Kabin memurluğuna ve pilotluğa aynı anda başvurmak mantıklı mı?

Makaleler
1
Yer
Boşluk
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
• Gainward GeForce RTX 4070 Ti 12GB Ekran Kartı
• Intel Core i7 13700K İşlemci
• GSKILL 64GB(2x32) TRIDENT Z5 RGB SİYAH DDR5 5600MHz CL28 Çift Kanal Bellek
• Asus Prime Z790-A Anakart
• Samsung 990 Pro Soğutuculu 2 TB SSD x2
• Samsung HD103SI HDD
• Asus ROG Strix Helios GX601 Kasa
• MSI MPG A1000G PCIE5 1000W 80+ Gold Güç Kaynağı
• Asus ROG Ryuo III 360 ARGB 360mm İşlemci Sıvı Soğutucu
• Asus VP249QGR
• SS Apex 7
• SS Rival 600
• Logitech Z200
Profil Kapağı
1522506711
Merhaba arkadaşlar,

12.05.2024 tarihinde Türk Hava Yolları'nın Tecrübesiz Kabin Memuru İlanı (Kadın-Erkek) ilanına başvurdum. Online İngilizce test ve online İngilizce mülakat aşamalarını başarıyla geçtim. Sırada sağlık kontrolleri, İngilizce mülakat ve kurul mülakatı var. Bunları da geçersem eğitim alıp göreve başlayacağım.

Şu anda açık pozisyonlar sayfasında 9.9.2024 tarihinde sona erecek olan Take-Off Cadet (Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı) ilanı var. Buna da başvurmayı düşünüyorum ama emin değilim. Aklımda soru işaretleri var. İkisine aynı anda başvurmak istememin nedeni yaş sınırı. Şartlar arasında 1994'ten sonra doğmuş olmak yazıyor. Ben 1996 doğumluyum. Yani iki yıl vaktim var. Buna başvurmazsam bir sonrakine başvurana kadar yaşımın geçip geçmeyeceğinden emin olamıyorum.
  • Pilotluk zor mu? Sadece uçağı komuta etmek değil, iş gereği karşılaşılan zorluklardan da bahsediyorum.
  • Şartları karşılarsam nasıl pilot olurum? Galiba pilot olduğum zaman, maaşımdan eğitim bedeli kesilerek cebimden bir şey ödemeden pilot olabiliyormuşum. Bu kaç sene sürer?
  • Kabin memurluğu yerine pilotluk önerir misiniz?
  • Kabin memuru başvuru sürecim devam ederken pilotluğa başvurmak herhangi bir soruna neden olur mu?
@painkiller haber vermeden etiketlediğim için kusura bakmayın, düşüncelerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Son düzenleme:
Şartlar arasında 1994'ten sonra doğmuş olmak yazıyor. Ben 1996 doğumluyum. Yani iki yıl vaktim var. Buna başvurmazsam bir sonrakine başvurana kadar yaşımın geçip geçmeyeceğinden emin olamıyorum.
Mantıklı. Çünkü yaş sınırını seneye isterse değiştirebilir. Aniden 1997 sonrası doğumlu derse şansını kaybedebilirsin.
Pilotluk zor mu? Sadece uçağı komuta etmek değil, iş gereği karşılaşılan zorluklardan da bahsediyorum.
Zor bir meslek maalesef. Uykusuz geceler, tuhaf çalışma saatleri, evden uzak otelde geçen günler, sürekli eğitim sürekli test, insan ve şirlet ilişkilerinde karşılaşılabilecek zorluklar. Uçak uçurmak zaten zor bir de ek zorluklar yaşanabiliyor maalesef. Genelde net bir havacılık sevgisi ilgisi yoksa çok zorlayıcı bir meslek olabiliyor.
Şartları karşılarsam nasıl pilot olurum? Galiba pilot olduğum zaman, maaşımdan eğitim bedeli kesilerek cebimden bir şey ödemeden pilot olabiliyormuşum. Bu kaç sene sürer?
Seni TAFA’da eğitime alırlar. Pilot lisansını aldıktan sonra THY’de iş garantili olarak mezun olursun ve Type eğitimine yollarlar. Bütün eğitimlerinin masraflarını şirket karşılar ve maaşından kesintilerle geri tahsil eder.
Kabin memurluğu yerine pilotluk önerir misiniz?
Öneririm evet. Ama bu kabin memurluğu kötü bir tercih olur anlamı taşımaz sakın yanlış anlama. Sonuçta uçucu personel olacaksın. Ama tabi zorluğu da katlanarak artar haliyle. Ama TAFA alımları biraz zor geçebiliyor.
Kabin memuru başvuru sürecim devam ederken pilotluğa başvurmak herhangi bir soruna neden olur mu?
Bir sorun yaratmaz bence. Sonuçta şartlar arasında engel yok. Ama kabin memurluğu olumlu gelirse ve TAFA sürecin devam ediyorsa nasıl bir karar vereceksin? Arada kalacaksın biraz. Sonuçta biri imzaya çağırıyorken diğer süreç devam ediyor olacak.
@painkiller haber vermeden etiketlediğim için kusura bakmayın, düşüncelerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum.
Beni etiketlemek için haber vermene niye gerek olsun böyle düşünme lütfen:) Elimden geldiğince bilgim yettiğince yardımcı olurum tabi. Ama genel bir özet olarak kadın/erkek farketmeksizin (cinsiyetini bilmiyorum kusura bakma) ikisi de çok değerli bir seçim bence. Şöyle de yapabilirsin ilerleyen süreçte; kabin oldu mesela TAFA olmadı, kabinde çalışırken eğer şartlar olumlu olursa TAFA’ya yeniden başvurursun. Olmazsa kendi imkanlarınla pilot lisansını alıp bu sefer II. Pilot ilanına başvurabilirsin mesela.

İki başvurumun da olumlu gittiği senaryoda kabin memurluğu başlamak üzereyken pilotluğu bırakırım. Ama olur da kabin memurluğu sürecinde acemiliğimden kaynaklanan bir hatada veya mülakatta elenirsem en azından pilotluk ile sürece devam edebilirim. Zaman kaybetmem.

Her soruma açıklık getiren hızlı yanıtınız ve nazik tavrınız için çok teşekkür ederim.

İki başvurumun da olumlu gittiği senaryoda kabin memurluğu başlamak üzereyken pilotluğu bırakırım. Ama olur da kabin memurluğu sürecinde acemiliğimden kaynaklanan bir hatada veya mülakatta elenirsem en azından pilotluk ile sürece devam edebilirim. Zaman kaybetmem.
En ideal karar bence de. Saplantılı kalmamak gerek hiçbirine;)
Her soruma açıklık getiren hızlı yanıtınız ve nazik tavrınız için çok teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim, umarım senin için en iyisi hangisiyse o olması dileğiyle:)

Birtakım güncellemeler paylaşmak istiyorum:

• Şartları karşılarsam nasıl pilot olurum? Galiba pilot olduğum zaman, maaşımdan eğitim bedeli kesilerek cebimden bir şey ödemeden pilot olabiliyormuşum. Bu kaç sene sürer?
1726912507373.png

THY'nin Take-Off Cadet (Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı) ilanına başvuranların pilot olmak üzere geçeceği aşamalar:

Birinci Aşama: Uluslararası geçerliliği olan bir dil belgesi sunulmamışsa İngilizce sınavı, dil belgesi sunulmuşsa doğrudan DLR-1 adı verilen bilgi ve yetenek sınavı.
Not: Uluslararası geçerliliği olan dil belgesi kurul mülakatı aşamasına kadar THY'ye mutlaka iletilmeli, THY'nin sınavından geçmek istisna yaratmıyor.
İkinci Aşama: DLR-1 sınavının ardından CRM.
Üçüncü Aşama: Kurul mülakatı.
Dördüncü Aşama: Sağlık kontrolü.
Beşinci Aşama: Eğitimler, sınavlar, tip eğitimi.
  • Kabin memuru başvuru sürecim devam ederken pilotluğa başvurmak herhangi bir soruna neden olur mu?
1726912612641.png

Süreç Aşamalarının Kaynağı: Yetiştirilmek üzere II. Pilot Aday Adayı | Turkish Airlines | ATPL TV Careers
Ekran Görüntülerinin Kaynağı: Sıkça Sorulan Sorular | Turkish Airlines ®

İki başvurumun da olumlu gittiği senaryoda kabin memurluğu başlamak üzereyken pilotluğu bırakırım.
Şu anda iki başvurumun da olumlu gittiği senaryoda pilotajla devam edip kabin memurluğunu bırakmak istiyorum ama belli değil. DLR-1 çok zor. RMS ve Visual Memory'i nasıl yapacağım konusunda hiçbir fikrim yok. Unutuyorum. Diğerleri gibi çalışarak da olmuyor. Pilot Emre Özel'in YouTube videolarını ve thydlr.com'daki taktikleri denememe rağmen başaramıyorum. İşin kötü yanı ikisi de birbirinin eşleniği. Eşlenik modüllerin birinden iyi diğerinden kötü olsam bile geçebiliyormuşum galiba ama bunların ikisinde de kötü olduğum için bunlardan kesin kalacak gibiyim. Yine de ümitsizlik yok, çalışmaya devam.

Birtakım güncellemeler paylaşmak istiyorum:

Eki Görüntüle 2315034

THY'nin Take-Off Cadet (Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı) ilanına başvuranların pilot olmak üzere geçeceği aşamalar:

Birinci Aşama: Uluslararası geçerliliği olan bir dil belgesi sunulmamışsa İngilizce sınavı, dil belgesi sunulmuşsa doğrudan DLR-1 adı verilen bilgi ve yetenek sınavı.
Not: Uluslararası geçerliliği olan dil belgesi kurul mülakatı aşamasına kadar THY'ye mutlaka iletilmeli, THY'nin sınavından geçmek istisna yaratmıyor.
İkinci Aşama: DLR-1 sınavının ardından CRM.
Üçüncü Aşama: Kurul mülakatı.
Dördüncü Aşama: Sağlık kontrolü.
Beşinci Aşama: Eğitimler, sınavlar, tip eğitimi.

Eki Görüntüle 2315035
Süreç Aşamalarının Kaynağı: Yetiştirilmek üzere II. Pilot Aday Adayı | Turkish Airlines | ATPL TV Careers
Ekran Görüntülerinin Kaynağı: Sıkça Sorulan Sorular | Turkish Airlines ®

Şu anda iki başvurumun da olumlu gittiği senaryoda pilotajla devam edip kabin memurluğunu bırakmak istiyorum ama belli değil. DLR-1 çok zor. RMS ve Visual Memory'i nasıl yapacağım konusunda hiçbir fikrim yok. Unutuyorum. Diğerleri gibi çalışarak da olmuyor. Pilot Emre Özel'in YouTube videolarını ve thydlr.com'daki taktikleri denememe rağmen başaramıyorum. İşin kötü yanı ikisi de birbirinin eşleniği. Eşlenik modüllerin birinden iyi diğerinden kötü olsam bile geçebiliyormuşum galiba ama bunların ikisinde de kötü olduğum için bunlardan kesin kalacak gibiyim. Yine de ümitsizlik yok, çalışmaya devam.

Sınavlarınız nasıl geçti son durum nedir? Aynı yolun yolcusuyum da :d

Sınavlarınız nasıl geçti son durum nedir? Aynı yolun yolcusuyum da :d
O çok zorlandığım M modülünden kaldım. Memory Function (RMS-RUNNING MEMORY SPAN & MEK-VISUAL MEMORY)
Retest bekliyorum. Daha iki gün önce de kabin memurluğu için mülakat davetiyesi geldi. Bakalım neler olacak.

O çok zorlandığım m modülünden kaldım. Memory function (RMS-runnıng Memory span & mek-Visual Memory)
Retest bekliyorum. Daha iki gün önce de kabin memurluğu için mülakat davetiyesi geldi. Bakalım neler olacak.
Canınız sağ olsun inşallah kabin memurluğu süreciniz olumlu geçer.
Önümde yaklaşık 3 yıllık bir süreç var İngilizce, matematik, fizik gibi derslere çalışmak için.
Bunun haricinde THY Cadet mülakatlarına hazırlık için önerebileceğiniz tavsiyeniz var mı?

Canınız sağ olsun inşallah kabin memurluğu süreciniz olumlu geçer.
Önümde yaklaşık 3 yıllık bir süreç var İngilizce, matematik, fizik gibi derslere çalışmak için.
Bunun haricinde THY Cadet mülakatlarına hazırlık için önerebileceğiniz tavsiyeniz var mı?
Sadece DLR aşamasına kadar gelebildiğim için söyleyebileceklerim kısıtlı. İlk başta online İngilizce video mülakata girdim. İngilizce temelinizin iyi olması lazım. Sınav öncesi biraz pratik yaparak hafiften akıcılık sağlarsanız yeterli olur. Ben neredeyse dört işlemi bile unutmuş halimle sadece ATPL.TV'deki sorularla çalışarak matematiği ve fiziği verebildim. Onun haricinde yetenek modüllerine düzenli olarak çalışın. Çalışmak yetmez verimli çalışmak gerekir. Körü körüne çalışmayın, nasıl etkili çalışabileceğinizi keşfedin. Ben kaldığım modüle çalışmayı sınavdan iki üç gün önce öğrendim. En az bir hafta kala keşfetmiş olsaydım kalmazdım diye tahmin ediyorum. Bu arada artık DLR bitti, yerine PACE geldi deniyor. Ben girdiğimde birinci gün DLR ikinci gün PACE'in eski sürümü "yeni psikometrik test" vardı. Açıkçası DLR'a göre daha kolay ama elinizde PACE'e çalışabilecek bir kaynak yok. Ya da onun da CBT'sini yapıp verirler mi bilmiyorum. Vermezlerse DLR ile aynı mantık olsa da bi el alışkanlığınız olmayacak. Sınav tanıtım kitapçığını iyice okuyup ne yapmanız gerektiğini anlarsanız sınav günü rahat edebilirsiniz.

Sadece DLR aşamasına kadar gelebildiğim için söyleyebileceklerim kısıtlı. İlk başta online İngilizce video mülakata girdim. İngilizce temelinizin iyi olması lazım. Sınav öncesi biraz pratik yaparak hafiften akıcılık sağlarsanız yeterli olur. Ben neredeyse dört işlemi bile unutmuş halimle sadece ATPL.TV'deki sorularla çalışarak matematiği ve fiziği verebildim. Onun haricinde yetenek modüllerine düzenli olarak çalışın. Çalışmak yetmez verimli çalışmak gerekir. Körü körüne çalışmayın, nasıl etkili çalışabileceğinizi keşfedin. Ben kaldığım modüle çalışmayı sınavdan iki üç gün önce öğrendim. En az bir hafta kala keşfetmiş olsaydım kalmazdım diye tahmin ediyorum. Bu arada artık DLR bitti, yerine PACE geldi deniyor. Ben girdiğimde birinci gün DLR ikinci gün PACE'in eski sürümü "yeni psikometrik test" vardı. Açıkçası DLR'a göre daha kolay ama elinizde PACE'e çalışabilecek bir kaynak yok. Ya da onun da CBT'sini yapıp verirler mi bilmiyorum. Vermezlerse DLR ile aynı mantık olsa da bi el alışkanlığınız olmayacak. Sınav tanıtım kitapçığını iyice okuyup ne yapmanız gerektiğini anlarsanız sınav günü rahat edebilirsiniz.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı