Kablolu mouse vs kablosuz mouse karşılaştırması

wAy 0ut

Decapat
Daha fazla  
Öncelikle merhaba arkadaşlar. Bu konu tamamen kişisel fikirlerden ibaret olacaktır. Reddit başta olmak üzere Türk-yabancı forumlarda çok fazla konu okudum çok fazla teknik verilere baktım çok fazla video izledim (sponsorlu videolar hariç). Ve kendimce kanaat getirdiğim bir nokta var. Bu soruyu defalarca soran ve merak edip hangi türde mouse alacak arkadaşlara güzel tavsiyem olacak. Çoğu kişi diyecek 2010'lu yıllarda mı kaldın, onlar eskiydi artık. Profesyonel oyuncular kablosuz kullanıyor vesaire vesaire. Evet arkadaşlar ben direkt kitabın sonundan söyleyeceğim. Kesinlike kablolu Gaming bir mouse alın. Arkadaşla rekabetçi oyunlarda stabilite her şeyden önce gelir. Çoğunuz belki hatırlamazsınız. 2010'lu yıllarda SteelSeries-Razer seviyesinde mouselarda 1000Hz desteklemesine rağmen çoğu insanlar 500Hz kullanırdı. Sebebi ise 500Hz de stabil çalışan mouse, 1000Hz de sapıtıyordu. Hızın fazla olması bir şey ifade etmez. Günümüzde bu 4K-8k Hz'ler içinde geçerli. Burada vermek istediğim örnek stabilite her şeyden önemlidir. Çoğu kişi üst segment kablosuz farelerin çoğu kablolu mouseden daha düşük tepkime süresine sahip olduğunu iddia ediyor. Evet böyle bir şey verebilir bize. Fakat kablosuz mouse kullanmış biri olarak (Logitech G PRO superligt - Endgame Gear XM2we) tepkime süreleri çoğu kablolu farelerden daha düşük fakat arkadaşlar bu sadece anlık için geçerli. Yani PC'nize ne kadar yük binmiş arkada ne kadar çalışan uygulama var hepsi üst üste binip oyuna girince, oyunlarda 2.5-3 ms de daha çok takılıp kısmı zamanlarda 1 ms derecesine düşüyor. Çoğu kişi bunu fark etmez yalnız yüksek rankta FPS oyunları oynayan kişiler bu farkı bariz şekilde görebilir. Yani kast ettiğimiz şey stabilite. Şu an elimde Endgame Gear XM1r mevcut ve arkada program açıkkan oyunda 1 ms de stabil bir şekilde çalışıyor ve nadir geçişlerde 1.5 ms e kadar yükseliyor. Yani burada kablolu mouse arayüzde masaüstünde 0.5-1 ms derecelerine gerisele bile uzun vadede bize ortalama verdiği ms oranı 2-2.5 ms tir bu da stabiliteye zarar verir. Bir şey stabil olmazsa oyuncu dezavatajlı olur. Yani kısaca özetleyecek olursak arkadaşlar, 2020'li yıllarda bile kablo her zaman tepki süresi - stabilite için seçilecek en iyi şeydir. Tek dezavantajı kablonun sürtünme ağırlığı. Evet bu bir dezavantaj fakat kimse annesinin karnında kablosuz mouse ile doğmadı. Günümüzde çoğu forumlarda kablosuz fareleri o kadar çok abartıyorlar o kadar iyi şekilde pazarlıyorlar ki, sanki kablo olunca 30 yaptığımız frag 20'ye düşecekmiş gibi konuşuyorlar. Son olarak kablodan feraget etmek için üst düzey kablolu fareleri bırakıp 3 katı fiyat ödeyip hem stabiliteyi terkedip üzerine USB bunlde satın alıp yetmezmiş gibi pil sorunlarıyla karşılacaksınız. Pilin bir ömrü vardır arkadaşlar. Kablolu fareyi ömür boyu kullanabilirsiniz (switchleri kaliteliyse) fakat 3 katı fiyat vereceğiniz farelerin elbet bir gün pillerinin ömrü bitecek. Fikirlerinizi bekliyorum güzel bir fikir alışverişi olup insanlara en doğruyu tercih etmesini sağlamasını umuyorum bu konunun. Şimdiden fikirleriniz için teşekkür ederim. Farelerin tepkime süreleri listesini (tıklama bazında) linkini aşağıya bırakıyorum

Link: Our Mouse Control Tests: Click Latency

Dosya Ekleri

• wired.jpg
    wired.jpg
    33,6 KB · Görüntüleme: 53
Yıllardır Knight Online oynarım. Arada bıraktığım yıllar oldu. Ne zaman oyunu PC'me yükleyip geri dönsem kablolu mouse bağlarım bilgisayara. Kablosuz mouse bana yapmacık geliyor oyunlarda. Havada duruyor gibi.

Yıllardır Knight Online oynarım. Arada bıraktığım yıllar oldu. Ne zaman oyunu PC'me yükleyip geri dönsem kablolu mouse bağlarım bilgisayara. Kablosuz mouse bana yapmacık geliyor oyunlarda. Havada duruyor gibi.
input delayları mevcut çünkü. Kablosuz her ürün en kalitelisi olsa bile %100 performans vermez. Çünkü çevresinde kablosuz kullanılan birsürü cihazlar mevcuttur. Kablo sürtünmesinden kurtulup özgür hissedecez diye insanlar oyunlarda 3.5-4 ms lere var değerlere ulaşıyor. Bu da gerçekten çok rahatsız edici bir değer. Özellike Valorant-Cs-Apex tarzı oyunlarda sıkıntı yaratıyor.

Buna şöyle örnek verebilirim. Oyunlarda VSYNC açıp girdiğin zaman mousenin sanki zeytinyağı üzerinde ağır ağır hareket etmesi gibi hissettirir ya. Kablosuzlar bana o hissi veriyor.

Razer DeathAdder V3 Pro kullanıyorum kablosuz olarak. 8K Hz polling ratede kullanıyorum. Bir fareye bu kadar para verdiğim için değil. Yıllarca hepiniz gibi kablosuz kullandım birçok mouse elimden geçti. Kasmasına bir şey diyemeyeceğim, ben sistemime güveniyorum kasma-etme problemi hiç yaşatmadı hiçbir oyunda. Ms ise yine diyeceğim, o kadar para verdiğim için değil sanki fareyi daha hareket ettirmeden imleci istediğim yere götürüyor. Bu hissiyatı klavyemi ilk aldığımda yaşamıştım klavyem de 8KHz 0.1ms. Demem o ki, kabloları gömmüyorum, ama kablo fazlalığından kurtulmak istiyorsanız yeni model bir kablosuz klavye sizi hiçbir oyunda üzmez, pil olarak da üzmez. Kendi fikrimdir.

Razer DeathAdder V3 Pro kullanıyorum kablosuz olarak. 8K Hz polling ratede kullanıyorum. Bir fareye bu kadar para verdiğim için değil. Yıllarca hepiniz gibi kablosuz kullandım birçok mouse elimden geçti. Kasmasına bir şey diyemeyeceğim, ben sistemime güveniyorum kasma-etme problemi hiç yaşatmadı hiçbir oyunda. Ms ise yine diyeceğim, o kadar para verdiğim için değil sanki fareyi daha hareket ettirmeden imleci istediğim yere götürüyor. Bu hissiyatı klavyemi ilk aldığımda yaşamıştım klavyem de 8KHz 0.1ms. Demem o ki, kabloları gömmüyorum, ama kablo fazlalığından kurtulmak istiyorsanız yeni model bir kablosuz klavye sizi hiçbir oyunda üzmez, pil olarak da üzmez. Kendi fikrimdir.
Öncelikle saygı duyuyorum hocam fikrine. Zaten sistemin kusursuz ise Ve işlemci kuvvetin çok yüksek ise kablosuz mouseların stabilitesini arttırırsın. Fakat aynı ürünün kablolu versiyonunu deneyenler , kablosuza tercih ediyorlar. Tabi fikir-tercih meselesidir bilemem. Ama 8khz kablolu bir mouse deneyip karşılaştırıp fikrinizi almayı merak ederim.

Şunu söylemeyi unutmuşum. Klavyenin işleyişi ve mouse işleşiyi çok farklıdır. Mouseda sensör vardır ve sensörün hareket algısına göre gecikme tepkisi verir. Fakat tıklama gecikmesi çoğu kablolu-kablosuz ürünlerde birbirlerine çok yakındır. Tıklama gecikmesi üzmez kablosuz ürünlerde. Ama mouse gibi sensör gerektiren şeylerde Kablolu bana göre bir tık önde geliyor. Ve bariz farkı hissedebiliyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı