Hocam dediğim gibi aldığınız hizmete bağlı bir durum bu. Belki hiç takılmazsınız. Anlayacağınız tek mantık şu olur.
Attainable net Rate data adındaki bölümde size gelebilecek maksimum hızı gösterir xDSL istatistiği.
Bir de yukarıda aldığınız hız yani line Rate yazar.
Paketinizde aldığınız hız atıyorum 100 Mbit'e kadar VDSL olsun. Aldığınız hız da 100 Mbit olsun aynı şekilde. Bu bahsettiğim DSLAM kilidi uygulaması yaşanırsa bu hızınız önceden 100 iken (ISS'ye taşıma sırasında.) Kendiliğinden 97- 95 - 88 - 76 gibi kademe kademe hız değerini düşürüp kendini sabitleyecek bir hıza sabitlemeye çalışır sistem.
Şu an itibarıyla aldığınız hız kesin 70 mi bunu bilmem mümkün değil. ISS değiştirdikten sonra anlarsınız bunu.
TurkNet'te oım üzerinden kayıt oluşturulduğunda direkt ilgileniyorlardı. Sanırım TT'de de benzerdi. Ben Netspeed'de bu uygulamaya takılmadığım için kesin bir yargı belirtemiyorum ilgileniyorlar mı yoksa ilgilenmiyorlar mı diye ama.
Bu arada bazen gerekli de olabiliyor. Eğer kabloda ek, hasar, yıpranma gibi sorunlar oluşursa SNR değeri düşer. Buna bağlı olarak da hızın doğal olarak düşmesi gerekir kopmalar yaşanmasın diye bağlantınızda. Hız düştükçe SNR doğal olarak artıyor.
Bu dediğim gibi hizmet sağlayıcıya geçiş yaptıktan sonra ara sıra DSL istatsitikleri üzerinden kontrol ederek kontrol edebileceğiniz bir durum.