıl Olmalı?

Daha fazla  
Arkadaşlar benim laptopumda i7-7500U işlemci bulunmaktadır. Oyun oynarken kimi zaman 95 derecelere kadar ısı artışı görmekteydim. Geçenlerde yaptığım bazı tespitler sorunu "Güç Ayarları" bölümünün "İşlemci Güç Yönetimi" bölmesindeki "En Yüksek İşlemci Frekansı" değerlerinin pilde ve prizde 0 MHz olduğunu gördüm. Okuduklarıma göre laptop ilk geldiğinde bu değerlerin 100 MHz olması gerekiyormuş ve bende değerleri 90 MHz olarak ayarladım. Yaptığım bu ayardan sonra 3 saat The Witcher 3'ü medium grafiklerde oynadım ve işlemci CPU değerlerim 80'in üzerine hiç çıkmadı. Sormak istediğim iki sorum var.
1- Bu değerleri böyle ayarlamanın bilgisayara bir zararı var mıdır ?
2-Bu yaptığım işlem Overclock mu oluyor ? (Bir arkadaşım böyle olduğunu ve tehlikeli olabileceğini söyledi.)

Son düzenleme:
Yeni bir ayar olduğu için internette pek birşey yok ama benim denemelerimden çıkardığım sonuç kesin olmamakla birlikte şu: Yazılan değer senin işlemcine sınır koyuyor, mesela bendeki 2.6Ghz işlemci için girişi 2000Mhz yapınca, işlemci eskiden 2Ghz'in üzerinde çalışabildiği işlemlerde artık 2Ghz'i geçemiyor. Üst sınır işlemcinin fabrika verilerinde belirtilen değerdir, fazlasını girmen bir şey değiştirmez.
Aynı işlemci için senin girdiğin 90 değerini girince 1.2 Ghz'i geçmiyor zorlu işlerde.
Senin girdiğin değer gibi aşırı düşük bir değer girilmesi de işlemciyi min. çalışma frekansından daha düşük frekansta çalıştıramayacağı için anlam taşımaz.

Sonuç olarak, sen işlemcini yavaşlatmışsın, downclock. Eskiden ısındığından sorun yaşıyormuşsun, düşük frekansta daha az performans ile daha az ısınır.

Yaptığın ayarı eski haline getirip, maks. çalışma yüzdesiyle oynarsan işlemcinin çalışacağı hızı gene belirleyebilirsin.(dowclock)

Yeni bir ayar olduğu için internette pek birşey yok ama benim denemelerimden çıkardığım sonuç kesin olmamakla birlikte şu: Yazılan değer senin işlemcine sınır koyuyor, mesela bendeki 2.6Ghz işlemci için girişi 2000Mhz yapınca, işlemci eskiden 2Ghz'in üzerinde çalışabildiği işlemlerde artık 2Ghz'i geçemiyor. Üst sınır işlemcinin fabrika verilerinde belirtilen değerdir, fazlasını girmen bir şey değiştirmez.
Aynı işlemci için senin girdiğin 90 değerini girince 1.2 Ghz'i geçmiyor zorlu işlerde.
Senin girdiğin değer gibi aşırı düşük bir değer girilmesi de işlemciyi min. çalışma frekansından daha düşük frekansta çalıştıramayacağı için anlam taşımaz.

Sonuç olarak, sen işlemcini yavaşlatmışsın, downclock. Eskiden ısındığından sorun yaşıyormuşsun, düşük frekansta daha az performans ile daha az ısınır.

Yaptığın ayarı eski haline getirip, maks. çalışma yüzdesiyle oynarsan işlemcinin çalışacağı hızı gene belirleyebilirsin.(dowclock)

Şu an max 90 min 55 olarak ayarladım ve herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum aynı zamanda işlemci ısınması sorunu da gitti

Yaptığınız işlem, işlemcinizin saat hızını kısıtlıyorsun. Bu sayede ısınmanın önüne geçiyorsun.
Peki bu saat hıznı kısıtlama olayı oyun oynarken fps düşüşlerine neden olabilir mi ? Çünkü son zamanlarda 150 fps ile önceden rahatça oynayabildiğim oyunlar 30-40 fps arasında gidip gelmeye başladı.

Anladığım kadarıyla işlemcinin gücünü kısıyorsun. Gene de anlayan birilerine sormakta fayda var. @Neko @BilgisayarKurdu @Recep Baltaş
Bende öyle düşünüyorum şuanda herhangi bir ısınma sorunum kalmadı oyun oynarken 65 dereceyi görüyorum en fazla ama dediğim gibi normalde 120 fps alarak oynadığım Paladins oyununu 30-40 fps arası, fps droplarıyla beraber oynuyorum ve sistemim oyunu çok çok rahat kaldırıyor

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı