Kapasitesi düşük birden fazla disk kullanmak

Makaleler
3
Yer
Konya veya İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Büyük bir kişisel arşiv yapmak istiyorum. İçinde bir çok dosya, video ve belgeler bulunacak. Ancak başlangıç için pek bir bütçem yok. Aklımda şöyle bir plan var. 160GB gibi kapasitesi düşük birden fazla disk kullanmak. Daha sonra bütçem arttıkça bu disklerin içindeki belgeleri yeni alınmış 2TB ve benzeri kapasitedeki disklere aktarmayı düşünüyorum. Sormak istediğim şey ise şu; Test ederek aldığım, herhangi bir arızası olmayan bir diski doldurdum ve bunu nem, rutubet, güneş ışığı, sallantı, düşme senaryolarından koruyarak muhafaza ettim diyelim. Bu disk durduğu yerde veri kaybı veya arıza yaşayabilir mi? Eğer yaşarsam eski bir disk olduğu için mi yaşarım? Yeni alacağım disklerde böyle bir şey de başıma gelebilir mi?

Veri kaybı değil de arıza olabilir. Arıza dolayısıyla veri kaybı da muhtemel. Şu yazıyı okumanı tavsiye ederim.
Konuyu açtıktan hemen sonra okumuştum. Recep Baltaş da şöyle bir yorumda bulunmuş:
2-3 yıl yattı ise ömrü de o kadar uzamış diyebiliriz. Tabi nemli bir yerde yatmadığını varsayıyorum.
500GB bir HDD'nin 31 Aralık 2018'de sapa sağlam çalışırken 1 Ocak 2019'da çalışmadığına da şahit oldum. Üstelik bilgisayar düzgün kapatılmış, elektrik kesintisi ve sarsıntı gibi bir olay da yaşanmamıştı. Ben de bundan endişe ettiğim için sormak istedim. İçindeki veriler çok önemli olmayacak ama 2-3 disk doldurdukttan sonra hepsini yeni bir diske aktarmadan önce bozulduğunu görmek oldukça üzer beni.

Konuyu açtıktan hemen sonra okumuştum. Recep Baltaş da şöyle bir yorumda bulunmuş:

500GB bir HDD'nin 31 Aralık 2018'de sapa sağlam çalışırken 1 Ocak 2019'da çalışmadığına da şahit oldum. Üstelik bilgisayar düzgün kapatılmış, elektrik kesintisi ve sarsıntı gibi bir olay da yaşanmamıştı. Ben de bundan endişe ettiğim için sormak istedim. İçindeki veriler çok önemli olmayacak ama 2-3 disk doldurdukttan sonra hepsini yeni bir diske aktarmadan önce bozulduğunu görmek oldukça üzer beni.

Benim yaşadığım bir olayı anlatayım. Zamanında bir adet sıfır external HDD almıştım. Yanlış hatırlamıyorsam 2 TB'tı. Bu HDD'nin 150 GB'tını doldurdum işim bitince HDD'yi çıkarttım. Ertesi gün HDD'yi taktığımda çalışmadığını farkettim, diskten ses çıkıyordu. Muhtemelen kafa vurma problemiydi. Aldım garantiye götürdüm, hiç bir şey yapamadılar(ya da yapmak istemediler bilmiyorum açıkçası) ve 10 gün sonra yeni bir sıfır HDD verdiler. Kısaca, dün kullandığın bir disk ertesi gün sorun çıkarabiliyor ve attığın her şey o diskle birlikte gidiyor eğer veri kurtarma merkezine götürmeceksen. Şimdi senin dediğin senaryoya gelirsek, birden fazla hdd kullanmak riskli bir durum olabilir. Birinci diskini doldurursun bir şey olmaz, ikinciyi satın alırsın onu da doldurursun yine bir şey olmaz ama şansına üçüncü de bir şanssızlık olur ve bir sebepten dolayı disk çalışmaz ve attığın verilere ulaşamayabilirsin. Bana kalırsa bir tane 2 ya da 4 TB al ve bunu ana disk olarak kullan, bir adet de backup amaçlı al ve ilk diske attıklarının hepsini ikinciye de at. Şu unutulmamalı ki; yapılan HDD ömür testlerinde neredeyse her zaman örnek sayısı fazla olan HDD markası en fazla hatalı HDD'ye sahip olur ama bu demek değil ki o marka kötü, bakılması gereken bozukluk oranıdır. Yani demeye çalıştığım 1000 adet WD diskin 30 adeti ölüyorsa, 10000 adet başka bir markanın ölen disk sayısı daha fazla olacaktır, çünkü eldeki örnek disk sayısı WD diskin 10 katı kadar daha fazla. Daha anlaşılabilir bir örnek vermek gerekirse, sence sayısal lotonun İstanbul'a mı vurması daha olasıdır yoksa Erzurum'a mı? Elbetteki İstanbul'a çünkü nüfus daha fazla ve alan kişi sayısı daha fazla. Kısaca eğer verilerini bir yerde tutmak istiyorsan ve elinde şu an yeterli nakit yoksa ve az depolama alanına ihtiyacın varsa cloud depolama alanlarına bakmanı tavsiye ederim. Eline para geçene kadar ücretli cloud çözümler senin işini görecektir.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı