Kaliteli çoklayıcı önerisi

İ was

Centipat
Selamunaleyküm.
Şu anda 5M 3'lü uzatma kullanıyorum, bilgisayar çalışıyorken vantilatör bağlayınca bazen ekran kısa süreliğine gidip geliyor. UFO gibi hava ısıtıcıda da aynı durum olabiliyor. Küçük bir buzdolabını da bu prizin 4 ya da 5lisini alıp takmayı düşünüyordum ancak bu durumdan dolayı sağlıklı olmasından emin olamadım. Direkt prize 2'li çoklayıcı alsam, tekli uzatmayla bir tanesini sadece dolaba ayırsam, birini de 5mlik uzatma için kullansam (bilgasayar ve vantilatör vs. çalıştırılacak) sağlıklı olur mu? AVM'den 2'li çoklayıcı almıştım ama daha kaliteli bir şey alabilirim. Bu konuda tavsiyeleriniz nedir? @MekatronikciAbi

@turko35408
@Yeni Teknik Sembol
@Emrecngz @68613 @N0rvecli @furkan3318 @BlackJackS @armas @Marix

Son düzenleme:

Merhaba. A. selam hocam. Bu sorunun cevabını kendiniz bu yazı içinden zaten vermişsiniz. İster çoklayıcıyla çoğaltılarak veya çoklu uzatmalı prizlerle buzdolabı, vantilatör, UFO, vb. ayni anda bağlı olarak çalışırlarken içlerinde elektriksel darbeler (EMI) üreten bu tüketicileri PC bağlantısıyla ayni hatta kullanmak çok sakıncalıdır. Farklı prizlerde buzdolabı, UFO, vantilatörü, vb. birbirlerinden mutlaka bağımsız olarak kullanmaya çalışın. Aksi durumlarda PC monitörü veya kasasında EMI'lerden dolayı istenmeyen ani kesilmeler (re-start) ayni hatta oluşan elektronik parazitler nedeniyle kaçınılmaz olacaktır.

İkili çoklayıcılar içlerinden eğer gereğinden çok fazla akım (amper değerinde) çekildiklerinde ev prizlerine bağlıysa bu prizlerde, uzatmalı prizlerin gözlerinde ise orada oluşan aşırı ısınmalarla istemeyen malzeme yanmalarına neden oluşturabiliyor. Kısacası bunlar çekilen gereğinden fazla akımlarda çok sağlıklı değiller. Bizim forumumuzda bu konuda kötü deneyimleri yaşayanlar bunları yazarak belirtmişlerdi.

Kalite konusunda ise sadece Schneider Electric veya APC markalı ürünleri (üst linkteki gibi) tercih edebilirsiniz. Kolay gelsin.

Öncelikle çok sağ olun. Şöyle ki bilgasayarı, vantilatörü ve dolabı çalıştırmak zorundayım. Ve sadece 1 priz var. Anladığım kadarıyla EMI'ler biraz sorun oluşturabiliyor. Bundan kaçınmam mümkün değil mi? Dolabı belki ayrı prize takabilirim, sadece modemin olduğu prize çoklayıcıyla taksam sorun olur mu? Bunun dışında bilgasayarı 3lüye takıyorum, vantilatörü de bu üçlüye takıyordum fakat en fazla alabileceğim önlem prizdeki çoklayıcıya uzatma kablosu takıp vantilatörü tek takmak olabilir. Ama bu şekilde de yine bilgasayar ve vantilatör yine aynı prize bağlı oluyor. Sadece aynı uzatmada olmuyorlar. Ya da modemin takılı olduğu prize çoklayıcı takıp ona da uzatma takıp dolap ve vantilatör çalıştırabilirim. Dolap küçük bir model bu arada. DB100 Modeli. Uzatma kablosu yaklaşık 10mt olacak. Bu koşullarda bir şey değişir mi? Ne yapılabilir en iyi şekilde?

Selamunaleyküm.
Şu anda 5M 3'lü uzatma kullanıyorum, bilgisayar çalışıyorken vantilatör bağlayınca bazen ekran kısa süreliğine gidip geliyor. UFO gibi hava ısıtıcıda da aynı durum olabiliyor. Küçük bir buzdolabını da bu prizin 4 ya da 5lisini alıp takmayı düşünüyordum ancak bu durumdan dolayı sağlıklı olmasından emin olamadım. Direkt prize 2'li çoklayıcı alsam, tekli uzatmayla bir tanesini sadece dolaba ayırsam, birini de 5mlik uzatma için kullansam (bilgasayar ve vantilatör vs. çalıştırılacak) sağlıklı olur mu? AVM'den 2'li çoklayıcı almıştım ama daha kaliteli bir şey alabilirim. Bu konuda tavsiyeleriniz nedir? @MekatronikciAbi

@turko35408
@Yeni Teknik Sembol
@Emrecngz @68613 @N0rvecli @furkan3318 @BlackJackS @armas @Marix

Bilgisayar ile diğer cihazların arasına UPS girilebilir, bu şekilde sistem akım sorunlarından izole çalıştırılabilir.

@Yeni Teknik Sembol @Marix
Cihazların yerinde değişiklik yaparsam prize daha yakın bir konuma koyabiliyorum. Bilgasayarın kablosu birden çok olduğu için ya prize çoklayıcı ya uzatma kablosu almam elzem yine.

Fakat dolap için almam gereken uzatma kablosu 10 metrenin altına düşer. 5m rahatlıkla yetecektir. Belki 3m de yetebilir ölçmem gerekiyor. Böylece bu uzatmaya da dolap ve vantilatör takabilirim. Burada sorun ise şu, olabildiğince bağımsızlaştırmaya çalışıyorum fakat yeterli priz yok. 2 priz var, en yakın olana bilgasayarı çoklayıcı ile taksam, diğer prizden 3-5mlik uzatma ile dolap ve vantilatör çalıştırsam sorun olur mu? Üstte atılan linkteki 1.8 metre, 5 metre de üretmiyorlarmış sanırım. Viko markasının ürünleri var. Bu söylediğim şartlarda sorun olur mu? Ona göre uzatma ve çoklayıcı önerir misiniz. Kaliteli olması önceliğim. Bilgasayar bağımsız, dolap ve vantilatör aynı prizde olmuş oluyor böylece. Dolap dediğim gibi küçük modeli DB100.

@Yeni Teknik Sembol @Marix
Cihazların yerinde değişiklik yaparsam prize daha yakın bir konuma koyabiliyorum. Bilgasayarın kablosu birden çok olduğu için ya prize çoklayıcı ya uzatma kablosu almam elzem yine.

Fakat dolap için almam gereken uzatma kablosu 10 metrenin altına düşer. 5M rahatlıkla yetecektir. Belki 3M de yetebilir ölçmem gerekiyor. Böylece bu uzatmaya da dolap ve vantilatör takabilirim. Burada sorun ise şu, olabildiğince bağımsızlaştırmaya çalışıyorum fakat yeterli priz yok. 2 priz var, en yakın olana bilgasayarı çoklayıcı ile taksam, diğer prizden 3-5mlik uzatma ile dolap ve vantilatör çalıştırsam sorun olur mu? Üstte atılan linkteki 1.8 metre, 5 metre de üretmiyorlarmış sanırım. Viko markasının ürünleri var. Bu söylediğim şartlarda sorun olur mu? Ona göre uzatma ve çoklayıcı önerir misiniz? Kaliteli olması önceliğim. Bilgasayar bağımsız, dolap ve vantilatör aynı prizde olmuş oluyor böylece. Dolap dediğim gibi küçük modeli dB100.

https://www.hepsiburada.com/viko-mu...-2-m-grup-priz-cocuk-korumali-pm-HB00001B02HE dolap + vantilatör için:

https://www.hepsiburada.com/viko-mu...-2-m-grup-priz-cocuk-korumali-pm-HB00001B02HE dolap + vantilatör için:

3 metreden aşağısı biraz kısa kalabilir. Şu anda elimde bir tane 5mlik uzatma var ama avmden aldım. Asel olması lazım markası, daha iyisini almak istiyorum kalitesi artacaksa. Bilgasayar prize yakın olacağı için çoklu grup priz yeterli olur diye düşündüm. Diğer prizden odama da en az 3 metrelik uzatmanın yeterli olacağını düşünüyorum. 5m olursa çok daha rahat olur.

Hocam, şimdi dolap ve vantilatör ayni uzatmalı prizlerde, modem, PC, monitör, PC ses sistemi vb. yine ayni uzatmalı prizlerde sıkıntısız yer alabilir, bu durumda bağlantılar birbirlerinden uzak ve bağımsız olduklarından EMI ile ilgili hiç bir sorun oluşamaz. Ama diğer seçeneklerde ise siz kendiniz de deneyerek gördüğünüz gibi buzdolabı ve vantilatörle PC, modem, monitör, vb. ayni prizlerde doğrudan EMI etkileşimleriyle olumsuzluklara mutlaka neden olacaklardır. Ev içindeki elektrik beslemesini farklı özellikteki bu elektrikli cihazlar için bu şekilde ayarlamaya çalışın. Kolay gelsin.

Hocam, şimdi dolap ve vantilatör ayni uzatmalı prizlerde, modem, PC, monitör, PC ses sistemi vb. yine ayni uzatmalı prizlerde sıkıntısız yer alabilir, bu durumda bağlantılar birbirlerinden uzak ve bağımsız olduklarından EMI ile ilgili hiç bir sorun oluşamaz. Ama diğer seçeneklerde ise siz kendiniz de deneyerek gördüğünüz gibi buzdolabı ve vantilatörle PC, modem, monitör, vb. ayni prizlerde doğrudan EMI etkileşimleriyle olumsuzluklara mutlaka neden olacaklardır. Ev içindeki elektrik beslemesini farklı özellikteki bu elektrikli cihazlar için bu şekilde ayarlamaya çalışın. Kolay gelsin.
Peki benim şu anda bir uzatma kablom var asel markalı avmden aldığım için özelliklerini bilmiyorum, cihazları sağlama almak için yeni uzatma kablosu almayı düşünüyorum. Priz çoklayıcım bir tane var 2li fakat o da avmden onu da yenilemeyi düşünüyorum. Bana en az 3 metre uzatma ve ben az 3lü priz çoklayıcı önerir misiniz? Direkt prize çoklayıcı takacağım uzatma kablosu olmadan kullanacağım cihaz fark ediyorsa onu da yazabilirsiniz isterseniz.

Bu arada artı olarak size şunu sorabilir miyim, bir prize çoğaltıcı takılıp, bu çoğaltıcılara da 2-3 tane uzatma takılsa ve uzatmalar da tamamen dolu karışık (bilgasayar, vantilatör, süpürge vs.) kullanılsa bunda bahsettiğiniz sakıncalı durum yine oluyor mu? EMI ve erimekten vs bahsediyorum. Eğer oluyorsa bu uzun süreli kullanımdan sonra mı olur, kısa sürede mi? Gereğinden fazla akım çekilmesi için ne olması gerekir?

Mesajı düzenleyemiyorum, üstteki saydığım çoğaltıcı ve dolu uzatma kabloları kullanılan sistemde ek olarak sorun çıkar mı?

Bir de tekrar benim baştaki soruma dönerek, bir prize çoklayıcı takıp ona da uzatma kablosu taksam, bir uzatmada bilgasayar diğer uzatmada dolap vantilatör vs. çalıştırsam bu tam olarak bağımsız olmuyor mu? Farklı uzatmalar kullanılmış oluyor ya. Farklı prizlerle çalıştırmakla bunun arasındaki fark nedir? Biraz düzensiz oldu kusura bakmayın.

Son düzenleme:
Estağfurullah. Hocam; ayni prize ayni uzatmayla bağlandıkları için bu açıdan sakıncalı veya riskli çalışabilmiş olurlar. Bu yüzden evdeki farklı prizlerde ve faklı uzatmalarda 1- buzdolabı, vantilatör ayrı 2- PC, modem ve diğer PC aksesuarları mutlaka başka ve birbirlerinden uzak olan prizlerden takılmalı, ayni hat üzerindeki prizlere ayni anda takılmamalı. Çünkü ayni hatta olup dördü birlikte çalışırlarken çok yakın olduklarından EMI risklerini birbirlerine oluşturmamaları açısındandır. Kolay gelsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı