Kaçak Akım Rölesi İkide Bir Atıyor

xLord_07

Kilopat
Katılım
20 Mayıs 2016
Mesajlar
219
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Evde yeni kiracıyız henüz 1 ay olmadı. Eski oturan kiracı zamanında da sürekli atıyormuş kaçak akım rölesi ve buzdolaplarını bozmuş.

Mutfakta buzdolabının takılı olduğu elektrik prizinden sebep atıyordu ilk başta buzdolabı arkasındaki su haznesini temizledim içini iyice kuruladım su haznesinde delik vs. De yok aynı prize uzaktan taktığımda kaçak akım rölesi atmıyor; ama buzdolabını yaklaştırıp taktığımda pat diye atıyor. Aynı prize fön makinesi takıp son ayarda çalıştırdığımda sigorta vs. Atmıyor. Buzdolabını çalıştıramama sorunu mutfaktaki bir diğer prize takarak çözdük ondan sebep atmıyor kaçak akım rölesi artık. Buzdolabı yeni 2-3 yıllık. Prizin içerisine baktım kablolar takılı sıkıştırdım da iyice.

Şu an haftada 3-4 defa atıyor neden olduğu belli değil.
*** Yüksek gerilimde aşırı elektrik kullanımında ( buzdolabı + çamaşır makinesi+ şohben 3 numarada + klima son ayarda + TV çalışmasında ) kaçak akım rölesi atmıyor.
*** Mesela bugün gecenin bir yarısında sadece sadece buzdolabı düşük veya orta ayarda çalışırken mağlum kış mevsimi, ansızın tak diye atmış kaçak akım rölesi, sabah yine atmış. Balkondaki prizlere baktım kuru içleri yağmurdan ıslanmamış.
@ue666
Daire içi elektrik panosu:

WhatsApp Image 2021-12-19 at 10.35.23.jpeg
 
Merhaba. Hocam; bir kaçak akım rölesinin, otomatlardan kısa devre/aşırı yükte ani/gecikmeli atabilmesinden farklı olarak çok fazla atabilme nedeni vardır; 1- Faz-nötr ile toprak teması 2- Faz ve nötr kısa devredeyken otomatla birlikte toroid iç dengesi bozulduğundan atabilmesi 3- Kablo ekleri gibi ek yerlerinde ıslaklık, neme açık prizlerde ıslaklık, aşırı nem, vb. olması 4- Priz-fiş bağlantılarındaki muhtemel bağlantı gevşeklikleri 5- Çok eskimeyle İç yapısında yapısal sıkıntıların oluşabilmesidir.

Buzdolabının uzun uzatmalı prizle atmamasının kısa mesafeli kendi priziyle mutfaktaki bu ilk prizle atmasının tek nedeni 4. maddedeki topraklı priz-topraklı fiş bağlantısında bir cızırtı oluşmadan daha sağlıklı elektrik akımının buzdolabına iletilmesidir, atmamasının tek nedeni budur.

Evin çeşitli noktalarında kaçak akım rölesinin atma nedeni bilinmiyorsa elektrikçilerle de uygulanan bir uygulama; önce panoda aydınlatma, topraklı/topraksız prizlerin bağlı olduğu otomatları oda bazında ayrılmışsa (WC, banyo, mutfak, vb.) o kategoride hepsini indirdikten sonra kontrol edip tek tek hepsini sırayla tekrar yukarıya kaldırmaktır. Bu genel aramadan bir sonuç alınamazsa topraklı/topraksız prizlere bağlı olan tüm cihazlar sökülüp tek tek takılırken, örneğin elektrikli, LPG'li ankastre bir fırının arkasındaki topraklı prize, kendi topraklı fişi takıldığında bir cızırtı sesi geliyorsa kaçak akım rölesinin atma nedeni budur. Bu şartta kaçak akım rölesinin atmaması için priz iç bağlantısını açarak içten priz iç iletkenlerini sıkıştırmak veya gevşek topraklı prizi yenisiyle değiştirmek gerekir,

Son verdiğim örnekteki ankastre fırın arkasındaki sıkıntılı priz-fiş bağlantısını bir elektrikçiyle üstteki yönergelerden sonra evde fırını öne çekip fişini prize taktıktan sonra tesadüfen çıkan cızırtı sesini o anda dinleyerek isabetli olarak atma nedenini bulmuştuk. Bulamasak kaçak akım rölesinin 20 senelik eskiliğine inanarak yenisiyle değiştirme yolunu bile düşünüyorduk, elektrikçi olan komşumla. Ama kaçak akım rölesi de içten sıkıntılı olmuşsa sıkıntısı kronik ise bu durumda elbette ki sebepsiz atabilir, ancak atma gerekçesinin rölenin kendisinden kaynaklı olduğunu uzun araştırma ve takiple tam olarak ortaya çıkarıp en son bir çare olarak kaçak akım rölesinin yenisini satın almayı düşünmelisiniz. Bu konuda yeterli olacak ön araştırma ve takip şarttır.

Örneğin dış bağlantılarla değil sadece kullanılan çamaşır, bulaşık, fırın, vb. alıcının kendisi atma nedenli olarak uzun araştırmalarla tespit edilmişse açılıp içine bakılarak eskimiş, izolasyonu bozulmuş kabloların nem, toz, yağ, vb. şartlarla topraklanmış olan metal dış gövdesine kısmen bir temasının olup olmadığı, vb. toprak hattına faz, nötr bağlantılarından olası kaçaklar olup olmadığı araştırılmalıdır. Çok eskiyen ev makinalarında bu tür iç sıkıntılarla o cihaz, makinenin kendisi kaçak akım rölesini direk olarak attırabilmiş oluyor.

Eğer kaçak akım rölesinin asıl atma nedeni buzdolabının kendisi tespit edilirse, diğer makinalar için yapılan üstteki bu araştırma buzdolabı EVAP (arka kompresör motoru) ve tüm ara bağlantıları/metal gövde teması/kısmen gövde teması, şebeke topraklı priz- kablo-klemens girişinden itibaren geçerlidir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
***Arçelik buzdolabı servisi görevlileri geldiler. Buzdolabı takıldığı anda içerisinde yer alan (zaman zaman çalışan aksanlar da dahil) tamamı çalışır buzdolabında sorun olup olmadığını kontrol edermiş. Buzdolabında proplem var ise prize taktığım anda kaçak akım rölesinin atması gerekiyormuş.

***Ayrıca ek olarak buzdolabında bir proplem olduğunda sadece kaçak akım rölesi değil ayrıca ilgili priz ile bağlantılı sigortanın da atması gerekiyormuş. Bende sadece kaçak akım rölesi (KAR) atıyor.

Buzdolabımda proplem yokmuş; elektrik tesisatında sorun olduğunu söylediler.
 
Merhaba. Evet, kaçak akım rölesinin bu bilinmeyen atma nedeninde mutlaka bir elektrikçiyle birlikte ev iç tesisatında bir araştırmayı yapmak daha doğrusu olurdu, ayni başlıkla sorduğunuz sorunuza zaten başka bir elektrik, otomasyon forumunda elektrikçi yardımlı teknik destek şeklinde bir cevabı tavsiye edip size verebilmiştim. Siz bu konuda genel bir araştırmayı yapan elektrikçi yerine buzdolabı servisiyle bu ilk araştırmaya başlamışsınız. Atma nedeni gözle görülen belirli bir yerde olamadığı için pek çok açıdan bir elektrikçiyle birlikte bu araştırmalar mutlaka yapılmalı, bu araştırmalar sonunda muhtemel olarak kaçak akım rölesinin kendisi bu atmadan direk sorumlu çıkabilir. Kolay gelsin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı