İşlemci sıcaklığı 100 derece oluyor ve sistem kapanıyor

DJSona

Hectopat
Daha fazla  
RAM
Corsair Dominator Platinum RGB 32GB CL16 3200MHz
SSD veya HDD modeli
Seagate Barracuda 1TB 3400MB/s
Ekran kartı
MSI Ventus RTX 3080
Anakart
MSI MPG B550 gaming carbon wifi
İşlemci
AMD ryzen 7 5800x
Yaklaşık bir yıl önce topladığım sistemde bu hafta bir sorun oluştu. Bilgisayarı açtıktan yaklaşık 3-4 dakika sonra, sistem boşta çalışırken sıcaklık değerleri 90-100'e ulaşıyor ve sistem kendini kapatıyor. Sistem ilk çalışmaya başladığında, sıvı soğutmadan bir yere sürtüyor gibi bir ses geliyor. Fakat bu ses fanlardan gelmiyor. Fanları teker teker durdurarak denedim. Ses sanki radyatörün içinden geliyor. BIOS üzerinde pompanın DC PWM ve Auto modlarını denediğimde, Auto-mode'da iken sesin 50-60 dereceden sonra çıktığını fark ettim. Ve pompanın üzerindeki MSI logosunun ışıkları bazı durumlarda sönüyor. Şu ana kadar BIOS üzerinden pompayı ve fanları kontrol ettim. Hepsinin RPM'lerini görebiliyorum. Ne olur ne olmaz diye ikinci bir sıvı soğutma ile denedim. Sonuç yine aynı. Termal macun değişimi yaptım. O da maalesef sonuç vermedi. Overclock yapılmamıştı. Fiziksel bir sorun da yok gibi duruyor. Kablolar bağlanması gerektiği gibi bağlanmıştı diye düşünüyorum.
Şimdiden ilgilenen herkese teşekkürler, iyi forumlar.
Edit: Sıvı soğutmam MSI MAG CoreLiquid 240R.
Edit2: Arkadaşımdan ödünç alıp taktığım nzxt sıvı soğutucudan da cızırtı sesi geldi. Ve bu sesin daha önce çıkmadığına eminiz. Yani ya anakartın kendisi bu sesi çıkartıyor yada soğutucular anakart yüzünden ses çıkarıyor. Voltaj vs yüzünden olabilir mi ? Elektrik konusuna pek hakim değilim.

Son düzenleme:
Ozaman BIOS pilini çıkartıp 5dk bekleyin ve tekrar takın , belki de overclock yapmışsınızdır voltaj değerleriniz yanlıştır(Lütfen kasada elektrik akımı yokken yapın , psu nun şalterini kapatın hatta kabloyu direk çekin)
Bu değerleri sıfırlayacaktır
veya
Bu 3 opsiyondan hangisini isterseniz size uyarsa onu yapabilirsiniz hepsi aynı işe yarıyor

+Radyatör peteğinin boşluklarının arasının kapalı olmadığına ve tozlu olmadığına dikkat edin
+Radyatör fanının çalıştığından emin olun
+Fan bloğunun ayaklarının tam oturduğundan emin ol​
+Eğer bunlarla da çözüme ulaşmazsanız ne yazık ki soğutma sisteminiz arızalı

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…