Karabük Üniversitesi yazılım bölümü tercih edilir mi?

Hocam Harran-Adıyaman, Düzce-bandırma neresi oluyor mesela? Böyle bir üniversite olduğunu bile bilmiyorum ben. Bunların seviyelerini nereden biliyorsunuz? Adı sanı duyulmamış yerler. Profilinize de baktım sadece üniversiteyle ilgili konularda mesajlarınız var. Yazdıklarınız çok samimi gelmiyor yani bana açık söyleyeyim.

YÖK Atlas diye bir site var, oradan sıralamalar ile bakabilirsiniz. Üniversiteleri örnek olarak verdim, Düzce-Bandırma olarak belirtmemin sebebi İstanbul-Ankara gibi büyükşehirlere yakın olması ve sıralamalarının nispeten daha yüksek olması, Harran-Adıyaman olarak belirttiklerim ise yazılım sektörünün gelişmiş olduğu şehirlere uzak ve daha düşük sıralamalı olması. YÖK Atlas Lisans Tercih Sihirbazı üzerinden geçmiş sıralamalara da bakabiliyorsunuz. Yani rastgele Bursa ve Hakkari şeklinde de belirtebilirdim ancak tercih etmedim, böyle bir durumda "Hakkari'de Bilgisayar Mühendisliği yok ama" vb. şeklinde alakasız bir tartışma konusu açıp konunun dağılmasını istemedim, bu nedenle örneklerimi daha net bir şekilde verdim. Yazdıklarımı samimi bulmayabilirsiniz sorun yok, üniversiteler ve bölümler özellikle de yazılım hakkındaki bölümler hakkında konuşmayı seviyorum. Üniversite dışında da elbette konuştuğum konular var, ancak bu forumu üniversite ve bölüm konuları için tercih ediyorum.

Karabük, İstanbul'a 400, Ankara'ya 200 kilometre. Konum avantajı nasıl olabiliyor onu da anlamadım. Karabük dediğimiz yer zaten öğrencilik hayatı için de güzel bir yer değil. Forumda şahsen hiç görmedim Karabük üniversitesinde okuyup da bundan övgüyle bahseden birini.

Tam açıklayamıyorum sanırım, daha net anlatayım. Şimdi Şırnak'ta okuduğunu düşünelim, bir de Karabük'te. Hangisinde büyükşehirlerde staj araman daha basit olur? Kaldı ki İstanbul'a ve Ankara'ya konum olarak yakın, Marmara bölgesine yakın ve içindeki şehirlerde IT pozisyonlarında staj bulman daha kolay olabilir dedim. Öğrencilik hayatı güzel kabul edilebilecek birkaç üniversite var, herkes de ilk 10k sıralama ile Bilgisayar Mühendisliği yazamayacağına göre ve diğer üniversiteleri tercih edecek adayın da bunun bilincinde olması gerekiyor. Ben de fark ettiyseniz Karabük Üniversitesi muhteşem bir üniversite, kesinlikle okuyun demiyorum. Bu sıralamadaki en iyi tercih diyorum. İsteyen 291k ile Şırnak-Adıyaman vb. üniversiteler de yazabilir veya mezuna da kalabilir.

Şahsen 70K-80K sıralama yapsam, Ankara İstanbul, Kocaeli, İzmir gibi yerlerde bilgisayar veya işte yazılımla ilgili bölümlere gitmek isterim. Karabük'te ne işim var hocam yani aklımın ucuna bile gelmez orayı yazmak. Adı sanı duyulmamış yerlerdeki okullara fazla değer yüklüyorsunuz gibi geldi bana. Orta seviyede ismi olan bir okul bitirmiş öğrenciye, İK ekiplerinin de zaten pozitif ön yargısı olur. Karabük bitince kasiyer olacaksın diye bir şey yok ama yani diğer o bahsettiğim yerlerden çıkan adamların daha yüksek şansı var. Önemli olan diploma sahibi olmak değil ki yani 81 ilde illaki o kağıt parçasını verecek yer bulunur.

70-80k sıralama ile Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği için zaten Ankara'da ve İzmir'de sadece vakıf üniversitelerinde %50 burslu veya ücretli şekilde tercih yapabilirsiniz, devlet üniversitelerinde veya vakıf üniversitelerinde burslu şekilde tercih yapamazsınız. İstanbul'da da bazı vakıf üniversitelerinde burslu şekilde kazanabilirsiniz, ancak Karabük'ten daha iyi bir tercih olur mu emin değilim. Ya da yine iyi bir üniversite istiyorsanız bu sıralamalar ile %50 burslu veya ücretli şekilde tercih yapmanız gerekiyor. Her yazılım okumak isteyen adayın da vakıf üniversitesinde ücretli şekilde okuyabilecek ekonomisi olmayabilir. Tekrar diyorum, öğrenciler keyfine ODTÜ geldiği halde Karabük yazmıyor, Karabük geldiği için Karabük tercih ediyor.

Kocaeli yazacak aday zaten arkasına Sakarya-Bolu-Düzce-Karabük şeklinde sıralıyor. Siz gerçekten bir IK sorumlusunun gözünde özellikle de yazılım sektöründe Kocaeli diploması ile Karabük diploması arasında "büyük" bir fark olduğunu düşünüyor musunuz? Otomotiv sektöründe fark yaratabilir, ancak emin olun yazılım sektöründe çoğu IK benzer kabul eder. Ankara-İstanbul gibi illerde İngilizce okumadıktan sonra ve ismi söylenince akılda hemen canlanan üniversitelerden birini okumadıktan sonra fark yaratan bir durum olmuyor.

Üstte de dediğini açıkladım aslında, elbette iyi üniversiteden çıkanlar büyük kurumsal Fintech şirketlerde, savunma sanayide, büyük e-ticaret sitelerinde şansı çok daha yüksek, aksini iddia etmiyorum. Ancak yazılım sektörü de 6-7 şirketten ibaret bir sektör değil, Karabük Bilgisayar Mühendisliği mezunu olan yazılımcı da güzel şirketlerde çalışabiliyor. Zaten sektörde 5-6 yıl tecrübeye ulaştıktan sonra Senior bir Developer için nereden mezun olduğunuz çoğu işveren için pek önem arz etmiyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı