İşlemci nasıl çalışıyor?

Katılım
20 Eylül 2020
Mesajlar
181
Kafayı yiyeceğim. Ne olur biriniz açıklayın şu an elimizin altında bulunan bu cihazlar nasıl çalışıyor mesela şunu diyenler var transistörlerin birisi açıksa diğeri kapalıysa sonuç 1 olur LED yanar gibi. Ama sorum şu mesela oyun oynuyorum milyonlarca transistör açık ekrandaki renkler falan nasıl belirleniyor? Herkes bir bilgisayarın 1+1'in nasıl bildiğini anlatıyor ama çıkıp diyen yok ki nasıl ekrana basıyor nasıl rengi ayarlıyor sisteme güç geldi anakart açıldı neye göre? Ekranda ASUS yazıp sistemin açılışına geçiyor ne belirliyor bunları anlatılan şey şu şu transistörde güç varsa şunda yoksa şuna güç gitmez sonuç 0 olur gibi. Ama saçma şey şudur ki görüntüyü nasıl oluşturuyor sesleri nasıl oluşturuyor veriyi nereden alıyor? Bu işlemci aldığı veriyi ne oluşturuyor kendisi veriyi aldıysa bu veriyi oluşturan bir şey de vardır. Ah beynim çok karışık konu da çok karışık oldu kısaca şu işlemciyi açıklar mısınız? Ama genel sistem olarak diskinden anakartına kadar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Her şey elektrik akımını analog ve dijital değerlerde sonsuz matematiksel ondalık veride işleyebilen mikro boyutta milyarlarca transistörün eş zamanlı olarak belirli bir sistemde çalışması ile oluşuyor. Bir nevi makine kriptosu olan verileri üreten transistörler, binlerce farklı entegre, modül ve parçanın kendi işlevini yapmasını sağlıyor.
 
Bilen olsa bile bunların cevabı sayfalarca sürer. En iyisi hiç kafa yormamak.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
İşlemcileri anlamak için transistörleri anlamak; onları anlamak için elementleri anlamak lazım ki bu bir ömür ister...
 
Basitçe anlatmak gerekirse işlemci: girdi olarak voltaj verdiğiniz, çıktı olarak da 0 ve 1'lerden oluşan verileri aldığınız bilgisayar bileşenidir. Ses dosyaları, videolardaki her bir kareyi oluşturan her bir piksel bu 0 ve 1'lerin oluşturduğu kodların okunmasıyla görüntülenir/oynatılır.
 

Geri
Yukarı