Kasanın fan hızı nasıl artırılır?

deathwish7

Centipat
Kasanın ön tarafına takıp doğrudan PSU’ya Molex ile bağladığım. Fanlar neredeyse hiç hava üflemiyor. Anakarta bağladığımda ise üflediklerini hissediyorum, ancak sadece bir giriş var anakartta. Molex'e bağladıklarımın hızı nasıl artabilir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Molex yani güç kaynağına gittiği için ayarlama yapamazsın diye biliyorum. Fakat anakartta takarsan, BIOS'tan yada progamlar yardımıyla değiştirebilirsin. Daha çok anakart girişi lazımsa çoğaltıcı kablo kullanabilirsin.

Fanlar molex'e bağladığında maksimum hızda çalışmalı. Bu hızı düşürmek ve gürültüyü engellemek için anakart üzerinden fan kontrolü yapılıyor zaten. Yanlışım varsa düzeltin.

Fanlar molex'e bağladığında maksimum hızda çalışmalı. Bu hızı düşürmek ve gürültüyü engellemek için anakart üzerinden fan kontrolü yapılıyor zaten. Yanlışım varsa düzeltin.
Doğrudur kardeş benim fanlar molexte tam devir çalışıyor düşürmek imkansız özel aparatlar yapılmışmıdır bilmiyorum ama normal yöntemler ile hızı düşürmek için tek yol anakartta ki 4 pine bağlamak.

Kasanın ön tarafına takıp doğrudan PSU’ya Molex ile bağladığım. Fanlar neredeyse hiç hava üflemiyor. Anakarta bağladığımda ise üflediklerini hissediyorum, ancak sadece bir giriş var anakartta. Molex'e bağladıklarımın hızı nasıl artabilir?
Hızı size yüksek gelmiyor ise yanlış bağlamış olabilirsiniz çünkü Molex en yüksek voltaj neyse o geldiği için son hızda dönmesi gerekir. Bakın Molexte Siyah kablolar eksi uçtur. Sarı kablo +12 uçtur ve kırmızı kablo +5V'tur. Kırmızıya bağladıysanız yarı hızında dönecektir.

Hatta Molex'te ne hızlı dönsün ne de yavaş dönsün isteyenler için; Fanın + kablosunu, molexteki sarı kabloya. Fanın - kablosunu molexteki kırmızı kabloya bağlarsanız, fanda +7V oluşur ve orta hızda dönecektir.

Merak edenler için, fan 3 pinliyse anakartta da kontrol edemezsiniz hızını. Tek istisnası Anakartın kitapçığında fanlar için PWM haricinde DC mode olursa 3 pinlileri de kontrol edebilirsiniz. Bunu da not olarak düşeyim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı