Jak lehimi nasıl yapılır?

munzay

Hectopat
Daha fazla  
20220529_112023.jpg

20220529_112047.jpg

20220529_112138.jpg

20220529_112110.jpg

Hangi kablonun yeri neresi hiç bilmiyorum. Kulaklık çalışmıyordu çıkardım ve jakları hepsi kopmuş. Şimdi ben bunları nasıl lehimlerim?
Biri mikrofon diğeri hoparlör.

Fotoğraflardan anlaşılacak birşey değil en azından ben anlamadım. Hangi ucun ne olduğunu deneyerek bulman gerekiyor. Prensibi şu

trs-heaphone-plug-exposed.jpg

Her hoperlörden çıkan + uçların birini tip'e birini ring'e lehimleyeceksin elinde kalan iki - ucu da birleştirip sleeve'e. Kablonun iç kısmındaki kısım genelde + dışındaki sarılı kısımsa - sleeve olur. Denemekten korkma en fazla sağı sola bağlarsın sesler ters taraftan gelir düzeltirsin. Yazarak anlatması zor youtube'da onlarca tamir videosu var.

Merhaba. Evet, deneme-yanılma yoluyla karışmış kulaklık ve mikrofon bağlantıları örneğin avometredeki omaj ölçümüyle prob uçları izolesi üzerinden sıyrılıp açılmış emaye telli uçlarına değerken kulaklıklar kulakta duyulan kısa cızırtı sesleriyle mikrofon bağlantısından kolayca ayırt edilebilir. Kulaklık ile mikrofonun birbirinden ayırt edilmesi, avometrede omaj ölçümünde kulaklıktan çıkan ayırt edici hışırtı, parazit sesleriyle bu uca kulaklık jakının L ve R olarak lehimlenebileceği, ses gelmeyen diğer bağlantı emaye telli uçlarının ise mikrofon jakı olarak L ve R bağlantılı kulaklıktan ayrımı avometrenin ohm ölçüm skalasındayken yapılabilir. Haklı olarak ilk akla gelebilen bir soru olarak bu avometredeki bu omaj ölçümü sırasında mikrofon ve kulaklıklara ciddi hasarların gelmesi söz konusu değildir. Kolay gelsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı