Kalp krizi geçiriyordum

Arkadaşlar bir anda gaza geldim. MSI B450 Tomahawk Max anakartımda, Ryzen 5 3600 işlemcimi stok fan yüzünden 3.60 GHz'de kullanmak koyduğu için overclock isteği geldi. Hadi dedim bir seferlik 4.4/4.5GHz yapıp CPU-Z testi yapayım. 4.4GHz ile voltajı AMD overclock seçeneğini seçince 1.5v veriyordu. Aynı voltajda 4.5GHz yapıp yeniden başlattım. Siyah ekranda kalınca kalp ritmi 120-130 olmaya başladı.

İnsan düşünmeye başlıyor "1.300₺ az önce çöpe mi gitti?" diye. Bir yandan da sırf fazla voltaj verdim diye direkt yanmaz diye düşünüp sakinleşmeye çalışıyorum. Baktım yine görüntü gelmiyor ve CPU Debug ışığı karanlık odada kıpkırmızı yanıyor.
BIOS pilini çıkardım, 20-30 saniye bekleyip taktım görüntü yine gelmedi. Bu sefer 5 dakika falan bekledim taktım, yine gelmedi.

En son JBAT 1'e tornavida değdirdim 10-15 saniye. O güzeller güzeli eski usül "Press F1 to run setup, Press F2 to load default values and continue" yazısı gelince nasıl sevindim. Sadece Hackintosh için gerekli 2 ayarı kapatıp XMP açtım. Daha da bir köşede birikimim olmadığı sürece elimi sürmem :D

Anlık mood;
Eki Görüntüle 482338
Otomatik voltajda R5 2600 işlemciye 4.3GHz vermeyi denemiştim. Acaba kaç V vermiştir 😂

Neyse ki bir şey olmadı, kapat-aç yapınca düzeldi. Şu aralar 3.9GHz 1.15V ile 3.8GHz 1.10V arasında gidip geliyorum 😀
Birkaç ay onu, birkaç ay onu kullanıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de sıvı soğutmayı ilk aldığımda "şimdi dünya rekoru kırma vakti" diğerek R5 2600X'e voltajı 1.480'e çekip, frekansı 4.40'a ayarlamıştım. İlk başlarda her şey çok güzeldi aslında :). 20-30 dakika normal olarak kullandım sonra belli stres testlerini yapayım dedim, sıcaklığın 100'lere ulaşması 1 dakika bile sürmedi :D sonra kendini korumaya mı aldı ne yaptı bilmiyorum aynı şekilde BIOS pilini çıkarmadan düzeltememiştim :D. Şu an ise tamamen OC'suz kullanıyorum kafa rahat.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı