Karabük Üniversitesi yazılım bölümü tercih edilir mi?

Yazılım Mühendisliği bölümü yeni açıldı, ancak bilgisayar Mühendisliği bölümü yıllardır var. İki bölüm mezunları da aynı pozisyonlarda çalıştığı için ayrı olarak değerlendirmedim. Ayrıca mühendislik bölümleri arasında zaten en yüksek puanlı mühendislikler bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği'dir, bu hangi üniversiteye bakarsanız bu şekildedir.

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği gibi bölümlerin 100-150 bin arasında kapattığı tüm üniversitelerde Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği gibi mühendislikler ya 300 bin sıralamaya yakın kapatır hatta çoğu zaman dolmaz. Ancak mühendislik fakültesindeki her bölümün iş imkanı ayrıdır, Makine ve Elektrik-Elektronik gibi mühendislikleri zaten büyükşehirler dışında tercih etmek mantıklı değil, ancak yazılım sektörü iş imkanı sayesinde daha fazla üniversitede tercih edilebilir. Bu yüzden bilgisayar ve Yazılım gibi mühendisliklerin diğer mühendisliklere kıyasla puanları genel olarak daha yüksek.

Dediğim gibi ben şu anda bu üniversiteyi bu sıralamalar ile yazmayı şu anda fırsat olarak görüyorum, ilerleyen senelerde çok daha yüksek puan ile kapatacaktır. 98 binden 291 bine düşme sebebi tamamen hakkındaki olumsuz haberlerden ötürü. Başka bir durum ile açıklanamaz zaten bu denli bir sıralama farkı.

Hocam cidden ülkede artık diploma üstünde yazan okulun adı iş yapıyor. İK ekibi daha bilindik üniversitelerde okuyan kişilere mülakata çağırırken bile öncelik verecektir diye düşünüyorum. İsmi daha çok duyulmuş okullar varken Karabük nedir?

Üniversite adı fark etmeksizin alt sınırın 8 bin sıralama üstündeki bir mühendislik bölümü tercih edilmez. Mühendislik çeşidi fark etmiyor. Kötü, kötüdür.

Ben yazılım mühendisiyim, öyle 8k sıralamalı bir üniversiteden de mezun olmadım. Elbette tercih edilebilir, sektöre girdikten sonra özellikle tecrübeliyseniz kimsenin önceliği kaç bin sıralama yaptığınız olmuyor. Ayrıca ilk 8k sıralamalı bir üniversitenin Bilgisayar Mühendisliği mezunu iseniz zaten muhtemelen referanslarınız sayesinde ya yurtdışında ya da ülkemizdeki en büyük kurumsal şirketlerde işe başlarsınız. Ancak yazılım sektörü sadece ilk 8k sıralamalı üniversitelerden mezunları istihdam edebilecek kadar küçük bir sektör değil, sektörde emin olun anadoludaki üniversitelerden mezun olanlar ilk 8k sıralama ile mezun olanlardan çok daha fazla.

Mühendislik çeşidi kesinlikle fark ediyor. Belki dediğiniz sıralamalarda kapatan üniversitelerde genel olarak istihdam daha yüksek olduğu için fark etmiyor olabilirsiniz, ancak genele bakarsanız Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği iş imkanı olarak diğer mühendisliklerin çok daha önündedir.

Hocam cidden ülkede artık diploma üstünde yazan okulun adı iş yapıyor. İK ekibi daha bilindik üniversitelerde okuyan kişilere mülakata çağırırken bile öncelik verecektir diye düşünüyorum. İsmi daha çok duyulmuş okullar varken Karabük nedir?

Hocam yazılım sektörü sadece 2-3 büyük şirketten oluşmuyor. Ayrıca yeni mezunsanız ve junior pozisyonlarda çalışıyorsanız elbette iyi üniversite avantajdır, ancak her şey demek değildir. Elbette ODTÜ-İTÜ'de okuyacak sıralamayı yaptıysanız gidin Karabük yazın demiyorum, sadece Karabük mezunu olarak da iş bulabilirsiniz diyorum, kaldı ki durum gerçekten de böyle.

Ben yazılım mühendisiyim, öyle 8K sıralamalı bir üniversiteden de mezun olmadım. Elbette tercih edilebilir, sektöre girdikten sonra özellikle tecrübeliyseniz kimsenin önceliği kaç bin sıralama yaptığınız olmuyor. Ayrıca ilk 8K sıralamalı bir üniversitenin bilgisayar Mühendisliği mezunu iseniz zaten muhtemelen referanslarınız sayesinde ya yurt dışında ya da ülkemizdeki en büyük kurumsal şirketlerde işe başlarsınız. Ancak yazılım sektörü sadece ilk 8K sıralamalı üniversitelerden mezunları istihdam edebilecek kadar küçük bir sektör değil, sektörde emin olun Anadolu'daki üniversitelerden mezun olanlar ilk 8K sıralama ile mezun olanlardan çok daha fazla.

Mühendislik çeşidi kesinlikle fark ediyor. Belki dediğiniz sıralamalarda kapatan üniversitelerde genel olarak istihdam daha yüksek olduğu için fark etmiyor olabilirsiniz, ancak genele bakarsanız bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği iş imkanı olarak diğer mühendisliklerin çok daha önündedir.

İş imkanının fazla olduğu doğru ancak ülkedeki mezun yazılımcı sayısı da çok fazla. Artık staj mülakatlarında bile junior seviyede soru sorarak stajyer alıyor şirketler. Ben de zaten ilk 10k sıralamadaki okullar dışında bu iş olmaz demiyorum. Adı daha bilindik, daha kaliteli, biraz daha popüler olmuş üniversiteler tercih edilmeli diyorum. Karabük hem isim olarak iyi değil hem de sıralama olarak. Okulun bütün mühendislik bölümleri neredeyse 300k sınırından öğrenci alıyor. Bana kalsa ülkedeki eğitim kalitesini artırmak için kapatılması gereken üniversiteler listesinin içinde yer alıyor Karabük.

Hocam yazılım sektörü sadece 2-3 büyük şirketten oluşmuyor. Ayrıca yeni mezunsanız ve junior pozisyonlarda çalışıyorsanız elbette iyi üniversite avantajdır, ancak her şey demek değildir. Elbette ODTÜ-İTÜ'de okuyacak sıralamayı yaptıysanız gidin Karabük yazın demiyorum, sadece Karabük mezunu olarak da iş bulabilirsiniz diyorum, kaldı ki durum gerçekten de böyle.

Hocam ODTÜ, İTÜ şart değil ama yani arkadaşın dediği gibi 300 binden öğrenci alan okul mu olur? O sıralamadaki biri zaten mühendis olmamalı.

Hocam ODTÜ, İTÜ şart değil ama yani arkadaşın dediği gibi 300 binden öğrenci alan okul mu olur? O sıralamadaki biri zaten mühendis olmamalı.

Hocam Karabük bu yıl 291 bin ile aldı, önceki yıllarda Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümleri 70 ile 90 bin aralığında alıyordu. Tamam belki bir 8k sıralama ile almıyordu ancak ortalama kabul edilebilecek sıralamalar. Gelecek yıllarda toparlar yeniden sıralaması, Karabük Üniversitesi'nin kötü şekilde adı çıktığı için olumsuz bir algı var üniversitede ama 291 bin sıralamayı da hak edecek bir üniversite asla değil.

İş imkanının fazla olduğu doğru ancak ülkedeki mezun yazılımcı sayısı da çok fazla. Artık staj mülakatlarında bile junior seviyede soru sorarak stajyer alıyor şirketler. Ben de zaten ilk 10k sıralamadaki okullar dışında bu iş olmaz demiyorum. Adı daha bilindik, daha kaliteli, biraz daha popüler olmuş üniversiteler tercih edilmeli diyorum. Karabük hem isim olarak iyi değil hem de sıralama olarak. Okulun bütün mühendislik bölümleri neredeyse 300k sınırından öğrenci alıyor. Bana kalsa ülkedeki eğitim kalitesini artırmak için kapatılması gereken üniversiteler listesinin içinde yer alıyor Karabük.

Her üniversite sıralamasına göre değerlendirilmeli. Karabük şu anda 291 bin ile alıyor Yazılım Mühendisliği evet ama normalde hak ettiği sıralamalar kesinlikle bu değil. Karabük Üniversitesi genellikle Sakarya'nın altında, Düzce ile hemen hemen aynı seviyede bir üniversiteydi. Doğal olarak Düzce Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği'ne yetecek bir sıralama ile Karabük Üniversitesi tercih edilebilir. Ben zaten Ankara'da İstanbul'da Bilgisayar-Yazılım kazanabiliyorken gidin Karabük yazın demiyorum, ancak 70-90k aralığında gayet mantıklı bir tercih olduğunu söylüyorum. Diğer mühendislikler elbette daha düşük kapatabilir, zaten Bilgisayar-Yazılım harici mühendisliklerin büyük çoğunluğu başka üniversitelerde dolmuyor bile.

Bu arada ben Karabük Üniversitesi mezunu da değilim, Ankara'da İngilizce Bilgisayar Mühendisliği bitirdim, yazılım mühendisi olarak çalışıyorum. Ancak beraber çalıştığım Karabük Üniversitesi mezunları da oldu, sektörde bir noktada nereden mezun olduğunuzdan çok tecrübenize daha fazla önem veriliyor. Tekrar diyorum bu yorumum sadece Bilgisayar ve Yazılım gibi mühendislikler içindir, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği gibi bölümlerde bambaşka olabilir, düşük puanlı üniversitelerden mezun olanlar işsiz kalıyor dahi olabilir, ancak Bilgisayar-Yazılım gibi mühendisliklerde böyle bir durum yok.

Son düzenleme:
Hocam Karabük bu yıl 291 bin ile aldı, önceki yıllarda bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümleri 70 ile 90 bin aralığında alıyordu. Tamam belki bir 8K sıralama ile almıyordu ancak ortalama kabul edilebilecek sıralamalar. Gelecek yıllarda toparlar yeniden sıralaması, Karabük Üniversitesi'nin kötü şekilde adı çıktığı için olumsuz bir algı var üniversitede ama 291 bin sıralamayı da hak edecek bir üniversite asla değil.

Her üniversite sıralamasına göre değerlendirilmeli. Karabük şu anda 291 bin ile alıyor Yazılım Mühendisliği evet ama normalde hak ettiği sıralamalar kesinlikle bu değil. Karabük Üniversitesi genellikle Sakarya'nın altında, Düzce ile hemen hemen aynı seviyede bir üniversiteydi. Doğal olarak Düzce bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği'ne yetecek bir sıralama ile Karabük Üniversitesi tercih edilebilir. Ben zaten Ankara'da İstanbul'da bilgisayar-Yazılım kazanabiliyorken gidin Karabük yazın demiyorum, ancak 70-90k aralığında gayet mantıklı bir tercih olduğunu söylüyorum. Diğer mühendislikler elbette daha düşük kapatabilir, zaten bilgisayar-Yazılım harici mühendisliklerin büyük çoğunluğu başka üniversitelerde dolmuyor bile.

Bu arada ben Karabük Üniversitesi mezunu da değilim, Ankara'da İngilizce bilgisayar Mühendisliği bitirdim, yazılım mühendisi olarak çalışıyorum. Ancak beraber çalıştığım Karabük Üniversitesi mezunları da oldu, sektörde bir noktada nereden mezun olduğunuzdan çok tecrübenize daha fazla önem veriliyor. Tekrar diyorum bu yorumum sadece bilgisayar ve Yazılım gibi mühendislikler içindir, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği gibi bölümlerde bambaşka olabilir, düşük puanlı üniversitelerden mezun olanlar işsiz kalıyor dahi olabilir, ancak bilgisayar-Yazılım gibi mühendisliklerde böyle bir durum yok.

Her bilgisayar mezunu iş bulabiliyor diye bir durum yok. Dediğim gibi artık staj mülakatlarında bile neredeyse junior seviyede sorular sorulmaya başlandı. Şu anda sektörün ihtiyacından daha fazla yeni mezun yazılımcı var, o yüzden eskiye göre daha seçici davranılıyor. Artık teknik anlamda belli bir seviyede değilse iş bulmayı geçtim staj bile bulamıyor. Daha okul döneminde belli bir teknik seviyeye gelebilmek için de kendi çalışması haricinde staj yapması gerektiğinden, CV'sinde Karabük yazan birinin tercih edilme olasılığı daha azdır. Yani Karabük yazılım müh. İsterse 50k sıralama olsun, okulun adı "Karabük". Az daha çalışıp 100-150k sıralamayla daha bilindik, daha gelişmiş yerlerde okumak varken Karabük'e gidilmez. Bir de yani bölümün akademik kadrosuna az önce baktım da o da iyi değilmiş ki. Toplam 8 akademik personel var, doçent sayısı iki, prof. sayısı sıfır.

Son düzenleme:
Her bilgisayar mezunu iş bulabiliyor diye bir durum yok. Dediğim gibi artık staj mülakatlarında bile neredeyse junior seviyede sorular sorulmaya başlandı. Şu anda sektörün ihtiyacından daha fazla yeni mezun yazılımcı var, o yüzden eskiye göre daha seçici davranılıyor. Artık teknik anlamda belli bir seviyede değilse iş bulmayı geçtim staj bile bulamıyor. Daha okul döneminde belli bir teknik seviyeye gelebilmek için de kendi çalışması haricinde staj yapması gerektiğinden, CV'sinde Karabük yazan birinin tercih edilme olasılığı daha azdır. Yani Karabük yazılım müh. İsterse 50k sıralama olsun, okulun adı "Karabük". Az daha çalışıp 100-150k sıralamayla daha bilindik, daha gelişmiş yerlerde okumak varken Karabük'e gidilmez. Bir de yani bölümün akademik kadrosuna az önce baktım da o da iyi değilmiş ki. Toplam 8 akademik personel var, doçent sayısı iki, prof. sayısı sıfır.

100-150k için en mantıklı tercih yine Karabük olur. Akademik açıdan bu sıralama ile zaten Ankara-İstanbul'daki iyi üniversitelerdeki gibi bir akademik kadro beklentisi ile gitmemek lazım, bu sıralamadaki üniversitelerin çoğu benzer akademik kadroya sahip, hatta mevcut 291k sıralamasına göre aynı sıralamadaki diğer üniversitelere kıyasla çok iyi bile kalıyor.

Bakın tekrar diyorum, ben sıralamasının Ankara-İstanbul'daki üniversiteler ile yakın olacağını zaten düşünmüyorum. Sadece 291k sıralama ile de gidilecek bir üniversite değil, bunu kastediyorum. Harran-Adıyaman gibi üniversitelerden daha düşük sıralamayı hak edecek bir üniversite de kesinlikle değil. Hak ettiği sıralama aralığı Düzce-Bandırma ile benzer sıralamalar olmalı. Bu da genel olarak 70-120k sıralama aralığı demek. Bu sıralama aralığında gayet iyi bir tercih olur.

Evet, Karabük isim olarak marka değeri yüksek bir üniversite elbette değil, ancak konumu itibariyle avantajlı bir üniversite. Ayrıca mezunlarından kurumsal şirketlerde çalışanlar da var. Sektörde bilinen bir üniversite olması her zaman avantajdır. Bilinenden kastım da ODTÜ gibi görülüyor anlamında değil, şirketlerde bu üniversiteden mezun olmuş yazılım mühendislerinin çalışmasını kastediyorum. Yazılım sektörü sadece büyük savunma sanayi ve fintech şirketlerinden oluşmuyor, birçok şirket bulunuyor. Bu yüzden mezunlarının hepsi işsiz kalıyor gibi bir durum da söz konusu değil.

Bilgisayar Mühendisliği okuyup hiç işsiz kalan yok mu? Elbette her bölümde olduğu gibi bu bölümde var, Tıp dışında hangi bölüm iş garantisi veriyor? Fakat her şeye rağmen mühendislik bölümleri arasında iş imkanı en yüksek bölümlerin başında gelir. Evet junior pozisyonlara ağırlıklı olarak bir şirket tanıdığı öğrenciyi, bu yüzden stayerini tercih eder. Karabük İstanbul ve Ankara'daki şirketlere yakın olduğu için staj konusunda mevcut sıralamaya göre iyi bir tercih olur. Bir üniversite ve bölümü değerlendirirken mevcut sıralamaya göre değerlendirmek gerekli, 70-80k sıralama aralığı için bile Karabük en iyi tercihlerden birisi kabul edilirken 291k sıralama için net bir şekilde söyleyebilirim, en iyi seçenektir. Yani kimse Ankara Yazılım Mühendisliği kazanabilirken Karabük Yazılım Mühendisliği mi tercih etsem diye sormaz, bu yüzden tercih konusunda sıralamaya göre yorum yapmak lazım.

Yazılım sektörü sadece ODTÜ-İTÜ mezunlarına yetecek kadar küçük bir sektör değil, dünya genelinde en büyük şirketlerin bulunduğu dev bir sektördür. Daha düne kadar lisans mezunu olmayanlar dahi iş bulabiliyordu, mevcut sektördeki daralmadan sonra mühendislik diploması çok daha fazla önem kazandı. Bu durum özellikle mühendislik harici bölümler bitirip yazılım sektörüne girmeye çalışan "alaylı" tayfayı ciddi oranda etkiledi, bilgisayar-yazılım gibi mühendislik mezunlarını şu anda "alaylı" olarak sektöre girmeye çalışanlar kadar büyük oranda etkileyen bir durum yok. Evet, sektör kesinlikle 2021-2022 arasındaki altın çağını yaşamıyor, hatta aksine en kötü dönemi bu dönem diyebilirim, ancak yine de durumunun çoğu bölümden daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Bu durumun daha kötüsünü Elektrik-Elektronik, Makine, Endüstri gibi mühendislikler yaşadı, hatta hepsinin iş imkanı halen Bilgisayar ve Yazılım gibi mühendisliklerden daha düşük. İnşaat Mühendisliği - Mimarlık gibi bölümleri hiç söylemiyorum bile.

300 binden bu yıl aldı hocam, normalde bu sıralama ile alan bir üniversite değil. Geçen yıl 73 binden Bilgisayar Mühendisliği'ne öğrenci alıyordu. 73 bin tamam yüksek bir sıralama olmayabilir ancak 300 bin kadar düşük de değil, bu sene Karabük Üniversitesi'ne ciddi bir önyargı oluştu ve insanlar tercih etmedi, doğal olarak sıralaması bu kadar düştü. Ben seneye bu kadar düşük bir sıralamadan öğrenci alacağını zannetmiyorum.

Son düzenleme:
Harran-Adıyaman gibi üniversitelerden daha düşük sıralamayı hak edecek bir üniversite de kesinlikle değil. Hak ettiği sıralama aralığı Düzce-Bandırma ile benzer sıralamalar olmalı. Bu da genel olarak 70-120k sıralama aralığı demek. Bu sıralama aralığında gayet iyi bir tercih olur.

Hocam Harran-Adıyaman, Düzce-bandırma neresi oluyor mesela? Böyle bir üniversite olduğunu bile bilmiyorum ben. Bunların seviyelerini nereden biliyorsunuz? Adı sanı duyulmamış yerler. Profilinize de baktım sadece üniversiteyle ilgili konularda mesajlarınız var. Yazdıklarınız çok samimi gelmiyor yani bana açık söyleyeyim.

Evet, Karabük isim olarak marka değeri yüksek bir üniversite elbette değil, ancak konumu itibarıyla avantajlı bir üniversite.

Karabük, İstanbul'a 400, Ankara'ya 200 kilometre. Konum avantajı nasıl olabiliyor onu da anlamadım. Karabük dediğimiz yer zaten öğrencilik hayatı için de güzel bir yer değil. Forumda şahsen hiç görmedim Karabük üniversitesinde okuyup da bundan övgüyle bahseden birini.

Bir üniversite ve bölümü değerlendirirken mevcut sıralamaya göre değerlendirmek gerekli, 70-80k sıralama aralığı için bile Karabük en iyi tercihlerden birisi kabul edilirken

Şahsen 70K-80K sıralama yapsam, Ankara İstanbul, Kocaeli, İzmir gibi yerlerde bilgisayar veya işte yazılımla ilgili bölümlere gitmek isterim. Karabük'te ne işim var hocam yani aklımın ucuna bile gelmez orayı yazmak. Adı sanı duyulmamış yerlerdeki okullara fazla değer yüklüyorsunuz gibi geldi bana. Orta seviyede ismi olan bir okul bitirmiş öğrenciye, İK ekiplerinin de zaten pozitif ön yargısı olur. Karabük bitince kasiyer olacaksın diye bir şey yok ama yani diğer o bahsettiğim yerlerden çıkan adamların daha yüksek şansı var. Önemli olan diploma sahibi olmak değil ki yani 81 ilde illaki o kağıt parçasını verecek yer bulunur.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı