Kablosuz enerji aktarımı

Kablosuz bir şekilde elektrik enerjisi aktarım teknolojisi hakkında neler biliyorsunuz? Bence bu teknoloji sınırsız enerji için ilk anahtar icat olabilir. Ancak uzun mesafelerde pratik, sorunsuz ve kayıpsız ya da az kayıplı bir şekilde aktarım söz konusu olmalı. Sınırsız enerji için anahtar dedim çünkü: Halihazırda kullanılan güneş panelleri yeteri miktarda enerji üretemiyor. Ancak güneşe yakın bir yörüngeye güneş panelleri yerleştirilirse ve panel sayısı yeteri miktarda olursa tüm dünyaya yetecek miktarda sınırsız enerji üretilebilir. Bu enerjiyi de dünyaya kablosuz bir şekilde aktarmak mümkün olursa enerji sorunu tamamen çözülebilir. Sizce böyle bir fikir ne kadar iş görür? Bu benim aklıma Dyson Küresi hakkında okuduklarımdan sonra geldi. Gerçi okuduklarım arasında kablosuz enerji aktarımı hakkında hiçbir şey geçmiyor ancak onu referans alarak düşündüm ki madem böyle bir küreyi inşa etmek için dünyadaki tüm madenler bile yetersiz kalıyor, o halde güneşin etrafına bunun en azından %1'i bile yapılabilirse ve bu enerji dünyaya pratik bir şekilde aktarılabilirse, akabinde enerji sorunu kalmayacağı için insanlık teknolojiyi çok daha hızlı bir şekilde geliştirebilirdi.
Bobin ile manyetik olarak aktarılabiliyor. Ancak kullanımı insan sağlığı açısından uygun değil.
 
Lazerler kullanilarak yapilabildigini biliyorum cok uzak mesafeler icin. Hatta dunyadan "lazer tutarak" itme kuvveti ureten roketler tasarlamak icin ugrasan bir ekip oldugunu biliyorum. Sonucta dunyadaki tum volkanik, atmosferik aktivitenin enerj kaynagi gunes, milyonlarca km uzaktan bunu sagliyor. Enerji transferi icin kabloya gerek yok fakat problem efektif ve kesintisiz sekilde bunu yapmak oldugu zaman problem olusuyor. Muhtemelen insan sagligi icin de bir suru yan etkisi vardir. Acikcasi kablosuz telefon sarj teknolojisi gibi son donemde gelisen seylerin arkasindaki fizik kurallarini ben de bilmiyorum, okuyup ogrenmek gerek.
 
Temassız, kablosuz olarak enerji (ısı) iletimi indüksiyonlu ocaklarda direk bir temasla, bu mevcut ısı geçişi ısı iletimiyle olmadan sadece elektrik akımlarının elektromanyetik yoldan kuplajıyla, metal tencerelerde girdap akımları (faucault-eddy current) oluşturulup, oluşturulan bu indirekt ısıtmayla (elektrik önce Tesla bobinindeki gibi metallerde karşı indüksiyon oluşturacak şekilde çok yakından veriliyor ve bu tencereyle alınıp ısıya dönüşüyor, mikrodalga fırında da su içeren yiyecekler fırın içindeki mikrodalgalı enerji dalgalarıyla ısıtılıp pişiriliyor) gerçekleşi,yor. Kablosuz şarjda bu uzaklık biraz daha fazla oluyor, indüksiyonlu ısıtmalı ocaklarından tek farkı budur. İndüksiyonla metallerde (örneğin dişlilerin, diş dış yüzeylerinin mukavemetinin, çok olan zor çalışma şartlarında, içleri (nüveleri) yumuşak kalıp artırılması amacıyla) bu tür uygulamayla olan yüzey sertleştirme işleminde ayni prensiple, bu metallere temas etmeden belirli uzaklıklardan indüksiyon akımlarıyla sertleştirilmesi yine geçerlidir.

Çok yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalar (Bir Tesla bobinin yaydığı dalgalar bu tür dalgalardır) çok yakınlarında kuvvetli (Tesla showunda yüksek frekanslı aımların çarpmadan kuvvetli indüksiyonla elinde tuttuğu ampulün yanabilmesini tüm dünyaya göstermişti) çok uzaklarda ise daha zayıf indüksiyon etkisini metallerde, uçları kapalı olan elektrik devrelerinde, bobinlerinde, antenlerde, vb. oluşturuyor. Tüm bunların çalışma prensipleri, Nikola Tesla'nın daha o yıllarda bulduğu elektrik temellerine dayanıyor. Tam 100 yıl ötesinin (geleceğin) bilim adamı olabilmek bu olsa gerek. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Güncelleme:

Yazdıklarıma benzer bir olayın gerçekleşebileceğine dair açıklama yapıldığı okudum.


Özellikle yazının son kısmındaki ifadeler dikkatimi çekti: "Uzayın zorluklarına dayanabilecek üniteler yapmak, uzaydaki güneş tarlaları için bir dizi zorluktan sadece biri. Örneğin enerjiyi bize geri getirmenin de bir yolu olmalı, bununla birlikte, bu yaz araştırmacılar mikrodalgalar kullanarak Dünya'ya güç ışınlamayı başardı."

En önemlisi de enerjiyi kablosuz şekilde aktarmaktı zaten. Bu gelişirse enerji sorunu kökten çözülebilecek.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı