Kasadan yanık kokusu geliyor

sert3x

Kilopat
Katılım
6 Şubat 2016
Mesajlar
64
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selam dostlar,

Ekran kartımın macununu yeniledim ve kasaya tekrar taktım çalıştırdım. Bilgisayardan çıt diye ses geldi açılmadı güç kaynağının fişini çektim ekran kartını çıkardım, RAM'in bir tanesini çıkardım tekrar denedim açılmadı. Anakart pilini çıkardım yine aynı. Daha sonra güç kaynağının kablolarını çıkardım tekrar taktım yine aynı oldu. İşlemciyi çıkardım her şeyi çıkardım. Anakartı tek çalıştırdım ve güç kaynağının 24 pin anakart girişinden çok hafif duman ve çıt diye ses geldi direkt kabloları çıkardım yine daha sonra taktım anakart kendini açtı işlemciyi falan hepsini taktım sorunsuz çalışıyor sizce ne olmuş olabilir? İleride ne tür sorunlar karşılaşabilirim?

Güç kaynağı 700W OCZ +80 Plus.
Anakart B550 Tomahawk.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Pek emin olmamakla birlikte anakartın üzerinde takılı soketi 12v çıkış kablolarında bir şey olmuş kabloları yakından incele, belki de soket akımı geçirememiştir ya da baskı uygulandığında anakartın lehim ucu kasanın metal kısmına dokunmuş olabilir ucu biraz erdikten sonra teması kesmiştir.
 
Bizim arkadaşın kasasından da çıt diye ses gelmişti PSU kondansatörlerinin bazıları patlamıştı galiba. Yeni PSU aldı sistemi kullanıyor ama siz sistemi açmakta inat etmişsiniz, ana karta bakın soket yerlerinde fiziksel hasar var mı diye. PSU içinde sigorta var mı bilmiyorum ama olası bir yüksek akım çekildiğinde sigorta atar eğer varsa. :)
 
Pek emin olmamakla birlikte anakartın üzerinde takılı soketi 12v çıkış kablolarında bir şey olmuş kabloları yakından incele, belki de soket akımı geçirememiştir ya da baskı uygulandığında anakartın lehim ucu kasanın metal kısmına dokunmuş olabilir ucu biraz erdikten sonra teması kesmiştir.
Büyük ihtimalle fakat anakarta elektrik hiç gelmemişti güç kaynağını söküp test ettim çalışıyordu tekrar taktım çalışmadı tüm bileşenleri çıkardım ilk olarak hafif duman ve çıt diye sesler geldi daha sonra çalıştı.
Bence bir iki diyot çok ısındı ve öyle yanıp gitti fakat halen sorunsuz çalışıyor fiziksel olarak bir sorun göremedim anakart üzerinde.
Bizim arkadaşın kasasından da çıt diye ses gelmişti PSU kondansatörlerinin bazıları patlamıştı galiba. Yeni PSU aldı sistemi kullanıyor ama siz sistemi açmakta inat etmişsiniz, anakarta bakın soket yerlerinde fiziksel hasar var mı diye. PSU içinde sigorta var mı bilmiyorum ama olası bir yüksek akım çekildiğinde sigorta atar eğer varsa. :)

Evet yaklaşık yarım saat kadar çabaladım. Fiziksel bir hasar yok göremedim panelinde bir sıkıntı varsa bilmiyorum.
 
Riske atmaya değmez güç kaynağını kullanmayın ufak bir dumanı bırakın ses bile sıkıntı CW hariç.
Olan olaylar anakart üzerinde oldu sanırım şase olduğu için PSU açmadı ama neden şase yaptı? Bugün güç kaynağını söküp içindeki kondansatörlerin durumuna bakacağım.
Garanti konusuna gelince güç kaynağı eski 5 yılı doldurmuştur fakat çok zorlu sistemde kullanılmadı. Anakart garantisine gelince şu an çalışıyor garantiye göndersem büyük ihtimalle servispoint kullanıcı hatası diye söyleyip sıfır parasını isterler o yüzden çalışan anakartın başına başka şeylerde gelmesini istemem.
 
@sert3x elinizde multimetre varsa PSU soketlerindeki voltajı ölçebilirsiniz. Ama dikkatli olur kısa devre yapmasın, laptop kullanıyorum bilgisayar güç kaynağı ile pek işim olmadı soketleri nasıldır bilemem.
 

Geri
Yukarı