İşlemci sıcaklık limiti 100 derece yapılırsa problem olur mu?

cagtay59

Picopat
Daha fazla  
RAM
8*8=16 gb ram
Ekran kartı
gtx 1050
Anakart
asus tuf gaming laptop
İşlemci
intel i7 8750h 2.20 ghx
Throttle stop da işlemci limiti 88 derece gözüküyor. Ben bunu 100 derece yapsam bir sıkıntı çıkar mı?

Eğer işlemci 100 derecede bir süre kalırsa işlemci yanar ve diğer bileşenlere (anakart) zarar verebilir.

Termal eşiği 100 derece olan bir işlemci nasıl yanar? Kendi yetersiz soğutmalı Laptop'umda Ryzen 7 7735HS gibi ısınmayı seven bir işlemci var ve yazın sıcaklarda tam yük altında 96-98 derecelere kadar çıkıyor ve yandığını görmedim.

Termal eşiği 100 derece olan bir işlemci nasıl yanar? Kendi yetersiz soğutmalı Laptop'umda Ryzen 7 7735HS gibi ısınmayı seven bir işlemci var ve yazın sıcaklarda tam yük altında 96-98 derecelere kadar çıkıyor ve yandığını görmedim.

Benim eskiden çalıştığım servise i5 gelmişti ve sorduğum zaman oyun oynarken bir anda ekran gittiğini söylemişti. Testler sonucu işlemci yandigini termal macun gibi bakımların yapılmadığını tespit ettik. Eger işlemci 100 derecelere çıkarsa ve uzun süre öyle kullanırsan tabii ki yanar. Ekran kartında aynı aynı şekilde uzun süre 100 derece kullanılırsa yanar.

@Mortis06 islemciden islemciye, mimariden mimariye degisir. Guncel Intel CPU'lar da AMD CPU'lar da yuksek sicakliklara dayanikli uretiliyor ancak eskiler icin genelde pek onerilmez.

Bu işin eskisi ya da yenisi olmaz, üretici bir termal aralık belirler 8. nesil işlemciler 20 yıllık değil nihayetinde. Intel bu işlemci 80 dereceye dayanır dese evet yanar diyebiliriz ancak adamlar zaten 100 derece diyor ki firmaların belirttiği maksimum değerlerde bile bir limit opsiyonu esasında vardır.

Benim eskiden çalıştığım servise i5 gelmişti ve sorduğum zaman oyun oynarken bir anda ekran gittiğini söylemişti. Testler sonucu işlemci yandigini termal macun gibi bakımların yapılmadığını tespit ettik. Eger işlemci 100 derecelere çıkarsa ve uzun süre öyle kullanırsan tabii ki yanar. Ekran kartında aynı aynı şekilde uzun süre 100 derece kullanılırsa yanar.

Hocam hala dar bakış açısı ile bakıyorsunuz, gidip termal eşiği 70 derece olan bir işlemciyi 100 dereceye zorlarsanız evet işlemci yanar ki ben daha önce Pentium 4 sistemde ki o işlemcilerde sistem ısıya göre önlemini alamadığı için işlemci de yaktım. Şunu deseniz yine anlarım anakartta kullanılan lehimler sıcaklığa dayanamadığı için erir ve işlemcide kısa devreye sebep olarak işlemciye zarar verir ancak siz işlemci 100 derecede yanar diyorsunuz bu veriyi bilimsel olarak ya da daha doğrusu teknik biçimde açıklar mısınız? Su 100 derecede kaynıyor işlemciler de 100 derecede yanıyor mu?

Bu işin eskisi ya da yenisi olmaz, üretici bir termal aralık belirler 8. nesil işlemciler 20 yıllık değil nihayetinde. Intel bu işlemci 80 dereceye dayanır dese evet yanar diyebiliriz ancak adamlar zaten 100 derece diyor ki firmaların belirttiği maksimum değerlerde bile bir limit opsiyonu esasında vardır.

Hocam hala dar bakış açısı ile bakıyorsunuz, gidip termal eşiği 70 derece olan bir işlemciyi 100 dereceye zorlarsanız evet işlemci yanar ki ben daha önce Pentium 4 sistemde ki o işlemcilerde sistem ısıya göre önlemini alamadığı için işlemci de yaktım. Şunu deseniz yine anlarım anakartta kullanılan lehimler sıcaklığa dayanamadığı için erir ve işlemcide kısa devreye sebep olarak işlemciye zarar verir ancak siz işlemci 100 derecede yanar diyorsunuz bu veriyi bilimsel olarak ya da daha doğrusu teknik biçimde açıklar mısınız? Su 100 derecede kaynıyor işlemciler de 100 derecede yanıyor mu?

Kendisi hayli hazırda işlemcinin kendini koruma sınırının 88 derece oldugunu ve bunu 100 çekse ne olur diye sormakta. Eğer kalkıp islemciyi koruma sınırını 100 çekerse ve kontrol etmeden bir şekilde işlemci 100 dereceye getirirse işlemci hasar görür en kotu senaryo işlemini yetirip cop olur. Bende orada 100 getirmemesi gerektigini bilmeden zorlar ise islemcinin çöp olacağını söylüyorum ne kadar kaliteli termal macun sursede işlemci bu soğutma yeterli olmayabilir veya işlemciye bilmeden fazla yük bindirebilir.

Konudan bağımsız olarak o işlemciyle MX 6 ve stok macunla performans modunda 93 limitiyle sürekli 93 derece sabit görüyordum. Turbo modda da 96 derece fakat PTM 7950 sürdükten sonra G-Helper ile dengeli modda işlemci 60 wattlara çıkmasına rağmen anca 90 dereceleri görüyor. Arada uçurum fark var desem yeridir. Ek olarak normal 35 40 wattlarda çalışırken işlemci bayağı soğuk 75 85 derece arasında.

Screenshot 2025-01-25 173217.png

Screenshot 2025-01-31 005057.png

Throttle stop da işlemci limiti 88 derece gözüküyor. Ben bunu 100 derece yapsam bir sıkıntı çıkar mı?

Her işlemcinin kendisine göre sıcaklık limiti belirleniyor üretici tarafından. Bunu yükseltmeni önermem. Eğer sıcaklıkla ilgili bir problem yaşıyorsan PTM 7950 kullanabilirsin.

Dumanlar cikip yanmaz, sicaklik artisinda islemci gecen elektrik akimi etkisiyle asinir. Daha dogrusu asinma ihtimali artar. Uzun vadede performans dususu ve kararsizliga sebep olabilir.

Intel 6. ve 7. nesil islemcilerde 85-90 derecelere pek sicak bakmiyorlardi internette. Resmi durum nedir bilmiyorum. Laptop ureticisi 88 dereceye sinir koyduysa bir bildigi vardir diye dusundum.

Ryzen icin resmi bir aciklama yapilmisti mesela, islemci dogrudan 95 derecede calisacak sekilde tasarlanip test ediliyordu.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı