Javascript ve React sonrası iş bulmak için ne öğrenmek gerekiyor?

vodkajaz

Decapat
Daha fazla  
Merhaba. JavaScript bitirmek üzere olan biriyim şu an projeler yapıyorum sorum şu. React öğrendikten sonra iş bulma konusunda neleri öğrenmem gerek? Sürekli yeni kavramlar çıkıyor karşıma. Aşağıda örnek bir iş ilanı buldum:

• En az 4 yıl yazılım geliştirme deneyimine sahip << hadi buna tamamız.
  • İyi seviye HTML, CSS, JavaScript ve jquery bilgisi olan << bunu da anlıyorum.
  • Unit test deneyimine sahip << frontend iş ilanı için bu nedir cidden anlamış değilim.
  • Angular 2+, React.js, Vue.js gibi modern JavaScript kütüphane/ Framework'lerden herhangi biri ile çalışmış.
  • Clean architecture kullanımına hakim << ne demek istiyor acaba?
  • ASP.Net MVC teknolojisinde deneyimli << cidden gerek var mı?
  • Soap ve restful servislerle çalışmış, <<hiçbir fikrim yok ama öğrenebilirim.
  • Agile/Scrum metodolojileri hakkında bilgi sahibi olan ve bu metodolojilerde çalışmış << bunları hangi sıra ile öğrenmem gerekiyor?

Ben JavaScript'i YouTube üzerinden öğrendim projeler ile ilerliyorum ancak bunları gördükçe motivasyonumu kaybediyorum.
    Cidden bir işe girebilmek için bunların hepsini bilmem mi gerekiyor? Bu kavramlar bana çok ağır ve yabancı geliyor. Önerilerinizi bekliyorum. React öğrendikten sonra hangi alanda ilerlememi önerir siniz benim yukarıdaki onca şartdan sonra tek anladığım şey React ile uygulama ya da web sitesi yapmak bunlar neden bilmem gerekiyor hiçbir fikrim yok :(

Back end geçip.
Spring.
Sprimg boot.
Hibrinate.
Orm.
Ve OOP ogrenirsen bu kadar front end sacmaligini bypasslamis olursun tabii maasi biraz daha az front end side a göre.

Back end geçip.
Spring.
Sprimg boot.
Hibrinate.
Orm.
Ve OOP ogrenirsen bu kadar front end sacmaligini bypasslamis olursun tabii maasi biraz daha az front end side a göre.

Konu maaş değil aslında bu işi meslek olarak yapmak istiyorum para odaklı düşünmüyorum bir yana ben web sitesi tasarlamaktan, uygulama geliştirmekten keyif alıyorum. Dediğiniz kavramları da bilmem gerekecek sanırım backend için. Frontend sonrası backend düşünüyorum ama FE kadar ilgimi çekmiyor. Daha çok görsel odaklı çalışmak istiyorum ve JavaScript çok hoşuma gidiyor. Yukarıdan anladığım tek şey object oriented programming oda JS de mevcut sanıyorum.

Konu maaş değil aslında bu işi meslek olarak yapmak istiyorum para odaklı düşünmüyorum bir yana ben web sitesi tasarlamaktan, uygulama geliştirmekten keyif alıyorum. Dediğiniz kavramları da bilmem gerekecek sanırım backend için. Frontend sonrası backend düşünüyorum ama FE kadar ilgimi çekmiyor. Daha çok görsel odaklı çalışmak istiyorum ve JavaScript çok hoşuma gidiyor. Yukarıdan anladığım tek şey object oriented programming oda JS de mevcut sanıyorum.

JS ile Java apayrı dallar hocam.
JS de OOP destekliyor ama tam manasi ile OOP denemez bu yuzden Node bun tarzi seyler cikti
Backendci olarak kafam rahat takikiyorum açıkçası.
İlla FE olsun dersende FE de apiler responsive tasarim gibisinden dallaniyor bir is yerinde staj yap orada ilerleyisi goruo ona gore dallardan birini seç.

JS ile Java apayrı dallar hocam.
JS de OOP destekliyor ama tam manasi ile OOP denemez bu yuzden Node bun tarzi seyler cikti.
Backendci olarak kafam rahat takikiyorum açıkçası.
İlla FE olsun dersende FE de apiler responsive tasarim gibisinden dallaniyor bir is yerinde staj yap orada ilerleyisi goruo ona gore dallardan birini seç.

Yorumunuz için teşekkür ederim. Node JS duydum anladığım kadarıyla JS öğrenip backend sapmak için bir yol, Node JS ile backend olmayı tavsiye eder misiniz? Yolum JavaScript'ten sonra React yerine Node JS olacak bu durumda. Yukarıdaki ilanı gördükten sonra staj konusundan bile şüphe duydum. Freelance çalışmak daha hoş gibi.

Yorumunuz için teşekkür ederim. Node JS duydum anladığım kadarıyla JS öğrenip backend sapmak için bir yol, Node JS ile backend olmayı tavsiye eder misiniz? Yolum JavaScript'ten sonra React yerine Node JS olacak bu durumda. Yukarıdaki ilanı gördükten sonra staj konusundan bile şüphe duydum. Freelance çalışmak daha hoş gibi.

Staji ortamı ve işleyisi gormek icin yapmani siddetle tavsiye ederim
Node JS mantikli olabilir ama.
CS ve Java varken birtik geride kalıyor.
Node.
Mongo.
Vs daha hizli yaziliyor fakat Java daha kurumsal ASP net kalmadi ama oda kurumsal.

Ek: Türkiye'de en çok CS kullaniliyor backend de istatisliklere bakip roaf mapi ona göre çizmek daha saglikli olur.

Maalesef ülkemizde frontend geliştiriciden backend bilgisi, backend geliştiriciden de frontend bilgisi istiyorlar. Neden yapıyorlar anlamış değilim. Bu sorunlar insan kaynaklarının işi bilmemesinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Ama siz iş görüşmesinde "Bu benim alanım değil eğer yapacaksam vereceğiniz maaşa ayrıyeten alanım olmayan işin de parasını isterim gibi cümleler kurmanızı öneririm"

Merhaba. JavaScript bitirmek üzere olan biriyim şu an projeler yapıyorum sorum şu. React öğrendikten sonra iş bulma konusunda neleri öğrenmem gerek? Sürekli yeni kavramlar çıkıyor karşıma. Aşağıda örnek bir iş ilanı buldum:

• En az 4 yıl yazılım geliştirme deneyimine sahip << hadi buna tamamız.
  • İyi seviye HTML, CSS, JavaScript ve jquery bilgisi olan << bunu da anlıyorum.
  • Unit test deneyimine sahip << frontend iş ilanı için bu nedir cidden anlamış değilim.
  • Angular 2+, React.js, Vue.js gibi modern JavaScript kütüphane/ Framework'lerden herhangi biri ile çalışmış.
  • Clean architecture kullanımına hakim << ne demek istiyor acaba?
  • ASP.Net MVC teknolojisinde deneyimli << cidden gerek var mı?
  • Soap ve restful servislerle çalışmış, <<hiçbir fikrim yok ama öğrenebilirim.
  • Agile/Scrum metodolojileri hakkında bilgi sahibi olan ve bu metodolojilerde çalışmış << bunları hangi sıra ile öğrenmem gerekiyor?

Ben JavaScript'i YouTube üzerinden öğrendim projeler ile ilerliyorum ancak bunları gördükçe motivasyonumu kaybediyorum.
    Cidden bir işe girebilmek için bunların hepsini bilmem mi gerekiyor? Bu kavramlar bana çok ağır ve yabancı geliyor. Önerilerinizi bekliyorum. React öğrendikten sonra hangi alanda ilerlememi önerir siniz benim yukarıdaki onca şartdan sonra tek anladığım şey React ile uygulama ya da web sitesi yapmak bunlar neden bilmem gerekiyor hiçbir fikrim yok :(
Madem yenisiniz, niye 4 yıl deneyimli çalışan aranan ilana bakıyorsunuz?

Madem yenisiniz, niye 4 yıl deneyimli çalışan aranan ilana bakıyorsunuz?

İlana işe girmek için bakmıyorum zaten buna hazır değilim ben JS tam anlamıyla öğrendiğim de 4 yıl sonra karşıma bu ilan çıkarsa istenen nitelikler ne diye bakıyorum iş aramıyorum şu an ama önceden hazırlıklı olmak istiyorum zaten ilanların geneli böyle oradaki 4 seneye takılmayın hocam 5 tane daha maddeyi kaldırdım oradan 😂

React öğrendikten sonra iş bulma konusunda neleri öğrenmem gerek?
Yazdığın iş fullstack olarak çalıştıran bir iş. Sadece Frontend değil. Şirketler, aldığı personeli her alanda kullanmak istiyor olabilirler. Genelde küçük ve orta segment firmalar bunu yapıyor. Yazılım ekibi 5-10 kişi. Onlarda her şeyi yapabilsin isterler ki bence haksızda sayılmaz. Biraz daha büyük ve kurumsal yerlerde ekipler ayrışabiliyor. Hatta sadece ekip değil iş bölümleri de ayrışıyor ve her işi farklı ekipler yönetebiliyor. İşte sallıyorum firma altında A, B, C segmentleri var. Bu A segment altında 100 kişi çalışabilir. Frontend, backend, Test, Yapay zeka, mobil (hatta android & ios ayrı) ayrı ekipler. Aynı ekip mantığı B segment de de olabilir. C de 5-10 kişi olup fullstack takılanda olabilir. Dediğim gibi işin büyüklüğüne göre; iş kolları ve ekipler büyür ve ayrışabilir.
İş ilanlarıda bu ekiplere göre değişir. Senin baktığın iş fullstack. Sen React olarak girersin 2 gün sonra .net yazarsın. Bunu bekliyorlar.
Bazı iş ilanlarına bak spesifik alan üzerinde detaylandırırlar. Backend, frontend, Android Dev falan.
O yüzden iş ilanından şirkette nasıl bir ekipte olacağını az çok kestirirsin. Biraz daha takılınca ve farklı işler görünce bazı maddelerin dümenden yazıldığını anlayacaksın. Agile & Scrum. Ya bunu bilmese ne olacak? İş yerinde öğretirsin. 1 - 2 hafta geçer, sprint mantığını, jira-trello artık ne ise onu kullanmayı, groom spike toplantılarının ne olduğunu öğrenir. 1-2 haftada çözer yani. Çokta takmamak lazım. Bilmiyorsan tabiki araştırırsın kavramlara uzak kalmazsın. İşleyişi ekip sana öğretir.

Attığın iş ilanının bende yarattığı etkiyi söyleyeyim;
  • Jquery, soap, angular2+ ile projenin baya eskide kaldığını ve halen yeni yapıya geçmediğini rahatça anlıyorum. Anlaşılan altyapı .net üzerine kurulu.
  • Clean architecture bilmesini istiyormuş. O halde eski projede bu yapı yoktur. Ya eski projeyi sıfırdan tekrar design ediyorlar. Yada yeni projeleri modern sistemler üzerinde çalışıyorlar yada öylesine bir madde yazmak için yazılmış. 3 durumu açıklayayım;
1. Eski projeyi yeniden yazmak; Şirket, çalışan bir projeyi, bütçeyi ve zamanı düşünmeden modern hale getirmeyi göze alabiliyor. Gerçekten iyi. Çoğu şirket, proje çalışsın yeter gözüyle bakar. Kodun mimarisi ile ilgilenmez. Büyük bir artı.
2. Yeni projeler; Şirket göze almıyor ama ekip modern sistemleri takip etmiş ve kendilerini adapte edebiliyorlar. Ekip +.
3. Öylesine bir madde: Umarım öylesine değildir :) Büyük bir eksi.

• Unit test; gerçekten unit testlere önem veriyorlarsa büyük bir artı demektir. Unit teste zaman ayırmak, deploy aşamasında testleri çalıştırmak. Kod yazayım çalışsın yeter gözüyle bakılmadığını gösterir. Ama genelde dümenden yazılan bir madde bu.
  • Agile / Scrum. Yine büyük bir artı. Şirket belli bir kültüre sahip. Ekip iş planlamasını yapabiliyor. Ekip kendi kendini yönetebiliyor. Büyük bir artı. Tabi yine dümenden yazılabilecek bir madde.

Genel olarak değerlendirirsek; Proje eskide kalmış. DevOps, Git, Solid, dry gibi konulardan bahsetmemeleri eksi. Ama ekip ve şirket kendini modern hale getirmeye çalışıyor gibi. Tabi ortada büyük bir risk var. Tüm bunların dümen olması ve işe girince monoton takılacak olman. Ayrıca 4 senelik tecrübe ile bunları istiyorlarsa, ekip ileri düzey mühendislik bilgi sahibi değil gibi hissettim. Ben olsam başvuru bile yapmam.

Uzun bir yazı olmuş. Buraya kadar okuyanlara teşekkürler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı