İşlemciyi değiştikten sonra kasma ve donma oluyor

Kahraman67

Hectopat
RAM
8
Ekran kartı
GT 1030
Anakart
H55
İşlemci
X3440
Birkaç gün önce işlemci değiştim. Önceden İ5 650 kullanıyordum ve sonradan araştırıp daha iyi olduğunu gördüğüm x3440'ı aldım ama oyunlarda daha düşük performans vermeye başladı. Mesela fortnite oynarken minimum 45 FPS civarına düşüyordu onun dışında 50-60-70 FPS oynuyordum. Ama işlemciyi değiştikten sonra girdiğimde çok fazla kasma ve donma sorunu yaşadım. Çözümü var mıdır?

Birkaç gün önce işlemci değiştim. Önceden i5 650 Kullanıyordum ve sonradan araştırıp daha iyi olduğunu gördüğüm X3440'ı aldım ama oyunlarda daha düşük performans vermeye başladı. Mesela Fortnite oynarken minimum 45 FPS civarına düşüyordu onun dışında 50-60-70 FPS oynuyordum. Ama işlemciyi değiştikten sonra girdiğimde çok fazla kasma ve donma sorunu yaşadım. Çözümü var mıdır?

Kaç GHz de çalışıyor?

İşlemci değişiminden sonra format atmanız iyi olacaktır. Bir yazılım uyumsuzluğu buna neden olabilir. Bunun yanında aldığınız ürün ikinci el olacağından dolayı geçmişi de önemlidir. Aldığınız işlemci çok fazla yıpratılmış ve artık tam performansı ile çalışmıyor olabilir. Ayrıca aldığınız işlemci Xeon yani sunucu işlemcisi. Bu işlemciler oyun odaklı tasarlanmadığından bu anlamda da bir uyumsuzluk olabilir.

İşlemci değişiminden sonra format atmanız iyi olacaktır. Bir yazılım uyumsuzluğu buna neden olabilir? Bunun yanında aldığınız ürün ikinci el olacağından dolayı geçmişi de önemlidir. Aldığınız işlemci çok fazla yıpratılmış ve artık tam performansı ile çalışmıyor olabilir.

4 GHz de uzun süre kullanılmış olabilir.

Birkaç gün önce işlemci değiştim. Önceden i5 650 Kullanıyordum ve sonradan araştırıp daha iyi olduğunu gördüğüm X3440'ı aldım ama oyunlarda daha düşük performans vermeye başladı. Mesela Fortnite oynarken minimum 45 FPS civarına düşüyordu onun dışında 50-60-70 FPS oynuyordum. Ama işlemciyi değiştikten sonra girdiğimde çok fazla kasma ve donma sorunu yaşadım. Çözümü var mıdır?

Xeon işlemciler oyun için değil. Mimarisi farklı olduğu için oyunlarda donma kasma yapması tamamen normal. Kullanılan işlemci sunucu için kullanılan çoklu işlemlere yüklenen bir işlemci. Günümüz işlemcilerinde de bu durum aynı şekilde devam etmekte. Xeon işlemci ya da thread ripper işlemci aldığınızda klasik bir Ryzen 5 işlemciden (Aynı seriye denk gelen) daha düşük oyun performansı görmeniz muhtemel. Çekirdek dizilimi komut dizilimi farklı. X3440 işlemcinin tek avantajı birden fazla işlemi toplu olarak yapmada daha iyi. Ayrıca Transistör kalınlığıda i5 650'ye göre yüksek olacağı için ısınma sorunları oluşturmasıda muhtemel. Aynı frekans hızlarına ulaşamazsınız.

Xeon işlemciler oyun için değil. Mimarisi farklı olduğu için oyunlarda donma kasma yapması tamamen normal. Kullanılan işlemci sunucu için kullanılan çoklu işlemlere yüklenen bir işlemci. Günümüz işlemcilerinde de bu durum aynı şekilde devam etmekte. Xeon işlemci ya da thread ripper işlemci aldığınızda klasik bir Ryzen 5 işlemciden (aynı seriye denk gelen) daha düşük oyun performansı görmeniz muhtemel. Çekirdek dizilimi komut dizilimi farklı. X3440 işlemcinin tek avantajı birden fazla işlemi toplu olarak yapmada daha iyi. Ayrıca transistör kalınlığıda i5 650'ye göre yüksek olacağı için ısınma sorunları oluşturmasıda muhtemel. Aynı frekans hızlarına ulaşamazsınız.

Hocam bende pek olmuyor Xeon X3450 de.

Hocam bende pek olmuyor Xeon X3450 de.

Sizdeki işlemci farklı. Gömülü sistemlerde de kullanılıyor. Bu sebeple sorun çıkmaz. Ayrıca tekli çekirdek performansında işlemciniz X3440a göre çok daha performanslı. Embedded işlemcilerin komut dizilimi daha kapsamlıdır. Yine de ısınma sorunları için sizinde dikkat etmeniz gerek.
İşlemcilerin özelliklerinin kıyaslamalarınıda ekledim. İnceleyebilirsiniz.

Sizdeki işlemci farklı. Gömülü sistemlerde de kullanılıyor. Bu sebeple sorun çıkmaz. Ayrıca tekli çekirdek performansında işlemciniz X3440a göre çok daha performanslı. Embedded işlemcilerin komut dizilimi daha kapsamlıdır. Yine de ısınma sorunları için sizinde dikkat etmeniz gerek.
İşlemcilerin özelliklerinin kıyaslamalarınıda ekledim. İnceleyebilirsiniz.

Hocam inanmazsınız ama sabit 65 derece :D

Hocam inanmazsınız ama sabit 65 derece :D

Tcase sıcaklık değeri 72 derece görünüyor. Oraya kadar OC'de yapabilirsiniz. 95W'lık bir işlemci kullanıyorsunuz. Yük altında 65 dereceyse gayet iyi. Soğutma ve thermal iletimi iyi tutuyorsunuz sanırım.

Tcase sıcaklık değeri 72 derece görünüyor. Oraya kadar OC'de yapabilirsiniz. 95W'lık bir işlemci kullanıyorsunuz. Yük altında 65 dereceyse gayet iyi. Soğutma ve thermal iletimi iyi tutuyorsunuz sanırım.

Evet overclcok yok ama Turbo Boost'ta açık olduğu halde çalışmıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı