İşletim sistemi önerisi

Eğer bu bilgisayarda oyun oynuyorsanız, ve eğer boş vaktiniz de yok ise Windows'tan başka hiçbir çare kalmıyor. Yani en stabil ve kullanıcı dostu, belirttiğim kriterlerce bunlar. Windows 10-Windows 11 arasında ise artık sizin hangi arayüzü seviyorsanız onu seçmenize kalıyor.

Mesela ben oyun için eskiden Windows 11 kullanıyordum. Sistemi bir ara kurcaladım ve en son zevkine Windows 10 yükleyecektim. Oyun performansı olarak sisteminiz iyi ise Windows 10-11 pek fark etmiyor.

Linux'ları da denedim, Windows'ları da denedim. Oyun vb işler için kullandığım PC de şu an Windows 10 yüklü.

Ders için kullandığım laptopta(özellikleri çok düşük) Custom Windows 10 yüklü.

Eklemeyi unutmuşum Counter-Strike 2 özellikle oynarım ben desteği var değil mi Linux'ta?
Evet. Valve zaten kendi Linux tabanlı işletim sistemine sahip ve Valve'in oyun konsolu olan Steam Deck Linux kullanıyor. Windows'tan daha rahat olursun CS2'de.

Eğer bu bilgisayada oyun oynuyorsanız, ve eğer boş vaktiniz de yok ise Windows'tan başka hiçbir çare kalmıyor. Yani en stabil ve kullanıcı dostu, belirttiğim kriterlerce bunlar. Windows 10-Windows 11 arasında ise artık sizin hangi arayüzü seviyorsanız onu seçmenize kalıyor.

Mesela ben oyun için eskiden Windows 11 kullanıyordum. Sistemi bir ara kurcaladım ve en son zevkine Windows 10 yükleyecektim. Oyun performansı olarak sisteminiz iyi ise Windows 10-11 pek fark etmiyor.

Linux'ları da denedim, Windows'ları da denedim. Oyun vb işler için kullandığım PC de şu an Windows 10 yüklü.

Ders için kullandığım laptopta(özellikleri çok düşük) Custom Windows 10 yüklü.

Hocam iki tane laptopum var. Biri UEFI destekli diğeri legacy.

Evet. Valve zaten kendi Linux tabanlı işletim sistemine sahip ve Valve'in oyun konsolu olan Steam Deck Linux kullanıyor. Windows'tan daha rahat olursun CS2'de.

SteamOS duydum bir de hocam o nasıldır?

Debian yeni kullanıcıya uygun değildir. Deneyimli kullanıcı olmak gerekir. Ayrıca program ve sürücü sürümleri eski olduğu için yeni sisteme uymaz.
En rahat dağıtım; arada "distrohopping" yapsam da iki aylık Thinkpad'de genel olarak Debian kullanıyorum hiç bir sorun yaşamadım. Zorluk açısından da Ubuntu'yla veya Fedora'yla falan aynı diye düşünüyorum.

En rahat dağıtım; arada "distrohopping" yapsam da iki aylık Thinkpad'de genel olarak Debian kullanıyorum hiç bir sorun yaşamadım. Zorluk açısından da Ubuntu'yla veya Fedora'yla falan aynı diye düşünüyorum.
Debian, Arch Linux ile aynı zorlukta. Sadece kurulumu daha basit. Kullanım açısından zorluk aynı. Kullanabilmek için sana gereken paketlerin isimlerini bilmek yani deneyimli olmak zorundasın çünkü çok minimal.

Hocam iki tane laptopum var. Biri UEFI destekli diğeri legacy.

SteamOS duydum bir de hocam o nasıldır?
Oyun için olan Linux dağıtımları ağırdır. Günlük kullanımda önermem. Sadece oyun oynanan konsollarda falan kullanmak güzel seçenek. Masaüstünde değil.

Debian, Arch Linux ile aynı zorlukta. Sadece kurulumu daha basit. Kullanım açısından zorluk aynı. Kullanabilmek için sana gereken paketlerin isimlerini bilmek yani deneyimli olmak zorundasın çünkü çok minimal.
Olabilir hocam; belki uzun süredir kullanıp alıştığımdan bana öyle geliyordur. (Uzun dediğim çok aşırı değil ama 2 yıldan fazla.)

Olabilir hocam; belki uzun süredir kullanıp alıştığımdan bana öyle geliyordur.
Deneyimli kullanıcı olduğun için öyle geliyor hocam. Benim için Arch da kolay mesela ama yeni kullanıcıya verirsen zorlanır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı