wAy 0ut
Decapat
Daha fazla
Öncelikle merhaba arkadaşlar. Bu konu tamamen kişisel fikirlerden ibaret olacaktır. Reddit başta olmak üzere Türk-yabancı forumlarda çok fazla konu okudum çok fazla teknik verilere baktım çok fazla video izledim (sponsorlu videolar hariç). Ve kendimce kanaat getirdiğim bir nokta var. Bu soruyu defalarca soran ve merak edip hangi türde mouse alacak arkadaşlara güzel tavsiyem olacak. Çoğu kişi diyecek 2010'lu yıllarda mı kaldın, onlar eskiydi artık. Profesyonel oyuncular kablosuz kullanıyor vesaire vesaire. Evet arkadaşlar ben direkt kitabın sonundan söyleyeceğim. Kesinlike kablolu Gaming bir mouse alın. Arkadaşla rekabetçi oyunlarda stabilite her şeyden önce gelir. Çoğunuz belki hatırlamazsınız. 2010'lu yıllarda SteelSeries-Razer seviyesinde mouselarda 1000Hz desteklemesine rağmen çoğu insanlar 500Hz kullanırdı. Sebebi ise 500Hz de stabil çalışan mouse, 1000Hz de sapıtıyordu. Hızın fazla olması bir şey ifade etmez. Günümüzde bu 4K-8k Hz'ler içinde geçerli. Burada vermek istediğim örnek stabilite her şeyden önemlidir. Çoğu kişi üst segment kablosuz farelerin çoğu kablolu mouseden daha düşük tepkime süresine sahip olduğunu iddia ediyor. Evet böyle bir şey verebilir bize. Fakat kablosuz mouse kullanmış biri olarak (Logitech G PRO superligt - Endgame Gear XM2we) tepkime süreleri çoğu kablolu farelerden daha düşük fakat arkadaşlar bu sadece anlık için geçerli. Yani PC'nize ne kadar yük binmiş arkada ne kadar çalışan uygulama var hepsi üst üste binip oyuna girince, oyunlarda 2.5-3 ms de daha çok takılıp kısmı zamanlarda 1 ms derecesine düşüyor. Çoğu kişi bunu fark etmez yalnız yüksek rankta FPS oyunları oynayan kişiler bu farkı bariz şekilde görebilir. Yani kast ettiğimiz şey stabilite. Şu an elimde Endgame Gear XM1r mevcut ve arkada program açıkkan oyunda 1 ms de stabil bir şekilde çalışıyor ve nadir geçişlerde 1.5 ms e kadar yükseliyor. Yani burada kablolu mouse arayüzde masaüstünde 0.5-1 ms derecelerine gerisele bile uzun vadede bize ortalama verdiği ms oranı 2-2.5 ms tir bu da stabiliteye zarar verir. Bir şey stabil olmazsa oyuncu dezavatajlı olur. Yani kısaca özetleyecek olursak arkadaşlar, 2020'li yıllarda bile kablo her zaman tepki süresi - stabilite için seçilecek en iyi şeydir. Tek dezavantajı kablonun sürtünme ağırlığı. Evet bu bir dezavantaj fakat kimse annesinin karnında kablosuz mouse ile doğmadı. Günümüzde çoğu forumlarda kablosuz fareleri o kadar çok abartıyorlar o kadar iyi şekilde pazarlıyorlar ki, sanki kablo olunca 30 yaptığımız frag 20'ye düşecekmiş gibi konuşuyorlar. Son olarak kablodan feraget etmek için üst düzey kablolu fareleri bırakıp 3 katı fiyat ödeyip hem stabiliteyi terkedip üzerine USB bunlde satın alıp yetmezmiş gibi pil sorunlarıyla karşılacaksınız. Pilin bir ömrü vardır arkadaşlar. Kablolu fareyi ömür boyu kullanabilirsiniz (switchleri kaliteliyse) fakat 3 katı fiyat vereceğiniz farelerin elbet bir gün pillerinin ömrü bitecek. Fikirlerinizi bekliyorum güzel bir fikir alışverişi olup insanlara en doğruyu tercih etmesini sağlamasını umuyorum bu konunun. Şimdiden fikirleriniz için teşekkür ederim. Farelerin tepkime süreleri listesini (tıklama bazında) linkini aşağıya bırakıyorum
Link: Our Mouse Control Tests: Click Latency
Link: Our Mouse Control Tests: Click Latency