İşlemci yükteyken 70 derece, normal midir?

beyazkartalx

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar.

AMD FX 8320 işlemciye sahibim. Henüz birkaç saat evvel overclock yaparak işlemciyi 3.50 GHz'den 4.00'a çıkarttım. Daha sonra AIDA64 programı ile kararlılık testi yaptırdığımda aşağıdaki değerleri verdi. Sizce bu değerler normal midir? Eğer değilse overclock olmadan devam mı etmeliyim.

Not: AIDA64 programında maksimum sıcaklık 57 gösterirken, speedfan programında maksimum 70 dereceyi gösterdi. Bunlardan hangisi doğrudur? (Speedfan programı işlemci sıcaklığını gösterirken anlık 10 derece değişkenlik gösterebiliyor.)

Sistem bilgileri:
MSI 970 GAMING Amd 970 2133MHz(OC) DDR3 Soket AM3+ ATX Anakart
AMD FX 8320 Soket AM3+ 3,5 GHz 16 MB Cache 125 W 32 nm İşlemci
ASUS R9 270X DirectCU II TOP 2GB GDDR5 256Bit AMD Radeon DX11.2 Ekran Kartı
İşlemci fanı COOLER MASTER HYPER 103 LGA
Corrsair 8GB value DDR 3 1600MHz CL11 16GB RAM

AIDA64 değerleri

stabilitytest2.png

SPEEDFAN - AIDA64 karşılaştırması
speedfan.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar.

AMD FX 8320 işlemciye sahibim. Henüz birkaç saat evvel overclock yaparak işlemciyi 3.50 GHz'den 4.00'a çıkarttım. Daha sonra AIDA64 programı ile kararlılık testi yaptırdığımda aşağıdaki değerleri verdi. Sizce bu değerler normal midir? Eğer değilse overclock olmadan devam mı etmeliyim.

Not: AIDA64 programında maksimum sıcaklık 57 gösterirken, speedfan programında maksimum 70 dereceyi gösterdi. Bunlardan hangisi doğrudur? (Speedfan programı işlemci sıcaklığını gösterirken anlık 10 derece değişkenlik gösterebiliyor.)

Sistem bilgileri:
MSI 970 GAMING Amd 970 2133MHz(OC) DDR3 Soket AM3+ ATX Anakart
AMD FX 8320 Soket AM3+ 3,5 GHz 16 MB Cache 125 W 32 nm İşlemci
ASUS R9 270X DirectCU II TOP 2GB GDDR5 256Bit AMD Radeon DX11.2 Ekran Kartı
İşlemci fanı COOLER MASTER HYPER 103 LGA
Corrsair 8GB value DDR 3 1600MHz CL11 16GB RAM

AIDA64 değerleri

Eki Görüntüle 280709

SPEEDFAN - AIDA64 karşılaştırması
Eki Görüntüle 280710
Amd Fx serisi 60 dereceden sonra sıkıntı çıkarabiliyor.
Eğer overclock yapacaksan iyi bir soğutmaya ihtiyacın var.
Ayrıca 70 derece belki sıkıntı çıkarmaz ama ömrü kısalacağı kesin.
Ayrıca Amd Overdrive programı ile voltaj vermeden 4.4'e kadar çıkarabilirsiniz.
Genede mavi ekran verirse eski haline döndürürsünüz.

FX serisinin 60 derecede problem yaşattığına hiç şahit olmadım, kaç yıllık FX kullanıcısıyım üstelik.
4GHZ hızına belli ki voltaj vermeden çıkmışsın, zaten 4GHZ hızına stabil şekilde çıkabiliyor neredeyse tüm işlemciler FX serisinde.

74 derece olarak gördüğün değer işlemci sıcaklık değeri değil, CPU1-2-3 diye sınıflandırılmış zaten.
Çekirdek sıcaklığıdır onlar, o değerlere takma kafanı. AIDA64 programında CPU satırında yazan 56-57 dereceyi dikkate al yalnızca. Sıcaklıklarda en ufak problem yok, gayet normal.
Yalnızca o testi 2 dakika yapman bir anlam taşımıyor, 15-20 dakika yap sen o rakamı. Baktın sıcaklık sabitlendi, daha da yükselmiyor, kapatırsın performans testini.

4,4GHZ değerine voltaj vermeden çıkamazsın, stabil kalamaz işlemci. Bugüne kadar stabil olarak 4,4'e çıkanı görmedim ben. 4,2'den sonra mutlaka stabilite bozuluyor bu seride. Tecrübe ile sabittir.

Mavi ekran almadığın stabil olduğu anlamına da gelmez. Bu rehber senin için çok faydalı olacaktır, değerleri birebir kullanabilirsin ; FX 4100 Overclock Rehberi

FX serisinin 60 derecede problem yaşattığına hiç şahit olmadım, kaç yıllık FX kullanıcısıyım üstelik.
4GHZ hızına belli ki voltaj vermeden çıkmışsın, zaten 4GHZ hızına stabil şekilde çıkabiliyor neredeyse tüm işlemciler FX serisinde.

74 derece olarak gördüğün değer işlemci sıcaklık değeri değil, CPU1-2-3 diye sınıflandırılmış zaten.
Çekirdek sıcaklığıdır onlar, o değerlere takma kafanı. AIDA64 programında CPU satırında yazan 56-57 dereceyi dikkate al yalnızca. Sıcaklıklarda en ufak problem yok, gayet normal.
Yalnızca o testi 2 dakika yapman bir anlam taşımıyor, 15-20 dakika yap sen o rakamı. Baktın sıcaklık sabitlendi, daha da yükselmiyor, kapatırsın performans testini.

4,4GHZ değerine voltaj vermeden çıkamazsın, stabil kalamaz işlemci. Bugüne kadar stabil olarak 4,4'e çıkanı görmedim ben. 4,2'den sonra mutlaka stabilite bozuluyor bu seride. Tecrübe ile sabittir.

Mavi ekran almadığın stabil olduğu anlamına da gelmez. Bu rehber senin için çok faydalı olacaktır, değerleri birebir kullanabilirsin ; FX 4100 Overclock Rehberi
Fx 6300 ile 4.4 Ghz'de stabil çalışıyor.
Yabancı forumlarda 60 derece üstü çok fazla durursa ömrü çok kısalıyor dediler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yabancı forumlarda 60 derece üstü çok fazla durursa ömrü çok kısalıyor dediler.
Böyle bir şey yok. Mikro işlemci transistörleri 60 dereceden sonra asla yıpranma hali göstermez. Hemen hemen her litografide transistör tipi değiştiği için her tip transistörün dayanabileceği maximum sıcaklık değeri vardır. Günümüz işlemcilerinde bu değer ortalama 90 dereceye tekabül eder. Transistör yıpranmasının/kaybının performansı düşürdüğü doğrudur lakin bu kesinlikle 60 derece değildir. Ayrıca yabancı forum dediğiniz ortamlarda gırla yanlış bilgi var.

Fx 6300 ile 4.4 Ghz'de stabil çalışıyor.
Çekirdek voltajını arttırmadan 4.4 GHz'de stabil çalıştırman çok zor. Söz konusu mimariden yoksun Bulldozer mimarisi ise 4.4 GHz için çekirdek voltajını arttırmak zorundasın.

Son düzenleme:
Yanlış bilgi vereni anlarım da yanlışta diretene anlam veremiyorum gerçekten :) Bir dünya açıklama yapıp kendimi yormayacağım, 30 defa anlattığımız konular.

Son düzenleme:

Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ben de 3-4 yıldır FX işlemci kullanıyorum, 60 dereceleri gördüm ancak şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadım. Ayrıca FX 8320 işlemcinin ayrıntılarına baktığımda kritik sıcaklık seviyesinin 80 derece olduğunu gördüm.

4GHZ değere voltaj vermeden yalnızca BIOS'tan tek tıkla frekans vererek çıktım. Testi aslında 20 dakikadan fazla yaptım ancak ekran görüntüsü almayı unuttum. 20 dakikalık testte de bu değerleri vermişti. Şu an için 4GHZ benim için yeterli, 4.4 çıkmayı düşünmüyorum ama verdiğiniz linki inceleyeceğim.

Teşekkürler...

Arkadaşlar stabilite denen kavramı hiç ama hiç önemsemiyorsunuz. Görüntü gelsin yeter kafasındasınız, böyle bir dünya yok maalesef, üzgünüm.
4,4'de arka planda çekirdeklerden biri çalışmayı durduğu vakit mavi ekran almıyorsun. Sistem çalışmaya devam ediyor tam yük ancak performansı düşüyor, hız aşırtma yapıp elde etmeye çalıştığın performansı, OC'nin getirisinden fazlasını kaybediyorsunuz. Yük altında stabil çalışmıyor işlemci.

Yanlışta diretmeyin, onlarca insanın kafasına yanlış bilgiler sokuyorsunuz. 4,4'de voltaj vermeden stabil tutabilirsen stabilite testlerini de bekliyorum senden.
Lafta kalmasın sözlerin, uygula bir zahmet.

Arkadaşlar stabilite denen kavramı hiç ama hiç önemsemiyorsunuz. Görüntü gelsin yeter kafasındasınız, böyle bir dünya yok maalesef, üzgünüm.
4,4'de arka planda çekirdeklerden biri çalışmayı durduğu vakit mavi ekran almıyorsun. Sistem çalışmaya devam ediyor tam yük ancak performansı düşüyor, hız aşırtma yapıp elde etmeye çalıştığın performansı, OC'nin getirisinden fazlasını kaybediyorsunuz. Yük altında stabil çalışmıyor işlemci.

Yanlışta diretmeyin, onlarca insanın kafasına yanlış bilgiler sokuyorsunuz. 4,4'de voltaj vermeden stabil tutabilirsen stabilite testlerini de bekliyorum senden.
Lafta kalmasın sözlerin, uygula bir zahmet.
Hocam AMD Overdrive'ı bilirsiniz.
Overclock'dan pek anlamam ben amatörce ibreyi sona getiriyorum.
4.5 Ghz'de zaten mavi ekran alıyordum.
Voltaj vermiyorum yani program kendi veriyorsa onu bilemem.
Eksik yazdıysam kusura bakmayın.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı