İşlemci OC ile darboğaz ortadan kalkar mı?

Kutay Morgan

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar selam, geçen haftalarda GTX 1660 Super ekran kartımı Zotac RTX 3080 ile değiştirdim, şu anki işlemcim R5 5600i. Kinci el satın aldım ekran kartını ve küçük darboğazlar meydana geliyor. Bu küçük darboğazları engellemek adına işlemcime overclock yapıp iyi bir kule tipi soğutucu alsam darboğaz ortadan kalkar mı, veya bunu yaptığımda darboğaz ne kadar azalır? OC yapmaya değer mi? Bunu merak ediyorum. İşlemci yenileyecek bütçem yok işlemci yenilemek de istemiyorum zaten şu anki sistemimin gayet yeterli olduğunu düşünüyorum. Darboğaz konusundan da hiç anlamam bu işlemler sonrası darboğazı ne kadar azaltabilirim?

Hocam kule tipi elbette ki, stok soğutucudan kat kat iyi soğuttuğu için OC daha sağlıklı olur. OC için de sizi çok yormayacak ve sıkıntı da çıkarmayacak AMD Ryzen Master programını öneririm. Aşağıdaki ekranda gerekli ayarları yapıp optimize et dediğinizde sisteminizi 1 saat kadar teste tabi tutar ve sonrasında çekirdeklerinizin ve soğutma performansınızın verebilecğei en yüksek performansa göre ayarlar.

1761567231511.png

BUrada sağda Auto OC ve Per Per Core seçtiğinizde ve Start Optimizing dediğinizde, bir de offset ayarı girmenizi isteyen bir ekran çıktığında ben -10 veriyorum, değer girdiğinizde teste başlar. Sonra Apply diyip restart atmanızı ister. Restart sonrası uygulama kendiliğinden tekrar açılır. Sol tarafta ayarlarınız uygulanmış mı görürsünüz. Ama OC işlemi için kesinlikle kule tipi soğutucuya geçmenizi tavsiye ederim.

Test esnasında arka plandaki tüm programları kapatın. Sağ altta da açık bir şey kalmasın çok mühim değilse. Ayrıca öncesinde bilgisayarınızın bir de toz bakımlarını yapın. Soğutma performansınıza göre çünkü işlemci sıcaklıklarını baz alarak bir OC limiti belirliyor.

Son düzenleme:
Küçük darboğazlar derken? Hangi oyunda problem yaşıyorsun?

Bazı oyunlarda daha yüksek FPS almak için ekran kartı kullanımını arttırmam gerekiyor bunun için ayarları yükseltiyorum.

Hocam kule tipi elbette ki, stok soğutucudan kat kat iyi soğuttuğu için OC daha sağlıklı olur. OC için de sizi çok yormayacak ve sıkıntı da çıkarmayacak AMD Ryzen Master programını öneririm. Aşağıdaki ekranda gerekli ayarları yapıp optimize et dediğinizde sisteminizi 1 saat kadar teste tabii tutar ve sonrasında çekirdeklerinizin ve soğutma performansınızın verebilecğei en yüksek performansa göre ayarlar.

Eki Görüntüle 2594315

Burada sağda Auto OC ve per per Core seçtiğinizde ve start optimizing dediğinizde, bir de offset ayarı girmenizi isteyen bir ekran çıktığında ben -10 veriyorum, değer girdiğinizde teste başlar. Sonra apply deyip restart atmanızı ister. Restart sonrası uygulama kendiliğinden tekrar açılır. Sol tarafta ayarlarınız uygulanmış mı görürsünüz. Ama OC işlemi için kesinlikle kule tipi soğutucuya geçmenizi tavsiye ederim.

Hocam çok teşekkürler bilgileriniz için bir de şöyle bir sorum olacak size siz şu anki sistemime OC önerir misiniz çünkü OC yapacaksam stok fan değiştireceğim ve stok fan değiştirmeden de OC test etmek istemiyorum.

Biraz önce de dediğim gibi sisteminizin soğutma perdormansını artırmadığınız sürece OC'nin bir anlamı yok. OC rekoru kırmak isteyenler bile sıvı hidrojen ile soğutuyorlar görmüşsünüzdür. Soğutma aşaması çok önemli. Çünkü işlemci 95 dereceye gelince OC keser. Şimdi işlemcinin 3.7 GHZ'de 95 dereceye gelmesi farklı, 4,7 Ghz'de 95 dereceye gelmesi farklı. Her şeyi tamamlayıp öyle OC yapın. Termal macun olarak da olabildiğince kaliteli bir model kullanın.

Biraz önce de dediğim gibi sisteminizin soğutma perdormansını artırmadığınız sürece OC'nin bir anlamı yok. OC rekoru kırmak isteyenler bile sıvı hidrojen ile soğutuyorlar görmüşsünüzdür. Soğutma aşaması çok önemli. Çünkü işlemci 95 dereceye gelince OC keser. Şimdi işlemcinin 3.7 GHz'de 95 dereceye gelmesi farklı, 4,7 GHz'de 95 dereceye gelmesi farklı. Her şeyi tamamlayıp öyle OC yapın. Termal macun olarak da olabildiğince kaliteli bir model kullanın.

Kaliteli bir kule tipi soğutucu önerebilir misiniz hocam, birden fazla seçenek koyarsanız açıklayarak çok tatlı olur bütçe olarak ne kadar kar edersem o kadar iyidir benim için.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı