Japonya'dan gönderilen grafik tableti gümrüğe takılır mı?

sheanous

Decipat
Yer
Japonya, Kobe
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 5500, MSI 2x Ventus RTX 4060, Corsair Vengeance 16 GB x 2 (3200 MHz, CL16), Gigabyte B550 Gaming X V2, Crucial P3 Plus 1 TB
Elimde XP Pen Deco V2 var, 5-6K JPY gibi bir fiyata almistim. Avrupa'da fiyati gordugum kadariyla 60 Euro kadar cikiyor ama Japonya'daki fiyati 30 Euro. Aldim alali neredeyse hic kullanmadim o yuzden bir tanidiga vermeyi dusunuyordum Turkiye'deki bir arkadasimin ihtiyaci varmis o yuzden ona yollamak istedim. Ama etrafimda kim varsa herkes Turkiye'nin ultra mukemmel otesi gumruk sisteminden gecmeyecegini soyluyor. Turkiye'nin gumrugu artik oyle bir seviyede ki 5 bucuk 6 senedir falan Japonya'da yasamama ragmen ne zaman gumrukle ilgili bir duzenleme yapilsa isik hizinda kulagima geliyor haberi. Ben sahsen basit bir "starter" seviyesi grafik tabletine de bu kadar takmazlar diye dusunuyorum, siz ne dusunuyorsunuz? Ogrenci oldugum icin ekonomik sebeplerden dolayi yakin zamanda Turkiye'ye muhtemelen gelemeyecegim. Etrafimdaki tanidiklar da yakin zamanda Turkiye'ye donmek gibi bir planlari olmadigini soylediler. Bunu arkadasima iletebilmemin bir yolu yok mudur, bu konuya hakim olan arkadaslar varsa ve yardimci olabilirlerse cok mutlu olurum.

Bence senin durumunda en güvenli yol arkadaşına paketi resmi yollarla yollamak ama gümrük masraflarını hesaba katmak. Türkiye’ye elektronik ürün gönderirken gümrükten geçme ihtimali yüksek, özellikle tablet gibi cihazlarda vergiler ve KDV uygulanıyor. Paket 30 Euro gibi düşük bir değerde gösterilirse de, gümrük memuru şüphelenebilir ve ek belge isteyebilir.

Alternatif olarak bazı arkadaşlar Türkiye’deki e-ticaret firmalarının yurtdışı gönderi ve depo hizmetlerini kullanıyor; Japonya’dan Türkiye’ye gelmeden önce ürün önce Avrupa’da bir depoya geliyor, oradan Türkiye’ye gönderiliyor. Bu bazen hem masrafları azaltıyor hem de gümrükle sürtüşmeyi minimuma indiriyor.

Kısaca: tabletin “starter” seviyesi olması gümrüğü tamamen sıfırlamıyor. Eğer arkadaşına sorunsuz ulaşmasını istiyorsan ya gümrük masraflarını göze almak ya da aracı depo/yurtdışı gönderi servisi kullanmak gerekiyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı