İsviçre neden Almanya tarafından işgal edilmedi?

Dostum uçak diye bir şey var, böyle havada uçuyor biliyor musun? Ama asker kaybı konusunda haklısınız diyebilirim. Bu da sebeplerden biridir ama işgal edilmemesinin başlıca sebebi bu değildi.

Dağı mı bombalayacaklar? dağı bombalamak için petrol harcardı almanlar kesinlikle uğraşacak başka şey yok :D. Ya da ağır silahlarla korunan yerin ortasına paraşüt mü atacaklardı?
 
Savaş sırasında neden istila edilmediğiyle ilgili bazı varsayımlar var, yalnız şunu söyleyeyim; İsviçre şu anda olduğu gibi demokrasinin sarsılmaz bir temsilcisi değildi o dönemde. Aslında Nazilere sempati duyanların oranı oldukça yüksekti, özellikle şimdiki Alman kantonlarının olduğu bölgelerdeki durum buydu.

Bu tahminlerden ilki Almanların İsviçrelileri kendilerine yakın olarak görmeleri ki bu büyük oranda doğru o dönemki halk profili açısından. Buna göre savaşın bir kısmında kaybetmeseydi Avusturya'da yaptığı gibi katılım beklenmesi talep edilebilirdi. Reddedilmesi durumunda ne olacağını tahmin etmek kolay.

Diğer söylemlerden birisi ise İsviçrelilerin ele geçirmek için çok fazla personel ve maddi kayba neden olabilme ihtimali. Getirisinin ötesinde götürüleri olmasına karşı temkinli olunabileceğini söyleyenler var. Mussolini'ye kalsa o kesinlikle saldırırdı çünkü İsviçre halkından ve tarafsızlık politikasından nefret ediyordu. Güneydeki Mussolini Alpleri aşamazdı belki ama İsviçre kuzey tarafından istila edilebilir bir ülke, Naziler için kaynak kayıplarına neden olsa da İsviçre'nin şansı hiç yok aslında.

Bir de şöyle bir söylem var ki bence "doğruluk oranı" (diğerlerinin de doğruluk payı var ufak da olsa) en yüksek olanı da bu; İsviçre tarafsızlık politikasından ve saldırı kabiliyeti bakımından tehlikeli olmayan bir ülke. Dahası bu tarafsız haliyle Naziler için altın gibi önemli rezervlerini barındırma konusunda da güvenilir bir yerdi. Üstelik savaş sırasında on binlerce savaş mültecisini de reddetmiş durumdaydı politik dengesi gereği, bunun Nazilere ek bir güven vermiş olması muhtemel.

Bunların yanında İsviçre'nin Naziler için mühimmat üretimi yaptığı gerçeğini de unutmamak lazım. Kısacası hem mühimmat hem para gibi kaynakları altın karşılığı bankalardan temin edebilmesi hem de Nazilerin rezervlerinin korunması için güvenilir bir yer olmasının etkisi büyük. Bütün bu tahminlere bir bütün olarak baktığımızda işgal edilmemesi anlaşılır oluyor. Sözün özü İsviçre sanıldığı kadar savaşın dışında kalmış bir ülke değildi, işgal edilmemek ve müttefiklerin savaşta avantajlı duruma gelebilmesi ihtimaline karşı sadece zaman kazanmaya çalışır bir durumdaydı. Güney sınırında Faşist İtalya, kuzey ve doğu sınırlarında Faşist Almanya, batı sınırlarında ise Almanya kuklası halindeki Faşist Vichy Fransa'sı varken mecburen bu ülkelere istediği bazı şeyleri vererek ayakta kalabildi.
 
Son düzenleme:
İsviçre, Türkiye gibi işgal edilmesi zor bir coğrafyaya sahip. Öncelikli sebebi bu. Yani bir Fransa gibi Almanlar tanklarını düzlüklerde sürerek bam güm İsviçre'ye giremezdi çünkü çok fazla dağlık alanlarının olması yüksek teknolojili ve nazlı Alman tanklarını zorlardı.

İsviçre 4 milyonluk nüfusuna rağmen savaş başlangıcında seferberlik ilan edip yedeklerle birlikte 850 bin kapasitelik ordu hazırladı. 4 milyon nüfusa karşı iyi bir toplanış.

İsviçre olası bir savaşta modern savaşan Alman ordusuna karşı kolaylıkla gerilla taktiği uygulayabilirdi. Kritik bölgelerdeki geçitleri vurmaları Alman tanklarının geçişini engellerdi yani Almanların ellerindeki en büyük güç çarpanlarına karşı alışagelmedik taktiklerle savunma yapabilirlerdi.

Bunların dışındaki en büyük sebep, Almanya'ya bir değer katmayacak olmasıydı. Hem değerli kaynakları yok, hem ağır sanayileri yok, hem Almanların düşmanlarıyla işbirliği yapıp Almanların önüne taş koymuyorlar. Ancak yine de Nazilere karşı duyulan bir sempati var.

Hitler İsviçre'yi istemiş aslında ama sanırım generalleri İsviçre'nin alınmasındaki zorluktan ve onlara bir şey katmayacağından bahsedince (ülkenin deniz bağlantısı da olmadığından donanma açısından da bir avantaj sağlamayacak, artı olarak Batı Avrupa işgalinde köprü görevi de görmeyecek) Hitler vazgeçmiş.

Tabii ki bunlar söylenti. Bana kalırsa 2. Dünya Savaşı'nın en kritik olaylarından biri İngiltere'nin Manş Deniz'i tarafından korunması ve İngiltere'nin çok sağlam hava ve deniz kuvvetlerinin olmasıdır. İngiltere, Fransa gibi kolay ele geçirilseydi işler çok farklı olabilirdi. İngiltere ayakta kaldığı sürece batıdan Almanlar darbe yemeye hep devam etti.
 
Son düzenleme:
Sizler; İkinci topyekün savaş ve komik bıyıklı adam ile kafayı bozmuşsunuz. Belirtmek istedim.
Kafayı kimseyle bozduğumuz yok. Alt tarafı Dünya tarihinin en önemli ve büyük savaşlardan biri hakkında konuşuyoruz. PC konuşunca kafayı PC ile mi bozmuş oluyoruz?
 
Sizler ikinci topyekûn savaş ve komik bıyıklı adam ile kafayı bozmuşsunuz. Belirtmek istedim.
Kafayı bozmak buysa güzel bir bozma o zaman. Tarih hakkında bir şeyleri yorumlamak, merak etmek, sormak ya da araştırmak kötü bir şey değil. Sen benim kitaplıklarımı görsen bana deli görmüş gibi bakarsın herhalde...
 

Geri
Yukarı