Jak girişleri çalışmıyor

curiousoftech

Kilopat
Katılım
16 Ekim 2019
Mesajlar
9.052
Çözümler
32
Merhaba, uzun zamandır kullanmadığım için farkında değilim fakat kasamdaki hiçbir jak girişi çalışmıyor. (ön-arka) Başta yalnızca ön sanarak çözmeye çalıştım fakat ne ön ne arka jak girişleri çalışıyor. Herhangi bir bilgisi olan varsa dönüş yapabilirse sevinirim. Aşağıya denediğim şeyleri ve bilgileri vereceğim.

Denediğim şeyler;

1) Anakart üretici sitesinde bulunan Audio drivelerının tekrar tekrar kurup denedim. (2 adet var hem günceli hem bir öncekini denedim.)
2) Anakart kılavuzunda da belirttiği gibi Microsoft mağazası üzerinden gerekli Realtek uygulamasını yükleyip ayarları yapmaya çalıştım olmadı.
3) Denetim masasından Audio Yöneticisi uygulamasını açtım. Orada jak saptamasını tikini aktifleştirdim. (Sistem jakı görüyor fakat yine de çalışmıyor. Yani görünüşte o jaklar aktif fakat ses yok. Kontrol ettiğimdeyse o kanaldan ses geliyor ama benim kulağıma gelmiyor. Ses aygıtları bölümünde ses ibresinde oynama var bariz.)
4) BIOS üzerinden yapılacak bir ayar var mı diye kontrol ettim. Yalnızca HD Audio Controller diye bir bölüm vardı onu aktif yaptım. (Audio Yöneticisini açmaya yarıyor sanırım.)
5) Kasa deneyebileceğim bütün girişleri denedim. 2-3 farklı jak girişli cihazla denedim. Hoparlör dahi çalışmıyor. (BT+Jak girişli JBL GO+)
6) Kasa içerisindeki ön panel HD Audio bağlantısını çıkarıp tekrar yaptım. (2 kere emin oldum.)


Yukarıda bütün saydıklarıma nazaran ekranım 24G2U üzerinde bulunan 1 adet kulaklık girişinden jak kulaklığı taktığım takdirde ses alabiliyorum rahatlıkla. Fakat monitör üzerinde bir mikrofon girişi olmadığından ve olsa dahi ben kasamın üzerindeki girişleri kullanmak istediğimden ötürü bu sorunu çözmem gerekiyor. Yaklaşık 2-3 gündür her gün 1-2 saat araştırıyorum fakat bir şey bulamadım. Bu sorunun yazılımsal olduğuna adım kadar eminim. Fakat yine de bilen birileri aydınlatırsa çok memnun olurum.

Anakart : B450 A-Pro
Kasa : MB511 RGB
Windows sürümü : 2004
Realtek(R) Audio sürücü tarihi : 7.10.2020
Realtek(R) Audio sürücü sürümü : 6.0.9042.1

Ses giriş ve çıkış (aygıt yöneticisi) bölümünde Realtek(R) Audio görünmüyor. Gizli olanları göster dediğimde görünüyor. Bu donanım aygıtının görünmesi için bu aygıtı bağlayın diyor. Yani bağlı görünmüyor. (Yanlış hatırlamıyorsam jak saptama ayarını yaptığım da bu da görünüyordu. Yani görünüyordu fakat işlevsizdi.) Yalnızca monitörün giriş ve çıkışı görünüyor. (Ekran kartı üzerinden AMD ile aldığı.)

Çok uzattım çözümü bulmama yardım eden kişiye gerçekten borçlanmış olurum, şimdiden çok sağolun :) .

@Recep Baltaş
@Motionless IN White
@Murat5038
 
@Murat5038 Şu konuya göz gezdirir misiniz ? ;

 
@Murat5038 Son arkadaşın bahsettiği ayarı BIOS'a girip aradım. HD Audio Controller diye bir bölüm buldum ve enable yaptım. Ardından denetim masasını takip edip HD Audio Yöneticisini açtım. Fakat arkadaşın belirttiği gibi HD Audio'yu AC97 yapamadım. Zira yapamam da. O eski anakartlarda bulunan bir şeydi diye biliyorum. Güncel anakartlarda HD Audio kullanılıyor. Benim bilgisayarımda AC97 bağlantısı mevcut değil. BIOS ayarlarını sıfırlamamın ne tür bir getirisi olabilir? Çünkü overclock ve fan ayarlarım gidecek. Eğer gerçekten bir getirisi varsa yapayım. Eğer bu sorunu çözemesem 50-100TL'ye ekstra ses kartı almam gerekecek. Ayrıca bütün bunların benim anakartımın arka jaklarını nasıl etkilediğini de anlamış değilim. Arkadaşın bahsettiği olayı ön panel jak girişleri çalışmayanlar yapıyor. Benim arka jaklar dahil hiçbirinde tepki yok.

Arkadaşın yorumda bahsettiği front panel support type bölümü mevcut değil bende. Görselde bırakmadığı için %100 emin olamıyorum.
 

Dosya Ekleri

  • 1.PNG
    1.PNG
    8,5 KB · Görüntüleme: 84
  • 2.PNG
    2.PNG
    9,1 KB · Görüntüleme: 73
  • 3.PNG
    3.PNG
    7,5 KB · Görüntüleme: 94
@Murat5038 Benden tam olarak nerenin ekran görüntüsünü istediğinizi belirtirseniz göndereceğim.

@Murat5038 BIOS ayarlarını sıfırladım. Hangi görselleri istediğiniz öğrenirsem onları da atmak isterim.
Her şey sorunsuz gibi olmasına rağmen ne ses alabiliyorum ne ses verebiliyorum. Fark ettiysen solda aygıt kısmında ses geldiğini görebiliyorum fakat ses alamıyorum. Aynı şey mikrofon için de geçerli. Varsayılan aygıt olarak seçme ile alakalı olduğunu düşünüyorum tek takılı olanlar bunlar. Sağ kulaklıktan titreme sesi geliyor sürekli.
 

Dosya Ekleri

  • 1.PNG
    1.PNG
    142,7 KB · Görüntüleme: 96
  • 2.PNG
    2.PNG
    100,3 KB · Görüntüleme: 100
Son düzenleme:
Açık olunca Teamviever id şifre paylaş.
Benden tam olarak nerenin ekran görüntüsünü istediğinizi belirtirseniz göndereceğim.
5. mesajda yazdık. Konuda bahsedilen kısmın neresiyse orasını çekeceksiniz.
 

Geri
Yukarı