İşlemci ve soğutucu arasında neden boşluk var?

Paytak Penguen

Kilopat
Katılım
1 Ağustos 2018
Mesajlar
5.788
Makaleler
3
Çözümler
16
Merhabalar. Termal macun bana dolandırıcılık gibi geliyor, haksız mıyım acaba? Soğutucularda işlemci ve soğutucu blok arasında neden boşluk bırakılıyor? Boşluk bırakılmasa olmuyor mu?
 
2 metal yüzeyin birbirine dokunması ile oluşan ısı iletimi zayıftır.
Termal macunlar hem iki yüzeyin birbirine maksimum oranda temasını sağlar, hem de ısı iletimi yüksek olduğu için soğutmayı verimli yapar.
Kısaca termal macun dolandırıcılık değil, gerekliliktir.
Arzu ederseniz, termal macunu temizleyip monte ederek deneyebilirsiniz.
 
Boşluk olduğunu kim söyledi? Soğutucu zaten işlemciye temas ediyor. Hatta bu temas bazen o kadar fazla ki, işlemcinin PCB'si yamuluyor...

Termal macunu işlemci ile soğutucu arasında kalın bir katman olsun amacıyla sürmüyoruz. Termal macunu çok az miktarda sürüp işlemci ile soğutucuyu baskılayınca etrafa dağılıp oluşacak hava boşluklarını kapasın diye sürüyoruz.

Sorgulayan bir düşünce yapınız olması güzel ama bunun araştırma kısmı eksik. O kısma da ağırlık verin.
 
Conta denilen malzeme gibi bir şey. Contanın olması gereken bir yerde yoksa bir madde sızıntısı ihtimali vardır. Bu muslukta su, bilgisayarda da hava sızıntısı. Termal macun kullanmak ısı iletimini güçlendirir.
 
Metal plakaların yüzeyinde endüstriyel mikroskop ile baktığımız zaman kılcal oyuklar çizikler vs. gibi boşluklar olduğunu görürüz, pürüzsüz bir yüzey elde etmek neredeyse imkansız bu yüzden boşluk kelimesi aslında doğru bir terim. Termal macunlar bu boşlukları kapatabilir ayrıca arkadaşların dediği gibi sadece boşlukları kapatmaz iletkenliği güçlendirir.
 

Dosya Ekleri

  • images.jpg
    images.jpg
    14 KB · Görüntüleme: 73
Malzeme bilminde; "pürüzsüz yüzey" diye bir şey yoktur. Bu tür ısı iletim materyalleri işte bu standart teması sağlamak için üretilirler.

-Malzemenin ömrünü uzatmak için
-Maksimum kontakt alanı sağlamak için
-Deformasyonu engellemek için
-Korozyon, oksidasyon gibi etmenleri engellemek için
-Geçirgenlik ya da sızdırmazlık sağlamak için
...

yalıtım malzemeleri kullanılır.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı