Japonya Suzuka GP

Katılım
19 Eylül 2015
Mesajlar
48.750
Makaleler
12
Çözümler
48
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
japonya.jpg


Yağmur nedeniyle sadece 45 dakika yapılan yarışı Max Verstappen kazanarak üst üstte ikinci şampiyonluğunu kazandı.

Starta epey olaylı başladı. Sainz spin attı ve Sainz'a arkadan gelen araçların çarpmaması büyük şans. Çok ciddi kazalar olabilirdi. Kaza sonrası kırmızı bayrak çıkmasına rağmen daha pilotlar pistteyken bu defa da traktör içeri girdi, o da özellikle Gasly traktöre çok yakındı o görüşte her an kaza olabilirdi. Skandallar bununla da bitmiyor. Sainz kaza yapar yapmaz pist görevlisi aracın yanına gelip aracın burnunun yönünü değiştirdi daha diğer sürücüler yanından vızır vızır geçerken üstelik. FIA'nın rezilliği geçen sene olduğu gibi bu senede aynen devam ediyor. Bugün birinin ölmemesi büyük mucize.

Ayrıca Perez-Leclerc mücadelesinde de ceza doğru olsa da ne hikmetse Singapur GP'de kararın açıklanması için saatlerce bekleyen FIA, bu defa apar topar Leclerc'e ceza verdi. Geçen hafta bu hızla Perez ceza alsaydı yarışı kazanamayacaktı. Yaptıkları tek bir doğru hamle yok baş belası FIA'nın.

Redbull: Max Verstappen, Leclerc'e göre yavaş bir start almasına rağmen o yağmurda dışarıdan gelerek inanılmaz şekilde yerini korumayı başardı. Yağmurda çok iyi bir pilot. Kusursuz bir performans sergiledi bugün yine. Yarış tekrar başladıktan sonrada ezici bir şekilde yarışı kazandı ve şampiyon oldu, kendisini tebrik ederim.
Perez'de son turda Leclerc'i hataya zorlayarak ikinci oldu ve Verstappen'e şampiyonluğu getirdi, o da tempo olarak diğer iki pilot seviyesinde olmamasına rağmen yine de iyi bir sonuç aldı.

Ferrari: Sainz'in bugün hayatta kalması bile başlı başına büyük olay. Hata yapıp spin attı. Yağmurda bu tür hataları çok eleştirmem, normal durumlar bunlar. En önemlisi bugün bir şey olmaması.
Yeni taban güncellemesi bu hafta Ferrari'de vardı o da Sainz'in aracındaydı.
Leclerc elinden geleni yaptı, lastikleri de bitmişti ona rağmen iyi savundu Perez'i. Belçika yarışından beri yeni kurallarla beraber F1-75 tam bir lastik yeme canavarına dönüşmüş durumda. Pilotun yapabileceği hiçbir şey yok maalesef. Yeni taban güncellemesiyle bu sorunu düzeltmeye çalıştı Ferrari o da sadece Sainz'da vardı, o da ilk turda kaza yapınca lastik aşınmasını göremedik.

Mercedes: Bu hafta beklentilerin çok altında kaldılar. Hamilton bir türlü Ocon'u geçemedi. Russell'i bu hafta hiç beğenmedim.

Alpine: Ocon harika bir yarış çıkardı ve Hamilton'a karşı çok çok iyi savunma yaptı. Alonso ilk turda Vettel'in spin atmasına sebep olsa da yarışı Vettel'in arkasında bitirdi ve ikisi arasındaki fark sadece 0.011 idi. İnanılmaz bir son tur mücadelesi vardı ikisi arasında. Son turlarda Vettel'i geçemeyince Alonso pite geldi ve Norris, Latifi, Russell'in arkasına düştü, sonra onları teker teker tekrardan geçti.

Mclaren: Norris tek puan aldı ve geçen hafta kazandıkları avantajı tekrardan Alpine karşı kaybettiler. Paket olarak da Alpine daha iyi araç. Buna rağmen Alpine ile benzer puanda olmaları büyük iş. Bunda büyük pay sahibi de Norris.
Ricciardo'da, Norris'in arkasında yarışı bitirdi.

Latifi ve Vettel doğru zamanda pite girip geçiş lastiklerine geçince yarıştan puan aldılar. Latifi beklenmedik şekilde bugün çok iyiydi.

Şimdi de gelelim günün kahramanına. Günün sürücüsü seçilen ve Japonya'nın krallarından olan Vettel bugün ilk turda Alonso ile temas yaşayıp son sıraya düşse de yarışı Alonso'nun önünde bitirmeyi başardı. Bu büyüklüğe hayran kalmamak elde değil. Son 2 yıldır Aston Martin'in rezil araçlarına rağmen küllerinden doğan bir Vettel var. Yeter ki kafa yapısı rahat olsun ve takım ona istediği desteği versin yapamayacağı iş yok. Özellikle bugün bir kez daha ne kadar çok büyük bir pilot olduğunu tekrardan gösterdi. Vettel'in bu performansını görüp emekli olması çok can acıtıyor. Umarım 1 yıl ara verdikten sonra tekrardan döner. Çok çok büyük bir figür Vettel. Ek oalrak Albon yarıştan sonra hafta başındaki güvenlik toplantısında Vettel'in kurtarma araçlarının çok hızlı bir şekilde piste çıkması hakkındaki endişelerini dile getirdiğini söyledi. Ne kadar duyarlı ve F1 için ne kadar büyük olduğunu tekrardan gördük. Hakikaten de bugün Vettel endişelerinde sonuna kadar haklıymış. F1 sesini, coşkusunu kaybediyor maalesef Vettel bu kadar erken gitmesi çok koyuyor. Senden razıyız büyük usta.
 
Sergio Perez'in cezasında sorun yok, ceza doğru. Sorun kurallarda tutarsızlık olması. Geçen hafta Perez'in cezası yarış içinde verselerdi yarışı Singapur'da Leclerc kazanacaktı. Geçen seneki Verstappen'in şampiyonluğu şaibeliydi elbette. Bu senenkinde sorun yok. Bu sene hak etti.

Yalnız şöyle bir sorun var Redbull'un bütçe sınırını ihlal etmiş. Bu büyük bir sorun, doğrudan şampiyonanın kaderini değiştirebilecek bir hadise bu. Ekstra para harca demek ekstra araç gelişimi demek. Büyük cezada çıkmayacak kesin Redbull'a. Bütçe sınırını ihlal et sonra para cezasıyla kurtul. Nereden bakarsan bak büyük rezillik. Çok daha ağır yaptırımlar olması gerek. Bu olay genel olarak geçen sezon Redbull'un bütçe ihlali yaptığı yönünde, bu seneki araç üzerinde de etkisi var geçen seneki ihlalin. Ayrıca bu sezonda diğer takımlar güncelleme getirmekte zorlanırken Redbull yedek daha hafif bir şasi tasarlamıştı nasıl oluyorsa artık itirazlar sebebiyle o şasiyi kullanamadı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı