İşlemcinin FPS'ye katkısı

Yer
Mère-Lachaiselongue Cemetery
Daha fazla  
Selamlar öncelikle. Benim eski işlemcim i3 2120 idi. Daha bugün i5 2400 ile değiştirdim. İnternetten işlemcinin FPS'e katsısı çok fazla olduğu için bu işlemciye geçtim. Bilgisayarda Control oyunu var. i3 2120 ile 30-35 arası gidip gelirken, i5 2400 ile sabit 60 FPS oynayabiliyorum. Nadiren 55 FPS'leri görüyor. i3 2120 takılmalar da çok fazlaydı. Bunda öyle bir sorun yok. Gerçekten bir işlemci FPS'e nasıl bu kadar etki ediyor. Ekran kartı kadar olmasa da bayağı önemli bir bileşen.

En önemli parça gerçekten de fakat oyunlar içinde bu kadar etki etmesi beni bayağı şaşırttı.
İşlemci sınırlayıcı bileşendir. Ekran kartını tamamen besleyemiyorsa upgrade etmek elbette performansı arttırır. Her şey yine ekran kartına noktalanıyor.

Misal "darboğaz" diye bir olgu mevcut. Oralara daha gelmemişsiniz demek ki. Neyse, Technopat'ta işlemci ile yeni tanışmış bünyelerin düşünceleri de olmalı tabii.

Darboğazın ne olduğunu senelerdir biliyorum hocam. Yeni öğrenmedim. Ekran kartımı Control oyununun da i3 2120 çok rahat olmasa da besliyordu. Ekran kartı kullanımı oyunda %95-100 arası gidip gelmekteydi i3 2120 ile. Tabi bu sırada işlemcide %80'in altında çalışmıyordu.
Bilgisayardan en önemli parça diye bir şey var mı ya? Anakart olmasa nereye işlemlerini iletecek disk olmasa nereye depolayacak RAM olmasa nereye açılacak PSU olmadan gücü nereden alacak?
Bütün olarak bir sistemi düşündüğünüzde peki hangi bileşen en önemli?

Bilgisayardan en önemli parça diye bir şey var mı ya? Anakart olmasa nereye işlemlerini iletecek disk olmasa nereye depolayacak RAM olmasa nereye açılacak PSU olmadan gücü nereden alacak?

Beyin* olmasından ötürü böyle bir benzetme yapılıyor, tabi ki bütünlük olmazsa olmaz.

Selamlar öncelikle. Benim eski işlemcim i3 2120 idi. Daha bugün i5 2400 ile değiştirdim. İnternetten işlemcinin FPS'e katsısı çok fazla olduğu için bu işlemciye geçtim. Bilgisayarda Control oyunu var. i3 2120 ile 30-35 arası gidip gelirken, i5 2400 ile sabit 60 FPS oynayabiliyorum. Nadiren 55 FPS'leri görüyor. i3 2120 takılmalar da çok fazlaydı. Bunda öyle bir sorun yok. Gerçekten bir işlemci FPS'e nasıl bu kadar etki ediyor. Ekran kartı kadar olmasa da bayağı önemli bir bileşen.

Şimdi olay şöyle, sen oyun oynarken işlemcin Windows'u çalıştırıyor, oyunu çalıştırıyor ve ekran kartına işlemesi için görüntü şablonları gönderiyor. İşlemcin baştaki iki işlemi yaparken zorlanırsa ekran kartına şablon yetiştiremez ve düşük FPS alırsın, sistem performansını bizzat düşürdüğü için buna işlemci darboğazı deriz. 4 çekirdeğe geçmen oldukça rahatlatıcı olmuştur.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı