İşlemci TDP değeri tam yükteki değeri mi?

Bozuk PC Tuşu

Kilopat
Katılım
20 Ocak 2019
Mesajlar
1.507
Çözümler
13
Yer
Klavye
Daha fazla  
Meslek
Harf, sayı yazmak.
Arkadaşlar dün Xeon X5470 işlemci sipariş ettim. Bu işlemcinin TDP değeri 120W. Şimdi ben bu işlemciyi overclock olmadan kullanacağım. Bu 120W TDP değeri tam yükteki değeri mi? Yani ben bir oyunda bu işlemciyi %100 kullanırsam bu işlemci 120W TDP değeri mi isteyecek? Yoksa 170W gibi daha fazla TDP değeri mi isteyecek?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
TDP güç tüketim değeri değildir ama benzer değerler çıkar. Overclock olmadan 170W düzeylerine ulaşmaz.
 
"Yapılan işlemler sırasında açığa çıkan ısıyı birim zamanda dağıtma yayabilme gücüdür. Isı durduk yere oluşmadığından işlemci içindeki aktiviteden oluştuğundan, TDP ile tüketilen güç arasında bi ilişki vardır. Bu yüzden harcanan güçleri karşılaştırmak için TDP değerleri kullanılabilir, yüksek olan daha çok güç tüketir diye. Aynı zamanda geliştiriciler için nasıl bi soğutma sistemi kullanılması gerektiğini bildirir.

İşlemcinin tükettiği gücü en yakın şekilde atx girişnden ölçeriz. Eğer özel bi amaç yoksa da toplam sistemin tüketimi prizden ölçeriz. Gerçekte tüketilen güç TDP den daha yüksek olabilir. Bu, aynı anda işlemcideki bütün ısı üreten her tür birim aynı anda çalışamayacağından, yük altındaki güç kullanımı ve ısı üretimi değişkenlik gösterdiğinden, üreticinin de TDP'yi nasıl tanımladığına göre de değişebilir.

İşlemci aktivitesinden, yük altından kasıt Görev Yöneticisinde %100 görmemiz değil. %100 görülmesine rağmen işlemcideki bütün birimler çalışmıyor olabilir. Bu yüzden farklı %100 CPU kullanımı ile farklı güç tüketimi ve ısı üretimi gözlemlenir. Winrar vs. Intel Burn Test / Linpack arasındaki fark gibi.

Bazı siteler toplam güç tüketimi yanında atx üstünden güç tüketim değerleri verir, direk CPU'nun tüketimi hakkında fikir verir. Bunu yaparkende çok uzun süre gerçek olmayan yükleri kullanarak yaptılar(prime95 gibi). Prime95 vs. gibi şeyler stabilite vs. için uygun olsa da, gerçek hayat yükü olarak nitelenmekten çok uzaktır. Mersenne project, Linpack / Lapack / Blas vs. gibi şeylerle uğraşıyorsak zaten farklı bi alandayız demek bu. Gerçek hayattaki zorlayıcı işler de bu seviyede güç tüketimine yol açmaz , bi miktar daha az güç tüketir daha az ısı üretir(render, video encode vs. dahil).

Genelde yapılmayan şey, sistemin boşta vs. hafif yükler altındaki , oyun vs. render vs. encode gibi şeyler altındaki güç tüketimi karşılaştırmasıdır.

Webde gezerken,film izlerken, ofis işleri yaparken, tasarım yaparken, dosya sıkıştırırken , belli bi süre hiçbişey yapmazken oluşan hafif yük durumunda harcanan güç boştaki tüketime yakın değerler olur (30w boşta ise mesela 40w 70w gibi değerler). Bu tür durumlarda karşılaştırma yapmak farklı işlemciler de olsa aralarındaki farklar düşük olacağından, tercih anlamında çok fazla bir etkisi olmaması gerekir.

İki farklı mimari 125W TDP olan işlemci arasında, yük altında güç tüketimi açısından 40-60W gibi farklılıklar olabilir. Hepsi, yani TDP çipin mimarisi, uygulanan yük türü, işlemcinin %kaç yükde çalıştığı , güç tüketimi vb. aynı anda hem biribiri ile hem son derece bağlantılı hemde ihmal edilebilecek seviyede alakasız olabilir. Bahsettiğim gibi düşük yüklerde, farklı mimari ve TDP'ler altındaki farklar son derece az olabiliyor, 10-20w mertebelerinde.

Farklı TDP leri karşılaştırırken, yüksek olan daha çok güç harcar diye genelleme yapmak doğrudur. Ama bunun bize nasıl yansıyacağı, ne tür durumlarda aradaki farkın can sıkıcı seviyelere çıkabileceği, bizim ne tür işlerle uğraştığımız, işlemciyi ne derece ne kadar zman boyunca geçekten yüksek güç tüketecek süre boyunca kullanacaz, bu işin bize getirisi ve bizim bunu ne kadar istediğimiz hem değişkenlik gösterir. Burda kavgası çıkan 3-5-10dk render farkı için 1000Tl vermeyi göze alan da var, 10-15dk daha çabuk encode edebilmek içn 400-500Tl vermeyi göze alan da var, 20-30w önemli değil diyip 300TL verim ucuz olsun diyende. Yada 24 saat prime 95 çalıştıracağını zannedip, 55w TDP diye tav olup, başka işlemciye göre 100W daha az güç tüketip ayda 50TL daha az fatura ödeyeceğini ZANNEDEN de var.

Bu son yazdığım şeylerin hepsi kendi içinde haklı nedenler barındırıyor. 1 birim fazla iş ypamak için 2 birim fazla enerji harcamayı ve 3 birim fazla para ödemeyi kabul etmekde yanlış bişey yok. Tam tersi şekilde, düşük TDP'li daha düşük güç tüketen bi işlemci peşinden koşmak konusunda da bi sıkıntı yok. Uygun şartlarda mesela 65w TDP işlemcili sistem 13-15w gibi boşta güç tüketimi de sunar, hafif yük altında (1080p HD) 35-40w arası tüketim de verebilir, Linpack altında 80-100w seviyelerine de çıkabilir. Önemli olan neye ihtiyaç duyulduğunu bilmek. Salt TDP ve Max güç tüketimine bakıp kötülemek yanlış bakış açısı olabilir."
-Rubisco

Kaynak: İşlemci TDP nedir ?
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı