15 yildir sektordeyim, kendi firmamda da yazilim muhendisi calistiriyorum; ben de yazilim muhendisiyim.
Programlama artik bazi okullarda Core ders olmus durumda, Calculus gibi. Herkes giris seviye programlama yapabiliyor, 2-3 kurs alan kendini "yazilimci" ilan ediyor. Junior islere cok fazla basvuru oluyor.
Olaylari derinlemesine bilmeyen, Python cok iyi biliyorum, C# orta halliyim seklinde programlama bilgisini mekanik dil bilgisine indirgeyen "kopuk" tayfanin gereksiz kalabalik yaratmasi piyasada giris seviye isleri bulmayi zorlastiriyor. Hem is arayan hem de isveren icin. Mulakatta biraz analiz sordugunda agir cuvalliyor.
IT sektorunde universite mezunu olmadan hatta sadece sacma sapan kurslar tamamlayarak da yapilebilecek epeyce is var. O yuzden kariyer hedefinize uygun sekilde kendinizi gelistirin. Freelance mi yapacaksiniz, kurumsal mimari bilen beyaz yaka mi olacaksiniz; 3-5 arkadas oturup startup mi kuracaksiniz hepsinin skillset'i farkli. Buna uygun sekilde kendinizi gelistirip yigindan ayrilmaya calisin.