Kablosuz elektrik ağı

Katılım
7 Şubat 2017
Mesajlar
3.016
Makaleler
4
Çözümler
64
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
müh.
ops.jpg


Nikola Tesla'nın inşa ettirdiği ama tamamlanamayan kablosuz elektrik iletim kulesi.

20. yüzyılın başlarında nikola Tesla "dünya kablosuz sistemi" adını verdiği kablosuz elektrik ağı projesini tanıtmıştı. Tesla, kablosuz elektrik iletiminin geniş ölçekte mümkün olduğunu düşünüyordu. Projesi ilgi çekse de yeterli destek göremeyince rafa kaldırıldı. Bugün kablosuz şarj cihazları hayatımızın bir parçası olsa da hala Tesla'nın hedeflediği ölçekte kablosuz elektrik şebekeleri kurulamadı.

Yeni Zelanda'lı emrod firması uzun mesafede kablosuz elektrik transferini mümkün kılan bir sistem geliştirdi. Yeni Zelanda'nın büyük enerji şirketlerinden Powerco'nun desteklediği proje önümüzdeki aylarda saha testlerine başlayacak. Tasarlanan sistemde, enerji kaynağından çıkan elektrik, mikrodalga enerjisine dönüştürülerek koni şeklinde bir anten aracılığıyla belirli bir hedefe doğru gönderiliyor. Aradaki aktarıcı istasyonların da yardımıyla alıcıya kadar ulaşan mikrodalga yayını tekrardan elektriğe dönüştürülüyor. Sistemin tehlike oluşturmaması adına M.2 başına 1 KW yoğunlukta aktarım yapılması hedefleniyor. Bununla birlikte, aktarım sırasında lazer ışınlarıyla nesne tanımlama da yapılması planlanıyor. Böylece aktarım hattında kuş gibi canlı ve/veya hareketli bir engel tespit edildiği anda aktarım durdurulup engel ortadan kalkınca yeniden başlıyor.

Mikrodalgayla enerji aktarımı uzun yıllardır bilinen bir yöntem olsa da kayıp kaçak oranı yüksek olduğu için tercih edilmiyordu. Ancak emrod yeni geliştirdiği materyallerle çok daha verimli bir sistem kurabilmiş. Şu an için verimlilik oranının % 70 civarında olduğu belirtiliyor. Kablolu iletime göre % 70 düşük bir oran olsa da felaket durumlarında veya kablo hattı çekmenin zor olduğu bazı alanlarda kullanmak için kabul edilebilir bir değer. Zaten firma da bu tür kullanım alanlarını hedefliyor.

Öte yandan projeye şüpheyle yaklaşanlar da var. Gerçek hayatta projenin çok daha verimsiz olacağı ve bu yoğunluktaki bir enerji aktarımının sağlığa zararlı olabileceği endişesi dile getiriliyor. Deneme sürecinin sonunda bu soruların cevaplanması bekleniyor. Projenin kısa zamanda kablolu elektrik hatlarının yerini alması gerçekçi görünmese de heyecan verici olduğunu söyleyebiliriz.

http://bit.ly/kablosuz-elektrik

Alıntıdır: Bilim ve teknik dergisi, Ekim 2020, tekno-yaşam, kablosuz elektrik ağı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yolda giderken elektrik çarpmasın da sıkıntı yok. Ayrıca engel tespitinde elektrik kesmesi yerine engeli zarar vermeden uzaklaştırsaymış iyi olabilirmiş ama buna şükür, belki ileride bu fikrimi de uygularlar.
 

Geri
Yukarı