İşlemci Soğutucusu Ekran Kartını Soğutur mu?

zoro043

Kilopat
Makaleler
1
Yer
Ankara
Daha fazla  
Arkadaslar benim islemci ve ekran karti dip dibe. Mesela islemci 76 derece ise ekran karti 78 falan yani, sicakliklar birbirine yakin. Acaba islemciyi sogutsam ekran karti da onunla birlikte sogur mu?

1563787207053.jpeg

Son düzenleyen: Moderatör:
Üstteki arkadaşın dediği gibi. Öyle bir şey olacağını zannetmiyorum. İşlemci sıcaklığının kasa içi sıcaklığa olan etkisiyle belki bir-iki derece oynar ama bu da sadece tahmin.

Benim sistemde aynı senin gibi. Lakin öyle çok bir etkisi yok. He sorarsan bir daha mAtx bir anakart almam. 😀 👍

Böyle bir şey söz konusu olamaz maalesef. Kasa içi hava akışıyla sağlayabilirsiniz bunu en fazla ki zaten gördüğüm kadarıyla ön ve arkada mevcut fanlar var. Eğer kasanın üst tarafında fan ızgaraları bulunuyorsa oraya da ekleme yaparak ısınan havayı hızlı tahliye ederek daha serin bi sistem sağlanabilir. Derseniz ki ben işlemciye yeni bir soğutma alıp kasa içi sıcaklığı düşürsem; bununda mutlaka etkisi olur ancak ekran kartı açısından ekstra fanlar daha etkili olur diye düşünüyorum.

Öncelikle işlemci ve ekran kartı soğutucuları bağımsız ve iki ayrı parçayı soğutuyor. İşlemcininki işlemciye, ekran kartınınki ekran kartına yararı olur. Ancak ekran kartları blower denilen tek fanlı ve ısı tahliyesi sadece kasanın arkasına doğru yapılan yapıda değilse ve özellikle güç tüketimi yüksek olan bir modelse ekran kartının ısıyı tahliye ettiği yer kasanın içi olacağından işlemci sıcaklığına da negatif bir etkisi olur. Bu videoda da farkı görebilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunun dışında soğutucuyu değiştirmeden yapılabilecek bazı şeyler var. Termal iletkenlik değeri daha yüksek termal macun kullanma, fanlar PWM ise yüksek sıcaklık değerlerinde hızlarını arttırma, kasanın ön tarafında hava alacak yeterli alan yok gibiyse ön paneli sökme ya da ön panelde delikler açma, kasa destekliyorsa üst tarafa hava tahliye edecek şekilde fan takma, işlemci veya ekran kartına undervolt yapma veya downclock yapma, kablolamayı kasanın içini daha ferah yapacak şekilde düzeltme...

Başta yükteyken aldığın o değerler normal diyeyim. Bunda kasanın hava sirkülasyonun etkisi var şayet kasa havadar olmasa daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirdin. Gelelim asıl mevzuya; işlemci soğutucu doğrudan değil dolaylı yönden diğer bileşenlerin ısısının düşmesine sebep olur. Stok soğutucu işlemciyi yeteri kadar soğutamadığından kasa içerisinde yükte yüksek ısılar işlemciyle birlikte diğer bileşenlerinde sıcaklığını arttırır. Şayet hava sirkülasyonu yeterliyse işlemci soğutucu değişikliğiyle önce işlemcinin daha sonra kasa içerisindeki diğer bileşenlerin ısısı azalır.

Stok soğutucu gürültü yapar. Eğer gürültüden rahatsız oluyorsan bütçenin tamamını harcamana gerek duymadan daha sessiz alttaki gibi F/P hava soğutucu alabilirsin.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı